Hangi Linux Sürümünü Kullanıyorum? Nasıl Öğrenirim?

Hangi Linux dağıtımını kullandığınızı veya Linux sisteminizin işletim sistemi sürümünü bulmak istemenizin çeşitli nedenleri olabilir. Bu sebeple, okuyacağınız yazıda, hangi Linux sürümünü çalıştırdığınız ve komut satırını kullanarak bunu nasıl yapacağınız konusu  ele alınmıştır.

Linux… Dağıtım mı? Çekirdek mi?

Çoğu insan, Linux’tan bahsettiğinde, aslında genellikle bir Linux dağıtımından bahsediyordur. Ancak durum tam olarak böyle değildir. Benzer şekilde, ” Hangi Linux sürümünü kullanıyorum? ” sorusu da iki iki farklı anlamda algılanabilir.

1. Linux çekirdeği olarak

Çoğu insan Linux’u bir işletim sistemi olarak düşünür, ama temelde o bir çekirdektir. Çekirdek, bilgisayar donanımıyla bir ara birim oluşturan en düşük yazılım düzeyidir. Başka bir deyişle çekirdek, bir bilgisayarın yazılımı ve donanımı arasında bir köprüdür.

2. Linux işletim sistemi olarak

Öte yandan, Linux tabanlı işletim sistemleri,  genellikle yazılım paketi yöneticileri, yazılımlar ve grafik kullanıcı arayüzü ile birlikte Linux çekirdeğini içeren Linux dağıtımları olarak adlandırılır.

Linux İşletim Sistemi

İlişkili: İşletim Sistemi Olarak Linux(Linux İşletim Sistemi)

Genel olarak konuşursak, Linux işletim sisteminin temel olarak üç bileşeni vardır:

  • Çekirdek, donanımın yazılımla iletişim kurmasına izin vermek gibi temel şeylerle ilgilenen, Linux işletim sisteminin kalbinde yer alan merkezi bileşendir.
  • Sistem kitaplıkları, uygulama programlarının veya sistem yardımcı programlarının çekirdeğin özelliklerine erişimini sağlayan özel işlevler veya programlardır. Bu kitaplıklar, işletim sisteminin işlevlerinin çoğunu uygular.
  • Sistem  yardımcı programları, özel, bireysel düzeydeki görevleri yapmaktan sorumludur.

Hangi Linux sürümünü(işletim sistemi olarak) kullanıyorum?

Şimdi komut satırını kullanarak sisteminizde hangi Linux dağıtımının ve çekirdek sürümünün yüklü olduğunu nasıl kontrol edeceğimizi öğrenelim.

1. /etc/os-release dosyasının içeriğini görüntüleyerek

Terminali açın ve aşağıdaki komutu yazın:

Örnek çıktı:

/etc/os-release dosyası, dağıtım ve yayın sürümü hakkında bilgiler de dahil olmak üzere işletim sistemi tanımlama verilerini içerir. Bu dosya systemd paketinin bir parçasıdır ve systemd çalıştıran tüm modern Linux dağıtımlarında bulunması gereklidir.

2. /etc/issue dosyasının içeriğini görüntüleyerek

Linux işletim sistemi sürüm numarası öğrenmek isteğinize daha basit bir yanıt için şunu deneyin:

Örnek çıktı:

3. lsb_release komutunu kullanarak

lsb_release komutu, sisteminiz hakkında bilgi edinmek için yararlı bir yardımcı programdır. Sisteminiz hakkındaki LSB ( Standard Base Linux ) bilgilerini görüntüler.

Örnek çıktı:

lsb_release komutu, lsb-release paketini yüklediğiniz sürece her Linux dağıtımında çalışır.

Hangi Linux sürümünü (çekirdek olarak) kullanıyorum?

Linux çekirdeğinin hangi sürümünü kullandığınızı öğrenmek istiyorsanız, terminale aşağıdaki komutu yazın ve enter tuşuna basın:

Örnek çıktı:

uname -a komutu, kullandığınız Linux çekirdeğinin sürümünü ve ek ayrıntıları gösterir.

Daha detaylı Linux çekirdek bilgilerine ulaşmak için /proc/version dosyasının içeriğine de başvurabilirsiniz:

Örnek çıktı:

Görebileceğiniz gibi /proc/version dosyası, Linux çekirdeğinin sürümünü, çekirdeği derlemek için kullanılan gcc sürümünü ve çekirdek derleme zamanını belirtir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir