Günlük Kullanım için En İyi Üç Arch Linux Tabanlı Linux Dağıtımı

Bu harika işletim sisteminden en iyi şekilde yararlanmak isteyen Arch Linux severler için en iyi üç Arch tabanlı dağıtım seçeneğine göz atıyoruz.

Arch Linux, özellikle tecrübeli Linux kullanıcıları tarafından en çok kullanılan, ileri seviye bir yuvarlanan sürüm(rolling release) Linux dağıtımıdır. Arch Linux, kurulumdan kullanıma kadar her şeyi kullanıcının yönetmesine bırakarak, ihtiyacınız olan tüm gücü ve kontrolü size verir. Bu da muhtemelen Arch’ın Linux saflarında yer tutmanın en önemli nedenlerinden biridir.

Ne yazık ki Arch Linux, örneğin karmaşık kurulum prosedürü gibi bazı dezavantajlarla birlikte gelir. Ayrıca komut satırını da diğer dağıtımlardan daha fazla kullanmanız gerekecektir.

Arch Linux’u gerçekten kullanmak istiyorsunuz ama karmaşıklığından mı korkuyorsunuz? O halde Arch’a farklı bir açıdan bir şans vermeye ne dersiniz? Arch Linux’un kendisi özellikle yeni başlayanlar için  çok iyi bir seçim olmasa da, onu temel alan dağıtımların çoğu kesinlikle çok daha kullanıcı dostudur.

İşte bu dağıtımlardan en iyi üç tanesi…

1. Endeavour OS

EndeavourOS, kullanıcı deneyimini iyileştiren, kullanışlı özelliklere sahip, kullanıcı dostu, Arch Linux tabanlı, yuvarlanan sürüm bir dağıtımdır.

EndeavourOS hakkında sizi şaşırtacak ilk şeylerden biri, terminal odaklı bir dağıtım olduğunu iddia etmelerine rağmen, sistemde Arch Linux sistemini yönetmeyi yeni kullanıcılar için kolaylaştıran mükemmel GUI araçlarına sahip olmalarıdır.

EndeavourOS’u kurmak basittir. Dağıtım, kurulum yöntemlerinden çevrimdışı veya çevrimiçi seçme seçeneğine sahip olduğunuz bir Calamares yükleyicisi ile birlikte gelir. Çevrimdışı yükleyici, EndeavourOS’u özelleştirilmiş bir Xfce ile yükler.Çevrimiçi yükleyici ise, gereksinimlerinize göre paketleri seçmenize ve yüklemenize olanak tanır.
EndeavourOS, Arch Linux kadar minimal değildir, ancak kesinlikle diğer birçok dağıtımdan daha minimaldir.

NVIDIA GPU’lu bir sisteminiz varsa şanslısınız, zira EndeavorOS, çekirdeğe önceden yüklenmiş, ücretsiz olmayan NVIDIA sürücüleriyle birlikte gelir.

Kolay kurulum, çoklu masaüstü desteği, ek sürücü desteği ve diğer göz alıcı özelliklerini bir araya getiren EndeavourOS, yolculuklarına Arch Linux dünyasında başlamak isteyen kullanıcılar için deneyebilecekleri en iyi Arch tabanlı Linux dağıtımlarından biridir.

Artıları

  • Saf Arch Linux’a olabildiğince yakındır.
  • Yalnızca kesinlikle gerekli olan yazılımla ve masaüstü ortamınız tarafından sağlanan yazılımlarla birlikte gelir.
  • EndeavourOS, örneğin Manjaro gibi ayrı depolar kullanmak yerine, Arch depolarını kullanır ve çok az sayıda kendina has paket içerir.
  • Projenin odak noktası, sahip olduğu topluluğudur.

Eksileri

 ???

2. Manjaro Linux

Manjaro, tartışmasız en popüler Arch tabanlı Linux dağıtımıdır. Bir Arch işletim sisteminin tüm avantajlarını sağlar, ancak hem yeni başlayanlar hem de deneyimli kullanıcılar için kararlılık, kullanım kolaylığı ve erişilebilirliğe özel bir vurgu yapar.

Dağıtım, Arch Linux’a yeni başlayan veya Arch Linux kullanmış olan ve de GUI’nin rahatlığından ödün vermeden Arch’ın gücünü deneyimlemek isteyen herkes için mükemmeldir.  Öntanımlı olarak gelen bir dizi faydalı uygulamalar ve araçlarla iyi bir paket yönetimini barındırır.

Kurulum işlemi kolay ve sorunsuzdur. EndeavourOS’ta olduğu gibi Manjaro, istediğiniz gibi kolayca özelleştirebileceğiniz Calamares yükleyicisi ile birlikte gelir. Kurulum sırasında Manjaro Linux, masaüstü ortamını seçme seçeneği sunar. Dağıtım resmi olarak KDE, Xfce ve GNOME’u destekler.

Manjaro’nun kendi depoları vardır. İhtiyaç duyabileceğiniz tüm uygulamalara sahip olmayabilir, ancak AUR (Arch User Repository) ile uyumluluğu da vardır. Manjaro’nun resmi depolarının, güncellik olrak her zaman Arch Linux’un biraz gerisinde olduğunu unutmamak gerekir. Sahip olduğu bu sürüm politikası, daha ileri düzey kullanıcılara, sürüm Manjaro topluluğuna yayınlanmadan önce hata testi yapma şansı verir.

Varsayılan olarak, Manjaro sağlam bir yazılım seçkisi ile birlikte gelir. Aslında neredeyse tüm gerekli uygulamalar önceden yüklüdür. Bu nedenle, ek olarak başka bir şey yüklemenize gerek yoktur.

Artıları

  • Kurulumla birlikte gelen eksiksiz bir masaüstü.
  • Üstün geliştirme ve kullanıcı tabanı.
  • Manjaro, Snaps, Flatpaks ve AUR için, Pamac adlı en iyi paket yönetimine sahiptir.

Eksileri

  • Daha fazla kararlılık için biraz daha eski Arch linux paketlerini kullanır.
  • Geliştirme ekibi her zaman topluluğa kulak vermez.
  • Kendi depolarını kullanır ve AUR kullanıyorsanız, her güncellemeden sonra benzersiz bağımlılıklar nedeniyle sisteminizi bozma riski vardır.
  • Manjaro, topluluğa çok fazla odaklanmaz.

3. Garuda Linux

Garuda Linux, tamamen Arch’a dayanan, nispeten yeni bir Linux dağıtımıdır. Ancak diğer birçok Arch tabanlı dağıtımın aksine, Garuda Linux, tam olarak yapılandırılmış sistem anlık görüntüsü ve geri alma özelliğine sahip Btrfs dosya sistemine kurulum sunar. Ayrıca Garuda, ZRAM ve CPU zamanlayıcı içeren, performansı optimize edilmiş kullanır Zen çekirdeğini kullanır.

EndeavourOS ve Manjaro gibi, yaygın olarak kullanılan Calamares yükleyicisine sahiptir. Muhtemelen Garuda Linux’u kurarken farkedeceğiniz ilk şey, çarpıcı görselliği olacaktır. Sistem kullanıcılara, onu diğer Linux dağıtımlarından farklı kılan ‘cilalanmış’ temalarla sunulur.

Garuda Linux, kullanıcıya KDE, GNOME, Xfce, Cinnamon, Deepin, i3wm ve daha fazlasını içeren tonlarca masaüstü ortamı sunar ve hepsi çok etkileyici bir şekilde tasarlanmıştır.

Garuda Linux’a yazılım paketleri kurmak, olabildiğince basittir. Ancak  Pacman paket yöneticisini varsayılan olarak kullanır, aynı zamanda Pamac yükleyicisini Manjaro Linux’tan uyarlayarak yazılım paketlerini terminale dokunmadan yüklemenize olanak tanır. Buna ek olarak, Garuda Linux ayrıca Snap ve Flatpack için de destek sunar ve varsayılan olarak etkinleştirilmiş AUR ile birlikte gelir.

Artıları

  • Dosya sisteminin anlık görüntü özelliğini kullanan tek dosya sistemi olarak Btrfs’nin kullanır.
  • Güzel ve özelleştirilebilir bir görünümle gelir ve dokuz benzersiz masaüstü ortamı sunar.

Eksileri

  • Tüm Garuda Linux sürümleri gereğinden fazla yazılımla şişirilmiştir.
  • Çok fazla RAM’e ihtiyaç duyar, minimum 4 GB’dir.

Sonuç…

Arch Linux, yeni kullanıcılar için biraz zor, ama, umarım bu en iyi Arch tabanlı Linux dağıtımları, Linux yolculuğunuz boyunca ihtiyaçlarınızı karşılayabilir. Bu dağıtımlar, Arch Linux’un istikrarını, güvenliğini ve sadeliğini isteyen, ancak kendi başlarına bir tane kurmak için ne zamanı ne de sabrı olmayan insanlar içindir.
Yukarıda sıraladıklarımızdan başka Arch Labs, ArcoLinux, Chakra, Artix, vb. gibi Arch Linux tabanlı gerçekten iyi başka dağıtımlar da olduğunu belirtmemiz gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir