Linux’un Kilometre Taşları: Linux’un 30 Yılına Bir Bakış

Bu yazıda, Linux’un 30 yılı aşkın tarihine bir bakış atıyoruz: Linus Torvalds’ın Linux’u duyurmasından bugünlere, Linux tarihindeki önemli olaylar.

Bu, Linux’un kapsamlı bir tarihi değildir. Tam tersine, Linux’u bugünkü haline getiren şeylerin neler olduğuna ve Linux’u nasıl bu hale getirdiğine dair sade bir bakış, bir hatırlatmadır, hepsi bu.

Ağustos 1991  – Linux çekirdeği duyuruldu

O sırada 21 yaşında olan Linus Torvalds, Linux çekirdeğini geliştirdiğini duyurdu. İşte Linux’u duyurduğu ünlü e-posta:

Şubat 1992 – Tam kapsamlı ilk Linux dağıtımı yayınlandı

Bu, MCC Interim Linux’un piyasaya sürüldüğü tarihtir ve  MCC Interim Linux “ortalama masaüstü kullanıcısı” için ilk eksiksiz Linux dağıtımı olarak kabul edilir.

Ağustos 1992 – Diğer dağıtımlara ilham kaynağı olan SLS piyasaya sürüldü

Softlanding Linux System (SLS) bir başka önemli Linux dağıtımıdır. Yaygın olarak kullanılan ilk Linux dağıtımlarından biridir. Debian ve Slackware gibi diğer dağıtımlara ilham kaynağı oldu.

Eylül 1992 – SUSE şirketi kuruldu

Linux’u işletmelere pazarlayan ilk şirketlerden biri olan SUSE, işletmelere yazılım, destek ve diğer Linux hizmetlerini sunuyor.

Mart 1993 – Red Hat şirketi kuruldu

Red Hat, SUSE’ye benzer şekilde, Linux yazılımı ve desteğiyle işletmeleri hedefleyen ilk şirketlerden biridir.

Temmuz 1993 – Slackware piyasaya sürüldü

Bu çok özel bir Linux dağıtımıdır, zira hala aktif olarak sürdürülen ve geliştirilen en eski Linux dağıtımı olma özelliğine sahiptir. Bugün halâ Slackware kullanabilirsiniz ve zaten birçok kişi de kullanıyor. Slackware SLS’yi temel alıyordu.

Temmuz 1993 – “Wine” piyasaya sürüldü

Bugün hala bu yazılımı kullanıyoruz. Çünkü Wine, Windows uygulamalarını ve oyunlarını Linux’ta çalıştırmanın en iyi yollarından biridir.

Ağustos 1993 – Debian piyasaya sürüldü

Debian, bugün hala aktif olan en eski Linux dağıtımlarından biri. Ian Murdock, SLS’nin sahip olduğu hatalardan ve yetersiz olmasından rahatsız olduğu için Debian’ı oluşturdu. “Debian” adı Ian’ın o zamanki kız arkadaşı Debra’dan ve onun adından geliyor.

Haziran 1993 – SUSE Linux piyasaya sürüldü

SUSE şirketi, Slackware’i temel alan SUSE Linux’un ilk sürümünü yayınladı.

Mayıs 1996 – Tux maskotu doğdu

1996’daki bir yarışma sırasında Larry Ewing, daha sonra resmi Linux maskotu olarak seçilen Tux’u tasarladı. Linus, hayvanat bahçesinde bir penguen tarafından ısırıldığı için bir penguen maskotuna sahip olmayı tercih etti, zira maskotun, gördüğümüzde hepimizin Linux’u düşünmesini sağlayacak şekilde Linux’la net bir ilişki kurmasını istiyordu. Nitekim, çoğu Linux kullanıcısı ne zaman bir penguen görse aklına Linux gelir.

Ekim 1996 – KDE yayınlandı

Halen kullanılmakta olan ve geliştirilen bir masaüstü ortamı. En popüler Linux masaüstü ortamlarından biridir.

Ağustos 1997 – GNOME duyuruldu

Bugün hala kullanılan başka bir masaüstü ortamo olan GNOME, ilk olarak 1997’de duyuruldu ve daha sonra resmi olarak Mart 1999’da piyasaya sürüldü.

Şubat 2000 – RHEL piyasaya sürüldü

Red Hat tarafından geliştirilen RHEL, günümüzde de halâ çok popüler ve aktif olan en eski ticari Linux dağıtımlarından biridir.

Mart 2002 – Arch Linux piyasaya sürüldü

Özellikle geliştiriciler arasında popüler bir Linux dağıtımı olan Arch Linux, bugün birçok kişi tarafından kullanılıyor.

Mart 2002 – Gentoo piyasaya sürüldü

Gentoo’nun ilk sürümü Mart 2002’de piyasaya sürüldü. Dağıtım bundan önce, ilk olarak Aralık 1999’da piyasaya sürüldüğünde Enoch Linux olarak adlandırılıyordu.

Kasım 2003 – Fedora Linux piyasaya sürüldü

Bugün halâ kullanılan popüler bir Linux dağıtımıdır. Fedora Linux, Linus Torvalds’ın da kullandığıdır.

Ekim 2004 – Ubuntu piyasaya sürüldü

Bu dağıtım, muhtemelen günümüzün en popüler Linux dağıtımıdır. Yeni başlayanlar için harika bir dağıtımdır ve Debian’ı temel alır.

Nisan 2005 – “Git” yayınlandı

Linus Torvalds, günümüzde çok yaygın olarak kullanılan bir sürüm kontrol sistemi olan git’i ortay çıkardı. Çoğu programcı onu kullanır ve tercih eder.

Ağustos 2006 – Linux Mint piyasaya sürüldü

Özellikle yeni başlayanlar ve Windows kullanıcıları için çok popüler bir Linux dağıtımıdır. SLS temelli Debian’ı temel alan Ubuntu’yu temel alır(!)

Eylül 2008 – Android piyasaya sürüldü

Akıllı telefonlar için en popüler işletim sistemi olan Android, Eylül 2008’de piyasaya sürüldü. Linux çekirdeğinin değiştirilmiş bir sürümünü kullanır.

20XX ve ötesi– Gelecek  Linux’un olacak!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir