KDE Plasma’yı Favori Masaüstü Ortamınız Olarak Kullanmak İçin En İyi 10 Neden

Linux, çok çeşitli masaüstü ortamlarına sahiptir: Gnome, Cinnamon, Mate, Xfce vb. Bu yazımızda, Linux kullanıcıları arasında oldukça popüler olan KDE masaüstü ortamına bir göz atıyoruz ve KDE kullanmak için en iyi on nedeni sıralıyoruz.

KDE, en fonksiyonel Linux masaüstü ortamlarından biridir.

KDE masaüstü ile daha önceki sürümlerinde bir ilişkiniz olduysa, bilirsiniz. 2008’de KDE 4 yayınlandığında, hatalardan düşük kaliteli özelliklere ve düşük performansa kadar birçok sorunla birlikte geldi. Eğer süreç içerisinde geliştirmeler ve bunlara bağlı küçük sürümler olmasaydı, KDE masaüstü belki de yavaş yavaş unutulmaya doğru yol alabilirdi.

Ancak zaman içerisinde KDE öyle güzel geliştirildi ve öyle bir gelişime uğradı ki, en güzel ve kullanışlı masaüstü ortamlarından biri haline geldi. Bu bağlamda, KDE Plasma’yı masaüstü ortamınız olarak kullanmak için öne sürülebilecek en iyi on nedeni sıralayalım istedik.

1. KDE Dosya Yöneticisi (Dolphin)

Cinnamon için Nemo, Gnome için Nautilus, Xfce için Thunar veya MATE için Caja…

KDE masaüstü ortamı için varsayılan dosya yöneticisi de Dolphin’dir. Herhangi bir özelleştirme yapmadan bile güzel bir görünüme sahiptir. Dosyalarınızı, sıkışık görünüm kipi, ayrıntılı görünüm kipi ve simge görünümü kipi şeklinde görüntüleyebileceğiniz üç kip sunar. Ayrıca, pencereyi birden çok bölüme ayırmanıza izin verir. Bu özellik, bir pencerede iki veya daha fazla dizin içeriğini görmenizi sağlar.

2. KDE Bağlantısı(KDE Connect)

KDE Bağlantısı(KDE Connect), bilgisayarınız ile cep telefonunuz arasında iletişim sağlamaya yarayan bir özelliktir. KDE Connect’in yapmanıza izin verdiği şeylerden bazıları:

  • Bilgisayardan, gelen telefon bildirimlerini görme ve kısa mesajları yanıtlama.
  • Telefonda çalan müziği bilgisayardan kontrol eme.
  • Telefonu bilgisayar için bir uzaktan kumanda aracı olarak kullanma.
  • Bağlı cihazlar arasında dosya gönderme ve alma.
  • Bilgisayarın ses seviyesini telefondan uzaktan kontrol etme.

3. Güzel Görünüm

Güzellik göreceli bir kavram olmasına rağmen, çoğu Linux kullanıcısı KDE Plazma’nın en güzel Linux masaüstü ortamlarından biri olduğu konusunda hemfikir olacaktır. Elbette renk tonları, pencereler ve widget’lar, animasyonlar ve çok daha fazlası sayesinde. Tüm bu özelliklerin birleşimi, KDE’ye şahane bir görünümü kazandırır.

4. Özelleştirilme Yeteneği

KDE’ninen güzel yönlerinden biri, hemen hemen her şeyi beğeninize göre özelleştirebilmenizdir. Tüm Linux masaüstü ortamları arasında, KDE özelleştirilebilirlik konusunda ilk sıralarda yer alabilir. İşin güzel yanı, tüm bunların tek bir yerden, Sistem Ayarları’ndan yapılmasıdır.

5. Performans

KDE’nin şu anki performansı, önceki sürümleriyle kıyaslanamayacak kadar iyidir. Geliştirici ekip, KDE performansını geliştirmek için büyük çaba harcadı. Artık diğer tüm masaüstü ortamları kadar hızlı.

6. Kullanım Kolaylığı

Pek çok özelleştirme özelliğine sahip olmasının yanında KDE, yeni başlayanlar için bile kullanımı kolay bir masaüstü ortamı sunar. Basit bir akış sağlayan basit özelliklere sahiptir. Uygulamalarınızı uygulama menüsünden veya Krunner’dan başlatabilirsiniz. Uygulama menüsünden belirli bir uygulama için arama da yapabilirsiniz. Masaüstüne sağ tıklayarak diğer özelliklere de erişebilirsiniz.

7. Widget’lar ve Çoklu Masaüstü

KDE plazma, neredeyse tüm sistem bilgilerini ve süreçlerini gösteren widget’larla birlikte gelir. Böylece KDE, beğeninize ve zevkinize göre özelleştirme yapmanıza olanak sunar. Çoklu masaüstü özelliği de kullanım açısından ayrı bir fonksiyonellik sunar.

8. Entegrasyon(Uyum, Bütünleşme)

KDE, en fazla entegre özelliklere sahip masaüstü ortamlarından birisidir. KDE; Grafik Kullanıcı Arayüzü(GUI), GTK ve QT’nin bir entegrasyonudur. Bu da şüphesiz KDE’nin şahane görünümünün altında yatan nedenlerden biridir. Bir başka entegre özellik, KDE’nin Android ile sorunsuz bir şekilde gösterdiği uyumdur. Bu sayede ek araçlar yüklemeden telefonunuzu KDE Connect ile bilgisayarınıza bağlayabilirsiniz.

9. Konsole(Terminal, Uçbirim)

Konsole, KDE masaüstü ile birlikte gelen varsayılan terminaldir. Konsole birden fazla profille çalışma imkanı, yer işaretlerinin kullanımı, yatay veya dikey olarak bölme, tema kullanımı ve bunlardan çok daha fazlasını sunar.

10. Varsayılan Uygulamalar

Diğer tüm masaüstü ortamlarında olduğu gibi, KDE de bazı arsayılan uygulamarla birlikte gelir. Konsole, Dolphin dosya yöneticisi, KDE Connect, Spectacle (Ekran görüntüsü yardımcı programı), Gwenview resim görüntüleyici, Falkon web tarayıcısı, Konversation IRC sohbet istemcisi, KTorrent torrent istemcisi…Hatta bu uygulamalardan bazıları mevcut olan en iyiler arasındadır(Kdenlive, Krita vb.)

Bitirirken…

KDE Plasma, son haliyle denenmeyi sonuna kadar hak ediyor. Sizce de öyle değil mi?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir