Openbox ile Gelen 5 Linux Dağıtımı

Openbox, herhangi bir Linux dağıtımına yükleyebileceğiniz hafif bir pencere yöneticisidir. Kullanıcılarına hem genişletilebilir hem de kullanımı kolay bir ortam sağlar. Bu özelliği Openbox’u minimalist sistemleri kullanmak isteyenler için mükemmel kılar.

Bu makale size, Openbox ile birlikte gelen en iyi Linux dağıtımlarından bazılarını tanıtacak.

1. BunsenLabs Linux

BunsenLabs Linux, günlük bilgi işlem için son derece özelleştirilebilir bir platform sağlayan yalın, performans odaklı bir Linux dağıtımıdır. Temel olarak Debian 11’i kullanır. Bu da onun oldukça kararlı bir dağıtım olduğu anlamına gelir.

BunsenLabs Linux ayrıca özel Openbox temaları, bir masaüstü menüsü ve Rainmeter benzeri bir sistem monitörüyle(Conky) birlikte gelir. Kurduğunuz gibi çalışmasını isteyebileceğiniz bir işletim sistemi arıyorsanız, BunsenLabs Linux bunu size sunacaktır.

2. Crunchbangplusplus

Crunchbangplusplus, popüler Crunchbang Linux dağıtımının topluluk temelli devamıdır. Temel aldığı Crunchbang Linux’a benzer şekilde, bilgisayarınızdaki ayak izlerinini minimumda tutarken, zengin bir masaüstü deneyimi de sağlar.

Crunchbangplusplus’da Openbox birincil pencere yöneticisi ve masaüstü ortamıdır. Geliştiriciler, özel bir karanlık mod, son teknoloji Linux çekirdeği ve en son GTK desteği gibi yeni özellikler ekleyerek, dağıtımın geri kalanıyla birlikte bunları da aktif olarak geliştiriyor.

3. ArchBang Linux

ArchBang, Crunchbang felsefesini temel alan ve bunu Arch Linux tabanlı bir sistemde geliştiren ultra minimalist bir Linux dağıtımıdır. Arch’ın aksine, grafiksel bir Canlı ISO görüntüsünün yanı sıra kullanışlı bir kurulum komut dosyasıyla birlikte gelir. Bu, özellikle manuel kurulum yapmak istemeyen kullanıcıların işini kolaylaştırır.

ArchBang, BunsenLabs Linux ve Crunchbang++ dağıtımlarından farklı olarak, temel bir Openbox kurulumu sunar. Bu, herhangi bir özel değişiklik veya ek araçla birlikte gelmediği anlamına gelir ve istediğiniz çeşitli programları ve yardımcı programları kendiniz kurmanız gerekir. Örneğin, varsayılan olarak bir ofis paketini içermez, siz kurmalısınız.

4.Mabox Linux

Mabox, özelliklerle dolu Manjaro tabanlı bir Linux dağıtımıdır. Sistemin bazı yönlerinin LTS(Uzun Süreli Destek) olacak şekilde, bazılarının ise en uç noktada tutulduğu bir model kullanır. Bu da size en son paketlere ve özelliklere erişim sağlarken en kararlı sistemi sunar.

Mabox’un temel ilkelerinden biri hem kaynak hem de disk tüketiminde hafif bir sistem sağlamaktır. Bunu başarmak için dağıtım, varsayılan masaüstü ortamı olarak Openbox’ın özel ve hafif bir sürümünü kullanır.

5.ArcoLinux

ArcoLinux, sağlam ve istikrarlı bir bilgi işlem platformu sağlamayı amaçlayan, son derece özelleştirilebilir bir Linux dağıtımıdır. Arch Linux’u temel alarak, her biri her türden kullanıcıya hitap eden farklı yapılandırmalar içeren çeşitlerle birlikte gelir. Ayrıca ArcoLinux, sisteminizin iç işleyişinde size rehberlik edebilecek çok sayıda eğitim de sağlar.

ArcoLinux masaüstü ortamı olarak yalnızca Openbox’a odaklanmasa da, halâ dağıtımın resmi olarak desteklenen ortamlarından biridir. Bu, tutarlı güncellemeler alacağınız ve Openbox’ın sisteminizde her zaman çalışacağının garanti edildiği anlamına gelir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir