Ubuntu mu, Linux Mint mi? Hangisi Size Göre?

Bu yazımızda Linux Mint ve Ubuntu’nun hangisinin yeni başlayanlar için daha iyi olduğundan söz etmiştik. Şimdi yine bu iki işletim sistemine daha farklı bir pencereden bakıyoruz.

Linux dünyasına adım attığınızda, yüzlerce seçenek olduğunu fark edersiniz. Bununla birlikte, ister yeni başlayan için olsun, ister en deneyimli kullanıcı için olsun,  iki dağıtım hemen ön plana çıkıyor: Ubuntu ve Linux Mint.

Peki bu ikisinden hangisi? En iyi çözüm, her ikisini de denemek ve ihtiyaçlarınıza en uygun olanını seçmek. Bu yazı, biraz da olsa fikir vermek amacıyla hazırlandı.

Başlamadan önce, Linux Mint’in Ubuntu’yu temel aldığını bir kenara not etmekte fayda var. Ancak, bu durum çok farklı olmadıkları anlamına gelmiyor. Sistemlerin görünümü, hissettirdikleri ve yaşattıkları deneyimler çok farklıdır.

Peki, Ubuntu mu, Linux Mint mi? Hangisi size göre?

1. Varsayılan kullanıcı arayüzü

Farkına varacağınız ilk ve en önemli fark, arayüzdeki farklardır: Ubuntu’nun varsayılan arayüzü Gnome iken(Ubuntu’ya göre özelleştirilmiş), Linux Mint varsayılan olarak Gnome üzerine geliştirilmiş Cinnamon’u kullanır. Şüphesiz, Gnome benzersiz bir deneyim sunar. Menüden kısayollara kadar her şey diğer masaüstlerinin sunduğu deneyimlerden oldukça farklıdır. Bu benzersiz Gnome deneyimini yaşamak istiyorsanız, Ubuntu doğru bir tercih olacaktır.

Ancak bazı insanlar için Gnome biraz zorlayıcı olabilir. Öte yandan Cinnamon, tipik bir görev çubuğu/panel ve uygulamalar menüsü ile alışıldık ve tanıdık bir deneyim ve görünüm sunar. Bu, alışkanlıklarından kolay vazgeçemeyecek insanlar için avantajlı olabilecek bir etkendir.

2. Masaüstü ortamları

Bu, bir önceki değindiğimiz noktanın devamı niteliğindedir. Linux Mint, varsayılan olarak Cinnamon, Xfce ve MATE masaüstü ortamlarıyla daha zengin seçenekler sunarken, Ubuntu yalnızca Gnome masaüstüyle birlikte kullanılabilir. (Ancak, Ubuntu’nun farklı masaüstü ortamları için farklı türevleri olduğundan, bu çok da fazla bir anlam ifade etmez: Xfce ile Xubuntu, KDE ile Kubuntu, MATE ile Ubuntu MATE vb.) Aradaki bariz fark, Linux Mint’in daha hafif ve daha hızlı bir ortama odaklanmasıdır. Ubuntu ise, kullandığınız Ubuntu sürümüne göre, olmasını istediğiniz herhangi bir ortama dönüşebilir.

3. Özelleştirme

Burada yalnızca varsayılan sürümlerden bahsediyoruz. Kurulumdan hemen sonra, Ubuntu ve Gnome ortamı çok fazla özelleştirme seçeneği barındırmaz. Gnome minimal ve sorunsuz olacak şekilde üretilmiştir. Diğer yandan Cinnamon Gnome 3’ün bir çatallamasıdır ve şu anki Gnome ile benzerlik göstermez. Cinnamon, biraz Xfce’ye benzer ve tıpkı onun gibi, oldukça özelleştirilebilir bir yapıya sahiptir.

Gnome Tweaks gibi bir araç yükledikten sonra Ubuntu da bazı özelleştirmelere hazır hale gelir. Ancak unutulmamalıdır ki, Gnome demek minimalistlik demektir.

4. Varsayılan yazılım paketi

Hem Ubuntu hem de Linux Mint yeterli bir yazılım desteği sağlamaktadır. Buna tarayıcılar, metin editörleri, belge editörleri, torrent istemcileri, video ve ses oynatıcıları, yazılım mağazası ve diğer önemli yardımcı programlar dahildir.

Linux Mint’in varsayılan yazılım paketinde, Gnome temel uygulamalarından türetilen bazı ‘X-Apps’ uygulaması bulunur: Xed (Gedit tabanlı metin editörü), Xviewer (GNOME Eye Of tabanlı), Xreader (Evince tabanlı) vb.

Ubuntu ise Gedit, EOG(Eye Of Gnome), Evince gibi varsayılan Gnome uygulamalarının çoğunu kullanır.

Her iki dağıtımda da öntanımlı olarak gelen depolar, tek bir komutla kurulabilen çok sayıda program barındırır.

5. Güncelleme Yöneticisi

Ubuntu, başlatıldığında size bir güncelleme olup olmadığını söyleyen ve kurmak istediğinizde tek tıkla güncellemeleri yükleyebileceğiniz ‘Software Updater (Güncelleme Yöneticisi) kullanır. Basit ve yalın.

Linux Mint, güncellenebilen paketleri (bir onay kutusu sistemiyle) gösteren ve en hızlı yansılara geçmek için bir seçenek sunan ‘Update Manager’ (Güncelleme Yöneticisi) kullanır. Ayrıca PPA depolarını, resmi depoları, çekirdek sürümlerini ve ek depoları yönetmek için seçenekler sunar.

Her ne kadar Ubuntu da bunlardan bazılarını ‘Software and Updates’ adı verilen başka bir şekilde yapıyor olsa da, Linux Mint bunu sezgisel bir arayüzle ve tek bir programda bir arada bulundurarak daha fazla kolaylık sağlamış olur.

6. Oyun

Linux’ta oyun oynamak önemli gelişmeler kaydediyor. Teknoloji eleştirmenleri de dahil olmak üzere birçok kişi tarafından desteklenen, kullanılan ve reklamı yapılan Linux oyunları artıyor. Wine, PlayOnLinux, Steam, Proton, vb. programlar Linux’ta oyun oynamayı daha iyi ve daha konforlu hale getiriyor ve bu programlar neredeyse bütün dağıtımlarda kullanılabiliyor.

Oyun oynamayan birisinin oyun konusunda söyleyebilecekleri de bunlarla sınırlı kalıyor.

7. Sistem performansı

Kurulum için Ubuntu 4GB RAM önerirken, Linux Mint 2GB önerir. Buna göre Linux Mint’in daha az donanım gücüne ihtiyaç duyduğu aşikardır. Buna karşın, her iki dağıtım da mükemmel performans sunacaktır.

8. Geliştirme

Bu,bazı kullanıcılar için tercih adımında etkili bir nokta olabilir. Zira Ubuntu şu anda en iyi desteklenen Linux dağıtımı, çünkü arkasında Canonical var. Linux Mint, Ubuntu’yu temel alırken, topluluk destekli bir dağıtımdır.

Ubuntu tabanındaki olası aksaklıklara karşı Linux Mint ekibi, Ubuntu yerine Debian’ı temel alan LMDE (Linux Mint Debian Edition) sürümünü de geliştiriyor. Unutulmamalıdır ki Debian topluluk odaklı bir proje ve hala çok başarılı bir şekilde devam eden en eski Linux dağıtımlarından biri.

9. Sürüm yayınlama döngüsü

Ubuntu ve Linux Mint’in sürüm yayınlama döngüsü farklıdır. Aslında bu durum çoğu insan için büyük bir sorun teşkil etmez. Ubuntu her yıl iki yeni sürüm çıkarır(altı ayda bir) ve her iki yılda bir yayınlanan bir LTS (Uzun Süreli Destek) sürümü yayınlar.

Öte yandan, Linux Mint’in böyle bir bir programı yoktur. Hazır olduğunda yeni bir sürüm yayınlar ki bu genelde Ubuntu sürümlerini takip eden bir süreçte gerçekleşir.

Bitirirken…

Linux Mint ve Ubuntu birçok farklı seviyede benzerlikler göstermelerine karşın, yine de oldukça farklılar. Aslında hangisinin sizin için en iyisi olduğunu bulmanın en iyi yolu, bizzat denemekten geçer.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir