Arch Linux Neden Bu Kadar Zor? Artı Ve Eksileri Neler?

Arch Linux günümüzünen popüler Linux dağıtımlarından biridir.

İlk olarak 2002 yılında Aaron Griffin tarafından yayınlanmıştır. Arch Linux’un hedefi, kullanımda basitlik ve  minimalizmdir. Hedef kitlesi biraz daha gelişmiş kullanıcılardır.  Arch Linux’un, topluluk katılımını teşvik eden ve kullanıcısının sistemin nasıl çalıştığını anlaması için biraz çaba göstermesini bekleyen bir yapısı vardır.

Bu yazı, Arch Linux’un, artı ve eksileriyle neden zor olduğu konusuna odaklanıyor.

Artı: Arch Linux’la kendi Linux işletim sisteminizi kurabilirsiniz

Diğer popüler Linux işletim sistemleri hazır olarak gelir ve içinde bir kullanıcının ihtiyaç duyacağı temel yazılım/program/uygulamaları barındırır. Buna karşın Arch Linux, işletim sisteminizi zevkinize göre geliştirmenize, istediğiniz gibi şekillendirmenize olanak sağlar. Bunu başarmanız halinde, tam olarak istediğiniz gibi bir sistem elde edersiniz.

Eksi: Kurulumu uğraştırıcıdır

Arch Linux’u kurmak, bir miktar zorlu bir bir süreçtir. İşletim sisteminizi ayarlamak zaman alacaktır. Uçbirim üzerinden vereceğiniz terminal komutları ve işlevlerini anlamanız gerekecektir. Bunun için de Arch Wiki’de zaman geçirmeniz gerektiğini bilmelisiniz.

Artı: Gereksiz yazılımlar  ve gereksiz hizmetler yok

Arch Linux kendi bileşenlerinizi seçmenize izin verdiğinden, sisteminizde istemediğiniz yazılımlarla uğraşmak zorunda kalmazsınız. Buna karşın, Ubuntu ve benzeri işletim sistemleri, kullanıcının ihtiyaç duymayacağı ve kaldırmak isteyecekleri önceden yüklenmiş masaüstü ve arka plan uygulamaları ile birlikte gelir.

Eksi: Neyi nasıl yapacağınızı bilmeniz gerekir

Kurulumdan sonra neye ihtiyacınız olduğunu bilip ona göre ayarlamalar yapmanız gerekecektir. Ancak bu, sistemin şişmesinin önüne geçeceği için, bu aynı zamanda iyi bit şeydir.

Artı: Sistem yükseltmesine gerek yok

Arch Linux, yuvarlanan sürüm(rolling release) modelini kullanır. Böylece, Arch Linux’u yükledikten sonra, güncellemeler sürekli olarak gerçekleştikçe, yeni bir sürüme yükseltme ihtiyacı duymazsınız. Varsayılan olarak, her zaman en son sürümü kullanıyor olursunuz.

Eksi: Bazı güncellemeler sisteminizi bozabilir

Güncellemeler sürekli olarak gerçekleşirken, neler olup bittiğini bilinçli bir şekilde izlemelisiniz. Sizin sistem konfigürasyonunuzu sizden başka kimse bilemez ve sizden başka biri tarafından test edilmez. Dikkatli olmazsanız, sisteminizdeki işleyiş bozulabilir.

Artı: Arch Linux, topluluk temelli bir dağıtımdır

Linux kullanıcılarının temel ortak noktası, özgürlüktür. Buna karşın bazı dağıtımlar; Ubuntu-Canonical ilişkisinde olduğu gibi gibi; şirketlerin verdiği kararlardan etkilenir.

Bilgisayarınız ve sisteminizin kullanımıyla ilgili daha fazla özgürlük istiyorsanız, en iyisi yola Arch Linux ile devam etmektir. Çoğu sistemden farklı olarak, Arch Linux biraz daha fazla toplululuk temelli bir dağıtımdır.

Artı: Arch Wiki; mükemmel bir kaynak ve belgelendirme

Arch Wiki, Linux sistemindeki her bileşenin kurulumu ve yönetimi hakkında bilmeniz gereken her şeyi sağlayan süper bir kütüphanedir. Bu sitenin en güzel yanı, Arch Linux’tan farklı bir Linux dağıtımı kullanıyor olsanız bile, yine de konuyla ilgili işe yarar bilgileri bulabilmenizdir. Bunun nedeni, Arch Linux’un diğer birçok Linux dağıtımıyla aynı bileşenleri kullanmasıdır ki, bu da Arch Wki’deki belge ve bilgileri bazen genele geçerli kılar.

Eksi: Dil bilmek gerekliliği

Arch Wiki müthiş bir kütüphane olsa ve çevirilerle desteklense de, yine de bunları anlayabilmek için en azından okuduğunuzdan bir şeyler anlayabilecek kadar İngilizce bilme zorunluluğunuz vardır.

Artı: Arch Kullanıcı Deposu(AUR)

Arch Kullanıcı Deposu (AUR), topluluk üyelerinin katılımlarıyla oluşturulan büyük bir yazılım paketleri topluluğudur. Arch Linux’un resmi depolarına henüz girmemiş bir Linux programı arıyorsanız, AUR’da mutlaka bulabilirsiniz. AUR, paketleri kaynaktan derleyerek kurar ve bunlar kullanıcılar tarafından sağlanır.

Eksi: AUR’dan derleyeceğiniz paketler sisteminizi kırabilir

Ne yaptığınızı bilmiyorsanız, AUR’dan derleyeceğiniz paketler sisteminizi kırabilir. Bu nedenle Arch Wiki’de ve Arch Linux forumlarında bolca zaman geçirmelisiniz.

Bitirirken: Arch Linux size göre mi?

Arch Linux, bu yazıda listelenenler haricinde de çok daha fazla artı ve eksiye sahip elbette. Ve yine Arch Linux, bu tür bir yükleme işlemine merakı olmayan kullanıcılar için biraz fazla uzun, meşguliyetli, zahmetli ve tekniktir. Ancak yeterli zamanınız, wiki kılavuzlarını ve belgelerini okuyup anlayabilecek kadar İngilizceniz, ortalama düzeyde bir Linux tecrübeniz ve de sabrınız varsa, neden denemeyesiniz?

Arch Linux’u sıfırdan kurduğunuzda, Linux hakkında birçok ayrıntıyı ve işleyişi öğrenmiş olacaksınız ve bir daha bilgisayarınızda neler olup bittiğini göz ardı etmeyeceksiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir