Linux ile Windows Arasındaki Bilinmesi Gereken On Belirleyici Fark

Bu yazımızda, Linux ile Windows arasındaki bazı farklara değinmiştik. Bu konuyu biraz daha kurcalamaya devam edelim.

İstatistiklere göre bir Windows kullanıcısı olma ihtimaliniz çok yüksek olmasına rağmen(Sonuçta, dünyadaki tüm bilgisayarların yaklaşık% 87,70’i Windows ile çalışıyorken ve Linux yalnızca %2,32’lik dilimi oluşturuyor.) bu siteyi takip ediyorsanız Linux’a da igi duyuyorsunuz demektir. İşte buradan hareket edersek bu makalenin amacı bir Linux-Windows polemiği yaratmak değil, ihtiyacınıza göre hangisini seçeceğinizi bilmeniz noktasında, bu işletim sistemleri arasındaki temel farkları ortaya koyabilmektir.

Linux her zaman “ciddi” bir işletim sistemi olarak konumlandırılmasına karşın, yıllar boyunca çoğunlukla sunucularda ve programcılar tarafından teknik alanlarda kullanıldı.Windows’a kıyasla çok daha fazla teknik bilgi birikimi gerektirdiği için, sıradan PC kullanıcılarına hitap edemedi.

Ancak, Linux yavaş yavaş gelişiyor ve kendisini daha kullanıcı dostu hale getiriyor. İşletim sistemi kurulum süreci artık neredeyse Windows’u kurmak kadar basit. Hatta bazı dağıtımlarda daha basit bile denilebilir.(Dağıtımlara göre farklılıklar elbette var.)

Dahası, en popüler Linux dağıtımları, şık ve sezgisel bir kullanıcı arayüzüne sahip mükemmel masaüstü ortamlarıyla birlikte geliyorlar. Bu nedenle, kullanıcıların temel görevler için komut satırına neredeyse hiç ihtiyacı kalmıyor.(Yani bu popüler dağıtımları çok yüksek ihtimalle komut satırıa ihtiyaç duymadan yönetebilir, kullanabilirsiniz.)

Linux & Windows: Temel Farklılıklar

1. Fiyat ve Lisanslama

Linux

Linux, tamamen ücretsiz ve açık kaynaklıdır. Bu da Linux işletim sistemini ve neredeyse tüm yardımcı programlarını ücretsiz olarak kullanabileceğiniz ve hatta ihtiyaçlarınıza uyacak şekilde üzerinde değişiklikler yapabileceğiniz anlamına gelir.

Genel Kamu Lisansı (GNU) altında dağıtılır, bu da kullanıcıların işletim sistemini istedikleri kadar değiştirmelerine ve sisteme istediklerini kurup yeniden yüklemelerine olanak tanır.

Bununla birlikte, Linux’ta da bazı ücretli dağıtımlar bulunmaktadır, ancak burada işletim sisteminin kendisine değil, desteğine ücret ödersiniz. Yani, ödediğiniz ücretle işletim sisteminde herhangi bir sorunla karşılaşırsanız, mümkün olan en kısa sürede sorunu çözmeye yardımcı olacak özel bir destek ekibine sahip omuş olursunuz.

Windows

Windows işletim sistemi, kullanıcının Windows kaynak kodundan erişimini engelleyen bir Microsoft Lisansı kapsamındadır. Bu, standart olarak sistem üzerinde değişiklik yapamayacağınız anlamına gelir. Geliştiricilere belirli bir seviyede esneklik sağlanır, ancak bu, Linux kullanıcıları düzeyinde değildir.

Dahası, zaten bildiğiniz gibi, Windows özgür değildir!

Elbette, sisteminize güncel bir Windows sürümünü yükleyebilirsiniz, ancak onu etkinleştirmek için bir lisans anahtarı satın almanız gerekecektir.(Güncel fiyatlara internetten erişebilirsiniz.)

Eğer “bilinmeyen” sayıda bilgisayarda kullanmayı planlıyorsanız, maliyeti “bilinmeyen” ile çarpmanız gerekecektir ki, bu da cebinize ciddi bir zarar verebilir.

Elbette Windows’u etkinleştirmeden kullanmayı seçebilirsiniz, ancak bu durumda, ekranın sağ alt tarafında beliren can sıkıcı bir filigrana katlanmak zorunda kalırsınız. Ayrıca, bilgisayarınızı özel duvar kağıtları ve vurgulu renklerle özelleştirme seçeneği de dahil olmak üzere birçok özellik devre dışı olacaktır.

2. Güvenlik ve Gizlilik

Linux

Linux kullanıcısının özel bir antivirüse ihtiyaç duymadığını ve kötü amaçlı yazılımlara ve bilgisayar korsanlarına karşı savunmasız olduğunu duymuş olabilirsiniz. Bu biraz zor olmasına karşın, Linux da saldırıya uğrayabilir ve virüslere karşı bağışık değildir. Lakin, bu son derece düşük bir ihtimaldir.

Linux varsayılan olarak tüm kullanıcılara kök erişimi veya yönetici ayrıcalıkları sağlamaz. Bu, herhangi bir tehdidin Linux sisteminizi vurmasını neredeyse imkansız hale getirir ve böylece tüm önemli dosya ve klasörlerinizi korunur.

Ayrıca, Linux açık kaynak olduğundan, büyük bir kullanıcı topluluğu tarafından sürekli olarak izlenir. Herhangi bir güvenlik açığı veya hata varsa, birileri muhtemelen bunu hemen tespit edecek ve bir bilgisayar korsanı bu açığı veya hatayı kötü emellerine alet edemeden yama uygulanacaktır.

Ve gizlilikten bahsetmişken… Linux, çevrimiçi gizlilikten endişe duyan tüm kullanıcılar için mükemmeldir. Neredeyse tüm popüler Linux dağıtımları herhangi bir kullanıcı verisi toplamaz. Verilerinizin yalnızca size ait olduğundan ve hiç kimsenin hangi yazılımı kullandığınızı, hangi siteleri ziyaret ettiğinizi ve sisteminizi nasıl çalıştırdığınızı gözetlemediğinden emin olabilirsiniz.

Windows

Dünyada en yaygın kullanılan işletim sistemi olan Windows, çoğu bilgisayar korsanının ve kötü amaçlı yazılımın ana hedefidir. Bununla birlikte, Windows Defender’ın (Windows ile birlikte gelen varsayılan antivirüs programı) daha yeni sürümleri, kullanıcılara çevrimiçi olarak bu kötü oyunculardan bir miktar koruma sağlar.

Kullanıcıların yalnızca güvenilir kaynaklardan yazılım yüklemeleri ve özellikle https şifrelemesine sahip değilse kötü amaçlı olabilecek web sitelerini ziyaret etmemeleri önerilir. Eğer bir Windows kullanıcısıysanız ve şüphe içeren bir yerlerden yazılım yüklemeniz gerekiyorsa, her zaman üçüncü parti güvenilir(!) bir antivirüs programı yüklemelisiniz. Bu nedenle, işletim sisteminizin siber tehditlere karşı güvende olduğunu hissetmek, size hatırı sayılır bir ücrete mal olacaktır.

Ancak, kendinizi dış tehditlerden koruyor olsanız bile, işletim sisteminizin gizliliğinize çok ta önem vermediğini göz önünde bulundurmanız gerekir. İvedilikle yapmanız gereken, Windows’un kullanıcı verilerini toplamasına izin veren tüm seçeneklerin varsayılan olarak açık olup olmadığını görmek için Windows Gizlilik Ayarları’na göz atmaktır.

Microsoft, tüm verilerin anonim olarak toplandığını iddia ediyor. Ancak, bu kadar büyük bir şirketin, dünyadaki hemen hemen her bilgisayar kullanıcısının bu kadar çok verisine erişebilmesi, anonim olsa bile, korkutucudur!

3. Kararlılık ve Güvenilirlik

Linux

Linux, ilk sürümünden bu yana, süreç yönetimi ve çalışma süresine güçlü bir şekilde odaklanmış durumda. Bu da onu piyasadaki en kararlı ve güvenilir işletim sistemlerinden biri haline getirir.

İşletim sistemi iyi optimize edilmiştir ve yükü kaldıramadığında bir mavi ekran göstermeyeceğinden emin olabilirsiniz. Pek çok Linux sunucusu, yeniden başlatmaya gerek kalmadan bir yıldan uzun süre rekor çalışma sürelerine sahiptirler.(Bu satırların yazarı, Arch Linux gibi bir yuvarlanan sürüm dağıtımı, aylar, hatta yıldan fazla format atma gereği duymadan ve hiç bir sorun yaşamadan kullanmıştır.)

Linux’un bu kadar popüler olmasının nedenlerinden biri de profesyonel çalışma ortamlarıdır. Bir yazılım geliştiricisi veya sunucu yöneticisi iseniz, bu kararlılık ve güvenilirlik seviyesi paha biçilemez değerdedir.

Windows

Windows tonlarca bloatware (sistem üzerinde gereksiz olarak yer kaplayan ve içinde bulunduğu sistemin bellek veya RAM belleği kullanımını yükselterek performansı düşüren yazılımlar) ile yüklüdür. Tüm bunlar işletim sisteminizde bir yük oluşturabilir ve sisteminiz zamanla daha yavaş ve durağan hale gelmeye başlar. Bir süre sonra, sistem çökmeleri ve genel sistem yavaşlamalarıyla karşılaşmaya başlamanız kaçınılmaz hale gelir. Bu nedenle, zaman zaman Windows kullanıcılarının disklerini biçimlendirmesi veya sistemlerini yeniden yüklemeleri gerekir.

Bununla birlikte, Microsoft’un sistemini daha kararlı ve güvenilir hale getirmek için çok çabalamadığını söylemek yanlış olur. Ancak gerçek şu ki, Windows’un Linux kadar kararlı ve güvenilir hale gelebilmesi için kat etmesi gereken daha çok yol var.

Her bir Windows güncellemesinin, hata düzeltmelerinin daha fazla hatayla geldiğini biliyoruz, bu da nihai bir düzeltme yayınlanmadan önce sayısız soruna neden olabiliyor.

4. Güncellemeler ve Yükseltmeler

Linux

Linux ile ilgili en iyi şeylerden biri, size yazılım üzerinde tam bir özgürlük veriyor olamsıdır. Bu, neyin kurulduğunu, nereden kurulduğunu ve ne zaman güncellendiğini bilmeniz açısından önem arzeder.

Hatta Linux işletim sisteminizi daha yeni bir sürüme yükseltme konusunda tam bir özerkliğe sahipsiniz. Bir sürümü atlamak istiyorsanız, bunu da yapabilirsiniz. Ya da daha sonra kurmak isterseniz, o  da mümkündür.

Ayrıca, kurulu tüm yazılımların güncellenmesi de son derece kolaydır. Her şey merkezi bir depoda mevcuttur. Tek yapmanız gereken, bir satır kod yazmaktır(ki eğer dağıtımınız bir paket yöneticisi kullanıyorsa buna da gerek yoktur, arayüz üzernden kolaylıkla yapabilirsniz) ve yazılımlarınız dakikalar içinde güncellenecektir. Burada da yazılımın hangi sürümünü güncellemek istediğinizi ve en son sürümü tamamen atlamak isteyip istemediğinizi seçerbilirsiniz.

Windows

Windows, bu konuda Linux’un tam tersi bir yol izler.

Her şeyden önce, kullanıcıların Microsoft’un zaman zaman yayınladığı sürüm güncellemeleri üzerinde çok az kontrolü vardır ya da hiç yoktur. Önemli bir proje üzerinde çalışıyor olabilirsiniz ve birdenbire, sisteminiz büyük bir güncelleme indirdiği için ağ bant genişliğinizi ve CPU kaynaklarınızı kullanmaya başlayabilir.

Bu konudaki çok sayıda kullanıcı şikayeti nedeniyle Microsoft, kullanıcıların etkinleştirme saatlerini belirlemelerine olanak tanıyan bir özellik sunuyor. Windows, güncellemeleri yalnızca etkin olmayan saatlerde veya sistemin boşta olduğunu algıladığında indirebiliyor. Ancak ygüncellemeler isteseniz de istemeseniz de yüklenecektir. Bu, özellikle de son güncellemeler hatalıysa sorun yaşatabilir.

Ayrıca, Windows bilgisayarınızda yüklü  çeşitli yazılımları güncellemek veya yükseltmek Linux’ta olduğu kadar basit değildir. Yazılımı belirli bir web sitesinden indirdiyseniz, yeni bir sürüm olup olmadığını ve indirmek isteyip istemediğinizi öğrenmek için o siteyi periyodk olarak ziyaret/takip etmeniz gerekecektir.

Windows, Microsoft Mağazası ile Linux’un  paket deposuna benzer bir uygulama sunuyor olsa da, kullanıcının ihiyaç duyduğu tüm yazılımları barındırmaması, her şeye rağmen üçüncü parti web sitelerinden yazılım indirmeniz gerekeceği anlamına gelir.

5. Kullanıcı Dostu Olma

Linux

Linux uzun bir süre kullanıcı dostu bir işletim sistemi olarak kabul görmedi, ancak yıllar içinde köprünün altından çok sular aktı, çok şey değişti. Bununla birlikte, yetenekli ve çalışkan geliştiriciler tarafından sürekli denetimler yoluyla, Linux son derece sezgisel hale geldi ve çoğu bilgisayar kullanıcısının günlük iş yükleri için rahatlıkla kullanılabilir durumda.

Neredeyse tüm popüler Linux dağıtımları, kullanıcıların komut satırına başvurmasına gerek kalmadan, tüm gerekli görevleri yapmalarına olanak tanıyan son derece sezgisel GUI (Graphical User Interface-Grafiksel Kullanıcı Arayüzü) ile birlikte gelirler. Ayrıca gerekli uygulamaları ve araçlarını indirebileceğiniz özel bir yazılım mağazası da içermektedirler.

Ayrıca, Windows kullanıcı arayüzünü büyük ölçüde taklit eden belirli Linux türevleri de bulunmaktadır(Örneğin Ubuntu Kylin). Bu, Windows alışkını kullanıcılara aşinalık sağlar ve geçişi kolaylaştırır.

Bunun dışında, işletim sisteminin kritik bölümlerine erişimde, kullanıcıdan, yönetici olduklarından ve ne yaptıklarını bildiklerinden emin olmak için her zaman kök dosyalarına erişim ayrıcalıklarına sahip olmaları istenir. Bu, kazayla meydana gelebilecek aksilik olasılığını en aza indirir.

Ancak Linux, kullanıcıların tüm işletim sistemine erişmesine izin verdiği için, sistemi iyi tanımak gerekir ki bu da zorlu bir öğrenme süreci gerektirir.

Windows

Windows’un geniş pazar hakimiyeti nedeniyle, çoğu dizüstü bilgisayara önceden yüklenmiş olarak gelir. Bu nedenle, Apple ürünü olmayan yeni bir cihaz satın aldığınızda, büyük olasılıkla, Windows önceden yüklenmiş olacaktır. Bu, çoğu kullanıcının Windows arayüzüne aşina olmasını ve bu aşinalık ta kullanımı Windows kullanımını kolaylaştırır.

Bu durum elbette işlerin her zaman yolunda gideceği anlamına gelmez. Örneğin, Windows 8 piyasaya sürüldüğünde, insanlar Windows 7 kullanıcı arayüzüne alıştıkları için yeni “Metro” arayüzünden hiç memnun kalmadılar. Nihayetinde Microsoft, mevcut kullanıcı tabanını tatmin etmek için Windows 7’nin unsurlarını Windows 8 ile harmanlamayarak  piyasaya sürmek zorunda kaldı.

İşte bu sebeplerle, Windows’un daha kullanıcı dostu olup olmadığını söylemek zor olsa da, daha tanıdık olduğu için kullanımı kolaydır. Bunun yanında, neredeyse tüm etkileşim GUI (Graphical User Interface- Grafiksel Kullanıcı Arayüzü) tabanlı olduğundan, onu kullanmayı öğrenmek çok daha basit olacaktır.

Microsoft, işletim sisteminin nasıl çalıştığını belirleyen önemli ayarların çoğunu öyle akıllıca akıllıca gizliyor ki, teknoloji meraklısı kullanıcıların bile tüm seçeneklerin nerede olduğunu öğrenmek için Google’a başvurması gerekiyor.

6. Özelleştirilebilirlik

Linux

Linux’un açık kaynaklı olması, kolayca değiştirilebileceği anlamına gelir. Her biri benzersiz bir görünüm sunmak üzere özelleştirilmiş farklı bir masaüstü ortamına sahip tonlarca Linux dağıtımı vardır. Ayrıca, kullanıcı arayüzünün her yönünü zevkinize göre özelleştirebilirsiniz.

Linux’u tam olarak Windows XP, Windows 7, Windows 10 veya macOS gibi görünecek şekilde bile özelleştirebilirsiniz.

Özelleştirme görünümle bitmiyor. Nasıl kodlanacağını biliyorsanız, işletim sisteminizin kendisini bile özelleştirebilir veya değiştirebilirsiniz. Bu aşırı düzeyde özelleştirilebilirlik, geliştiricilerin Linux platformuna ilgi duymasının en önemli nedenlerindendir.

Linux CLI(Komut Satırı) aracılığıyla, işletim sisteminizin nasıl çalıştığını kontrol edebilir, onu gerçekten kişisel bir bilgisayara dönüştürecek kök düzeyde görevleri gerçekleştirebileceksiniz.

Windows

Varsayılan olarak, Windows özelleştirmesi nispeten sınırlıdır: Bazı vurgu renkleriyle oynayabilir, farklı simgeler uygulayabilir ve sistem genelinde koyu tema veya açık tema arasından seçim yapabilirsiniz.

Rainmeter gibi bazı üçüncü taraf seçenekleri de tercih edeblirsiniz. Bu size görünümle ilgili biraz daha fazla seçenek sunar. Ancak bu araçlar arka planda süreçler çalıştırır ve bu da performansınızı etkiler.(Sistem özelliklerinize bağlı olarak çok az olsa da…)

Ayrıca, Windows kapalı kaynak olduğundan, işletim sistemi önceden yapılandırılmış olarak gelir ve kullanıcılar(geliştiriciler dahil) işletim sisteminin nasıl çalıştığı üzerinde fazla kontrole sahip değildirler.

Windows ta Linux gibi bir komut satırı(CMD) barındırır. Ancak bunu kullanarak bile kök düzeyinde değişiklikler yapamazsınız. PowerShell, geliştiricilere biraz daha fazla esneklik sunuyor olsa da, yine de Linux’a bir alternatif olarak kabul edilmek için yeterli sayılmaz.

7. Donanım Desteği

Linux

Linux, Windows’a kıyasla daha fazla ve çok yönlü donanım desteğine sahiptir. Bu ifadeyle, Linux’un eski donanımlarda da çok rahat çalışabileceğini vurgulamak istediğimizi özellikle belirtelim. Eğer Windows’u aynı donanım üzerinde çalıştırmayı denerseniz, ya Windows yükleyicinin sınırlamaları nedeniyle onu yükleyemezsiniz ya da kullanılamayacak kadar büyük gecikmeler yaşarsınız.

Öyleyse, eski bir dizüstü bilgisayarınız veya makineniz varsa, donanımdan en iyi şekilde yararlanmak için Linux kurmayı kesinlikle denemelisiniz.

Elbette bu her zaman böyle değildi. Linux ilk başlarda, yeni donanım desteği sunamadı. Ancak şu anda donanım üreticileri Linux’un varlığını kabul ediyor ve donanımlarını ona göre optimize ediyorlar. Bazı donanımlar desteklenmese bile, meraklılar veya açık kaynak topluluğu bunun için sürücü geliştiriyor. Genel olarak, donanım desteği söz konusu olduğunda Linux’un dengeli bir durum sunduğunu söyleyebiliriz. Kısacası, eski donanım üzerinde bir işletim sistemi çalıştırma söz konusu olduğunda, Linux Windows’un önüne geçiyor.

Windows

Windows iyi bilinen bir işletim sistemi olduğu için iyi bir donanım desteğine sahiptir ki bu gayet normal bir durum. Herhangi bir donatım üreticisi, yeni donanımlarının Windows ile tamamen uyumlu olmasını sağlamak için ekstra özen ve çaba gösterir. Sürücülerini donanımın üretimi aşamasında hazır eder ve ayrıca güncel tutar.

Ancak, yoğun kaynak kullanması nedeniyle eski donanımlarda Windows çalıştırmak ya imkansızdır ya da işkence!

8. Yazılım Kullanılabilirliği/Bulunabilirliği

Linux
Açık kaynaklı bir topluluk olan Linux, iyi bir yazılım kütüphanesine sahiptir. Linux ile yazılım paketleri veya yazılımlar ücretsiz olarak temin edilebilir. Daha önceleri, bağımlılık promlemleri nedeniyle, kullanıcıların yazılımı kendi başlarına derlemesi zordu. Artık bazı arayüzler yazılım kurulum sürecini tamamen kolaylaştırıyor.

Windows

Windows muazzam sayıda kullanıcıya sahiptir ve mümkün olan en iyi yazılım desteğine de sahip olduğu konusunda şüphe yoktur. Hemen hemen tüm çözüm sağlayıcıları hizmetlerini Windows için sunarlar.

9. Oyun

Linux

Linux, oyun desteği sunmuyor olarak bilinir. Şurası bir gerçek ki, Linux hiçbir zaman oyun oynamak için tasarlanmadığından, bu algı öyle kolay kırılabiecek gibi değil.

Yine de yeni platformlar yavaş yavaş bu algının değişmesine sebep oluyor. (Bir oyun istemcisi olan Steam, Linux’ta desteği olmayan oyunların Linux’ta çalıştırılmasını sağlar. Bu nedenle, oyun resmi olarak Linux’a uyarlanmamış olsa bile, Steam For Linux desteği ile oynayabilirsiniz.)

Windows

Windows, tartışmasız oyun desteği ile tanınır. Tüm önemli oyunlar, konsola özel olmadığı sürece Windows’u destekler. En son oyunları zorluk çekmeden oynamak istiyorsanız, Windows sizin için en iyi seçimdir. Grafik kartlarının sürücüleri de Windows için optimize edilmiştir, bu da onu oyun oynamak için harika bir platform haline getirir.

10. Topluluk Desteği

Linux

Linux, geniş ve aktif bir toplulukla ödüllendirilmiştir. Sayısız deneyimli Linux kullanıcısı, sistemilerini kullanarak daha iyi bir deneyim yaşayabilmeleri için yeni başlayanlara yardım etmeye hazır halde, aktif olarak topluluk forumlarında gönüllü çalışıyorlar.

Bu kendini adamış ve tutkulu Linux meraklıları olmasaydı, Linux’un bugün olduğu yere gelemeyeceğini söylemek hiç te zor olmaz.

Bu çok aktif topluluk sayesinde internet, Linux hakkında en temelinden en gelişmişine tonlarca belgeyle/bilgiyle doludur. Linux’taki hemen her konuda size yardımcı olacak ayrıntılı eğitimler ve ipuçları, nasıl belgeleri bulabilirsiniz.

Bu kadar belge ve bilgiye rağmen sorununuza bir yanıt bulamamanız durumunda, topluluklardan birine veya destek forumlarına sorabilirsiniz. Dakikalar içinde, sorunlarınızın çoğunu çözmek için size adım adım bir çözüm sunan ayrıntılı bir yanıt almanız kuvvetle muhemeldir.

İlk başladığınızda Linux biraz korkutucu ve yabancı görünse bile, bu destekleyici ve duyarlı topluluk, tam olarak uyum sağlamanızı kolaylaştıracaktır.

Windows

Gezegende en yaygın olarak dağıtılan işletim sistemi olan Windows aynı zamanda oldukça geniş ve büyük bir topluluğa sahiptir. Ayrıntılı makaleler ve eğitimler içeren tonlarca üçüncü taraf web sitesi bulabilirsiniz. Bunlar, Windows’ta yapabileceğiniz hemen hemen her şeyde size yol gösterecek adım adım kılavuzlar sağlar. Ayrıca, herhangi bir sorunla karşılaşırsanız, çözüm ararken popüler destek gruplarına ve çevrimiçi olarak başvurabilirsiniz.

Ancak, kaynak kodun normal kullanıcılara açıklanmadığını aklınızdan çıkarmayın. Bu nedenle, çoğu karmaşık sorun için, eninde sonunda Microsoft’un destek forumuna başvurmanız gerekecektir. Ayrıca Windows, sorunlarınızı gidermek için özel bir çevrimiçi yardım sistemine de sahiptir.

Sonuç…

Yazımızı bir soru ile bağlayalım: Peki hangisi en iyisi? Bu sorunun somut bir cevabı yok. İşletim sistemleri karmaşıktır ve birden çok sorunu farklı bir ihtiyaç düzeyine göre çözer. Örneğin, bir geliştiriciyseniz, Linux’u tercih edebilirsiniz. Yok eğer Windows uygulamaları geliştiren bir geliştiriciyseniz, o zaman elbette Windows’u kullanmanız gerekecektir. Oyunlarda Windows platformunun üstünlüğü tartışılmazdır. Belki zamanla oyun şirketleri Linux’un sunduğu şeyleri kabul etmeye ve oyunları ona göre de uyarlamaya başlayabilirler.

Kim bilir!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir