LXDE ve XFCE: Hangisi Daha İyi “Hafif Masaüstü Ortamı”?

Şöyle bir senaryomuz olsun: Linux sisteminiz için daha hafif bir masaüstü ortamı ararken, seçeneklerin çokluğu sizi kolayca bunalttı. İnternetteki Linux topluluklarına danıştınız, her bir kullanıcı size farklı bir masaüstü ortamı önerdi, sonunda kafanız iyice karıştı ve arayışınız çıkmaza girdi.

Aslında sık yaşanan bir senaryodur bu.

İşte tam da bu noktada, biz listeyi iki seçeneğe kadar daraltma özgürlüğümüzüü kullandık: LXDE ve XFCE. Bu yazımızda hangisinin daha hafif bir masaüstü ortamı olduğuna bakıyoruz.

LXDE’ye Bakış

LXDE, toplulukta yaygın bir kanı olarak, piyasadaki en hafif masaüstü ortamlarından biri olarak bilinir. Bunu başarmanın yollarından biri, her biri ayrı ayrı kurulabilen veya başkalarıyla değiştirilebilen birçok ayrı bileşen kullanmaktır. Bunun bir örneği pencere yöneticisidir  ve LXDE’de Openbox pencere yöneticisi varsayılan olarak gelir. Ancak isteklerinize ve ihtiyaçlarınıza uygun şekilde diğerleri arasından da seçim yapabilirsiniz.

LXDE inanılmaz derecede basit ve minimaldir. Hafif ve rahatsız etmeyen bir masaüstü ortamı arayan kullanıcılar için LXDE mükemmel bir seçimdir.

XFCE’ye Bakış

XFCE oldukça popüler bir masaüstü ortamıdır. Hafiftir. İstediğiniz şekilde yapılandırabileceğiniz şekilde özelleştirilebilir. LXDE’ye benzer şekilde kolayca değiştirebileceğiniz bileşenler vardır.

Genel olarak XFCE, hafif, hızlı yanıt verebilirken aynı zamanda tam özellikli bir masaüstü ortamı arayan, ideal donanımın altında donanıma sahip kullanıcılar için mükemmel bir seçimdir.

LXDE ve XFCE Performansı

Performans açısından her iki masaüstü ortamı da aynı makinelerde aynı derecede mükemmel çalışır. Programlar neredeyse hemen açılır.

Pencereleri ekranın etrafında sürüklemek genellikle hiç kare atlanmadan gerçekleşir ve menülerle etkileşim kurmak gerçekten hızlıdır.

LXDE ve XFCE Sistem Kaynağı Verimliliği

Önyüklemeden itibaren, her iki dağıtım da kabaca aynı miktarda sistem kaynağı tüketir. Bununla birlikte, LXDE bir miktar daha verimli RAM kullanımına sahipken, XFCE bir tık fazla RAM kullanır.

Bu, özellikle çok sınırlı RAM’e sahip kullanıcılar için çok önemli. 2 veya 4 GB RAM’e sahip daha eski bilgisayarların, yalnızca birkaç yüz MB fark bile olsa, her MB’yi dikkate alması gerekir. Sınırlı bir sisteminiz varsa LXDE’yi tercih edebilirsiniz.

Şahsen ben kendim, XFCE ile kendimi daha çok evimde hissediyorum. LXDE, tüm ayrı bileşenler göz önüne alındığında biraz bağlantı kopukluğu hissettiriyor ve bu, deneyimden en iyi şekilde yararlanmak için yapılması veya değiştirmesi gereken başka bir şey olduğu hissini yaratıyor. XFCE’nin derinliği ve içeriği var ve eksiksiz, tam özellikli bir masaüstü ortamının ne kadar hafif olabileceğini ispatlar.

Özelleştirme

Burası LXDE’nin parladığı alandır. Oldukça modüler yapısı nedeniyle, tüm ortamı bozmadan masaüstünün hemen hemen her parçasını değiştirmek mümkündür. Örneğin, paneli, pencere yöneticisini ve hatta terminali  değiştirebilirsiniz. Bundan sonra bile LXDE sizin için çalışmaya devam edecektir.

Bu, daha derin sistem düzeyindeki uygulamaları değiştirme deneyimi olan ileri düzey kullanıcılar için harika olabilir. LXDE, sistemlerini tamir etmeye ve sürekli olarak özelleştirmeye istekli kullanıcılar için biçilmiş kaftandır.

XFCE, onu özelleştirmenin farklı yollarını da sunsa da, sıkı uygulama entegrasyonu, değiştirebileceğiniz şeylerin makul bir sınırı olduğu anlamına gelir. Örneğin, XFCE ile farklı bir pencere yöneticisi kullanmak panel modülünü bozar. Bu, XFCE’yi özel masaüstü kurulumunuz için temel olarak kullanmayı zorlaştırır.

LXDE ve XFCE: Hangisi Daha İyi?

Bunun tek bir doğru cevabı yok.

Ne yaparsanız yapın sorunsuz çalışmayan bir sisteminiz varsa veya daha ağır bir masaüstü ortamı yüklediğinizde performansın sıkıntı yarattığını düşünüyorsanız, LXDE tam size göre. Raspberry Pi OS’un masaüstünde LXDE kullanmasının ve bu kadar iyi çalışmasının bir nedeni olmalı, değil mi?

XFCE, hafif olmasının yanı sıra hafif özelleştirme imkanları da sunuyor. XFCE için geliştirilmiş uygulamalar var ve hepsi sıkı bir şekilde entegre olmuş durumda. Hafif ancak eksiksiz bir masaüstü ortamından mükemmel performans arıyorsanız XFCE gerçekten mükemmeldir. Bu nedenden dolayı da çok sadık bir kullanıcı hayran kitlesine sahiptir.

Doğru ve hafif Linux dağıtımını seçmek, kaynak kullanımı az olan sisteminizden en iyi şekilde yararlanmanın ilk adımıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir