Linux Kullanarak Öğrenilecek Şeyler

Günlük söylemlerde, Linux nadiren misafir olur. Çoğu kişi Windows veya macOS kullanıyor ve akıllı telefonların popülerliği, işletim sistemi endüstrisine yeni oyuncular kazandırdı.

Ancak Linux, insanların düşündüğünden çok daha popüler. Linux, tüm web sitelerinin yaklaşık % 39’una ev sahipliği yapıyor. Modem ve yönlendiricilerde, ağ güvenlik sistemlerinde, bulut sunucularında ve çok daha fazlasında kullanılıyor.

Bugün, neredeyse tüm bulut sunucuları, kararlılık ve çalışma süresi için Linux kullanıyor. Bulut bilgi işlem her yıl büyük ölçüde genişlediğinden, Linux bilgisi, bulutla ilgili tüm hizmetler için büyük talep görmeye devam edecektir. Ayrıca Microsoft bile Azure Cloud’unu geliştirmek için Linux teknolojilerini kullanmıştır.

Şu anda, farklı amaçlara hizmet eden yüzlerce Linux dağıtımı var. Bazıları ileri düzey kullanıcılar içinken, bazıları ise rahatlık ve basitlik konusunda mükemmeldir ve birçok açıdan Windows ile rekabet edebilir.

İşte Linux işletim sisteminden öğrenebileceğiniz birkaç şey…

Linux Açık Kaynaklı Özgür Yazılımdır

Ayrıca: FOSS Nedir? Ücretsiz Yazılımdan Ne Farkı Vardır?

Linux ile Windows/macOS arasındaki en büyük farklardan biri, Linux’un tamamen açık kaynaklı ve ücretsiz olmasıdır. Tabii ki, RHEL veya Ultimate Zorin OS sürümü gibi ücretli Linux dağıtımları var, ancak ödediğiniz ücret işletim sistemi için değil, alacağınız destek ve bazı ekstra özellik içindir.

Bireysel kullanıcıların bir Linux dağıtımı için ödeme yapması için çok az neden olsa da, şirketler destekten yararlanabilir. Ancak, bu işletim sistemi konusunda deneyimli profesyonel bir sistem yöneticiniz varsa, buna da gerek yoktur.

Bireysel kullanım söz konusu olduğunda, en iyi desteği kullandığınız dağıtımın topluluğundan alırsınız. Açık kaynak, herkesin incelemesi ve kişisel kullanımına uyarlaması için vardır. Bu nedenle, uzmanlıklarını çevrimiçi olarak paylaşmaya istekli birçok kişi, katılabileceğiniz ve ücretsiz olarak Linux öğrenmeye başlayabileceğiniz birçok aktif topluluk bulabilirsiniz.

Son olarak, birçok geliştirici açık kaynaklı yazılımın daha güvenli olduğu konusunda hemfikirdir, çünkü çok fazla sayıda bir kullanıcı kitlesi, bir güvenlik açığını belirleyip düzeltebilir. Bu sayede de, düzeltmeden önce geliştiricilere yardımcı olurlar.

Karşılaştırılma yapıldığında Linux hem macOS hem de Windows’tan güvenlidir. Windows ve macOS hem ücretlidir, hem daha az kararlıdır ve hem de daha fazla güvenlik açığına sahiptir.

Linux İşletim Sistemi Daha Güvenlidir

Ayrıca: Linux Kullanıcılarının Gerçekten Antivirüs Korumasına İhtiyacı Var mı?

Siber güvenlik avantajları, Linux’u diğer işletim sistemlerinden ayıran önemli birdetaydır. Windows, masaüstü işletim sistemi pazar payının yaklaşık %70’ine sahip olduğundan, siber saldırıların birincil hedefidir. Kötü niyetli bilgisayar korsanları, Windows için kötü amaçlı yazılımı geliştirme konusunda daha fazla kaynak harcıyor ve elbette daha iyi bir getiri bekliyor.

Apple’ın katı geliştirici güvenlik yönergeleri nedeniyle macOS, Windows’tan daha güvenli olsa da, Linux ile karşılaştırıldığında yine de eksik kalıyor. Linux, kullanıcı ayrıcalıklarını daha güvenli hale getiren farklı bir yönetim şekli kullanıyor.

Kök düzeyinde erişim (Windows’ta yönetici ayrıcalıklarına eşdeğerdir) serbestçe verilmez ve normal kullanıcıların sistem dosyalarına sınırlı erişimi vardır. Bir virüs bir Linux sistemine bulaşırsa, sisteme kontrolsüz bir şekilde yayılmak için, kök düzeyinde erişim elde edemez. Bazıları Linux’u bir antivirüs programı kullanmayacak kadar güvenli bulsa da, son araştırmalar, bilgisayar korsanlarının bu işletim sistemine daha fazla ilgi göstermeye başladığını ortaya koyuyor.

Linux daha güvenli bir kod tabanına sahip olsa da, işletim sistemine özgü olmayan siber saldırılara karşı hassastır. Başka bir deyişle, Linux’ta kötüye kullanılabilir çok daha az güvenlik açığı olsa da, sosyal mühendislik gibi bilgisayar korsanlığı yöntemleri bunlara dayanmadığı için çok daha dikkatli olmalısınız.

Linux Eski Cihazları Canlandırır

Ayrıca: Linux İçin Nasıl Bir Bilgisayar?

Apple’ın ürünlerini geliştirme konusundaki katı tutumu nedeniyle, zaman içinde yükseltme ve bakımlarını yapmak neredeyse imkansızdır. Bu konuda çok az seçeneğiniz vardır, dolayısıyla teknolojiye ayak uydurmak istiyorsanız yeni bir MacBook satın almanız gerekir.

Aksine, Windows, anakartınızın genişletilebilirlik imkanları dahilinde, neredeyse sonsuz yükseltme seçeneklerine izin verir. Buradaki sorun ise, Windows’un kaynak dostu olmayan bir sistem olması ve eski sistemlerde kullanılmasının kabul edilemeyecek performans sorunlarıyla sonuçlanmasıdır.

Ayrıca, Windows düzenli olarak eski sürümler için desteği keser ve her zaman yeni sürümler daha iyi donanım gerektirir.

Linux, arka plan işlemlerini minimuma indiren hafif bir işletim sistemidir. SofwareTestingHelp tarafından yapılan bir test, Linux’un herhangi bir uygulama açık olmadan, yeni bir kurulumda Windows’tan 1000 megabayt daha az RAM kullandığını ortaya çıkarmıştır. Bu fark, özellikle eski bilgisayarlar için önemlidir.

Günlük işleriniz, e-postalar, filmler vb. için eski cihazlarınızda Linux kullanabilirsiniz.

Bitirirken…

Linux dağıtımları bize güvenlik, kaynak yönetimi ve açık kaynak teknolojileri ile ilgili değerli şeyler verebilir. Ayrıntılı özelleştirme seçenekleri ve geliştirilmiş bir yazılım güncelleme süreci gibi daha fazlası var, ancak tüm bu özellikleri görmek için onu denemeniz gerekecek. Linux, zorlu ancak değerli teknolojileri öğrenmekten çekinmeyen bilgisayar kullanıcıları için mükemmel bir ücretsiz alternatiftir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir