Linux’ta Şifre Nasıl Değiştirilir?

“Şifremi unuttum, nasıl değiştirebilirim ?”

Çoğu kişinin düşündüğünün aksine, Linux’ta şifre değiştirmek aslında çok kolaydır.

İki yöntemle kullanıcı şifrenizi değiştirebilirsiniz:

1-Komut satırı üzerinden

2-Grafik kullanıcı arayüzü aracılığıyla

Linux şifresi nerede saklanır?

Şifreyi değiştirmeden önce, şifrenin Linu’ta nerede saklandığına bakalım. Bir Linux kullanıcısı olarak, herhangi bir Linux kullanıcı hesabının şifresinin iki ana şifre yapılandırma dosyasına kaydedildiğini bilmeniz gerekir:

/etc/passwd dosyası, tüm Linux sistem kullanıcıları, her bir kullanıcı ev dizini, grubu ve her kullanıcı hesabı hakkında bazı diğer bilgileri de içerir. Bu dosyada çok fazla kullanıcı görebilirsiniz, ancak aslında bu kullanıcılardan bazıları oturum açabilirler çünkü diğer kullanıcılar siz onların kilidini açana kadar kilitlidir. /etc/passwd dosyasının içeriğini önizlemek için aşağıdaki komutu kullanabilirsiniz:

Fark edebileceğiniz gibi /etc/passwd dosyası kullanmadığınız çok sayıda kullanıcı içeriyor ve büyük olasılıkla onların varlığından bile haberdar değilsiniz.

Kullanıcı hesabınızın olduğu satıra gelene kadar aşağı kaydırabilirsiniz.

Önceden, her kullanıcı hesabının şifrelenmiş parolaları /etc/passwd dosyasında saklanıyordu. Günümüzde artık /etc/shadow dosyasına ekleniyorlar. /etc/shadow dosyasının içeriğini önizlemek için aşağıdaki gibi “sudo” komutunu kullanmalısınız:

Gördüğünüz gibi /etc/passwd dosyasındaki her giriş için, /etc/shadow dosyasında karşılık gelen başka bir giriş var. Ayrıca /etc/shadow dosyası, parolanın en son değiştirildiği zamanı ve diğer bazı bilgileri de içerir.

Kullanıcı hesabınızın olduğu satıra gelene kadar aşağı kaydırabilirsiniz.

Linux Şifresini Değiştirme

1-Şifreyi Komut Satırı(Terminal, Uçbirim)Aracılığıyla Değiştirme

Bu yöntem sırasında, mevcut kullanıcı hesabınızı ve diğer kullanıcıların şifrelerini değiştirmek için passwd komutunu kullanacağız.

A- Mevcut Şifrenizi Değiştirme

Adım 1. İlk önce, bir terminal açalım.

Adım 2. O anda aktif olarak oturum açmış olan kullanıcının şifresini değiştirmek için sonraki komutu kullanın:

Adım 3. Fark edebileceğiniz gibi, şifrenizi değiştirebilmek için önce mevcut şifrenizi girmeniz istenecektir.

Sonrasında yeni bir şifre girmeniz istenecek. Yeni şifre girişinde ekranda herhangibir rakam görüntülenmeyecektir, endişelenmeyiniz. Üst üste iki defa aynı şifreyi girdikten sonra, her şey yolunda gittiyse, şifrenizin başarıyla değiştirildiği mesajı görüntülenecektir.

B- Başka Bir Kullanıcının Şifresini Değiştirme

passwd komutunu, şifresini değiştirmeniz gereken kullanıcı hesabıyla birlikte kullanın.

Aktif kullanıcının şifre değişiminin aksine, başka kullanıcının şifresini girmeniz istenmeyecek, söz konusu kullanıcı için doğrudan yeni şifreyi girmeniz istenecektir. Ek olarak, root şifresini değiştirmeniz gerekirse, aşağıdaki komutu kullanabilirsiniz:

2- Grafik Kullanıcı Arayüzü ile Şifre Değiştirme

Masaüstü ortamlarının (GNOME, KDE, Cinnamon vb.) sağladığı sistem ayarları yardımıyla, kullanıcı ve diğer şifrelerinizi  grafik kullanıcı arayüzüyle değiştirebilirsiniz. Uygulamalar kullandığınız masaüstü ortamlarına göre farklılıklar göstereceğinden, kullandığnız masaüstü ortamının sistem ayarlarına bir göz atmanızı öneririz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir