Linux İşletim Sistemi ile Yapabileceğiniz Ama Diğerleriyle Yapamadığınız 8 Şey

Linux’u neden denemelisiniz?

1997’de, Linux ilk kullanılmaya başladığında, açık kaynak işletim sistemi öncelikle bilgisayar bilimi öğrencileri, bilgisayar korsanları ve Windows işletim sistemine bir alternatif isteyen programcılar tarafından kullanılıyordu, yani ciddiydi ve ciddi çalışmaya yönelikti. Şimdi hızlı bir şekilde ileri saralım ve günümüze gelelim; Linux artık her şey için kullanılıyor. Neden? Basitçe söylemek gerekirse, Windows’tan daha esnektir de ondan.

Linux hemen hemen her senaryo için eğilip bükülebilir ve şekillendirilebilir. Ve bunu yaparken Linux, rakiplerinden sadece daha esnek, daha güvenilir ve daha güvenli değil, aynı zamanda çok daha eğlencelidir. Düşünsenize.. Yapmak zorunda olduğum için değil, sırf yapabildiğim için herkesin korktuğu Openbox’u zevkle kullanıyorum!

Bu yazı, diğer işletim sistemleriyle yapamadığınız ama Linux ile yapabileceğiniz harika şeylerden bazılarını paylaşmak için yazıldı. Amaç, sizi yalnızca Linux’un gerçekten inanılmaz bir işletim sistemi olduğuna ikna etmek değil, aynı zamanda onu bir denemeye ikna etmek.

En azından öyle umuyorum.

1. Canının istediği gibi değiştir

Linux seçeneklerle doludur. Bazıları “Ama çok fazla seçenek var!” diyebilir. Evet, doğru, birçok dağıtım size seçimler yapma seçeneği sunuyor: Hangi çekirdek, hangi bash kabuğu, hangi başlangıç hizmeti, hangi ağ yöneticisi vb… Bilin ki, buna mecbur değilsiniz.

Bazı dağıtımlar, kullanıcıların seçenekler arasınsa kaybolmasının önüne geçmek için bu seçenekleri kasıtlı olarak sınırlandırıyorlar. Ancak bu dağılımlar bile değiştirilebilir.

Örneğin, Ubuntu Linux’u seçtiniz diyelim ve GNOME’u sevmiyorsunuz. Sorun değil, KDE Plazma, Xfce, Pantheon, Budgie, Enlightenment veya daha başka herhangi bir Linux masaüstü ortamını kurabilirsiniz. Ve bu, Linux’un güzelliğinin bir parçasıdır. Eğer sevmiyorsan, değiştir.

Birkaç dakika içinde masaüstü ortamınızı Windows, MacOS veya tamamen farklı bir ortama da dönüştürebilirsiniz.

2. Eski donanımını canlandır

Windows’un her her yeni sürümünün piyasaya sürülüşünde, pek çok kişinin kısa süre sonra, daha birkaç yıl önce satın aldıkları bilgisayarın işletim sisteminin en son sürümünü desteklemediğini keşfettiğini az çok biliyor olmalısınız. Linux’ta durum asla böyle değil! Eski donanımlarda çalışmak üzere özel olarak oluşturulmuş Linux sürümleri (Lubuntu ve Linux Lite gibi) her zamanvardır. Daha da güzeli nedir biliyor musunuz? Eski donanımlar üzerinde çalışmak üzere özel dizayn edilen bu dağıtımlar, yeni makinelerde de çalışabilirler. Sorun yok.

Linux’un hafif bir sürümünü alın, eski bir makineye kurun ve takır takır çalışmasını izleyin.

3. Linux ile işleri kendi yönteminizle yap

Windows ve MacOS gibi işletim sistemlerinde en büyük sıkıntılardan biri, üreticiye bağımlı olmaktır. MacOS ile, işleri Apple yöntemiyle yaparsınız. Windows ile, işleri Windows yöntemiyle yaparsınız.

Linux ile işleri kendi yönteminizle yaparsınız!

Başka bir deyişle, masaüstünün çalışma biçiminde hoşunuza gitmeyen bir şey varsa, onu ihtiyaçlarınıza ve iş akışınıza uyacak şekilde ayarlayabilirsiniz. Neredeyse her Linux dağıtımı bu tür özelleştirmelere izin verir.

4. Yeniden başlatma olmadan yükselt

Windows veya MacOS’u defalarca güncellemiş olmalısınız. Yükseltmenin aslında yeniden başlatma sırasında gerçekleştiğini farkettiniz mi? Güncelleme süresinde geçen o zaman, üretkenlik için kullanabilir rahatlıkla. Üstelik, güncelleme sırasında işlerin ters gitmesi ve sistemin açılmaması olasılığı her zaman vardır.

Linux’un rakiplerinden üstün olmasının bir başka nedeni de budur.

Linux ile masaüstünde çalışmaya devam ederken tam bir yükseltme yapabilirsiniz. Çoğu Linux dağıtımında, bir yükseltmeden sonra yeniden başlatmanız gereken tek zaman, çekirdeğin yükseltilmesi sırasındadır. Bu durumda bile, yükseltme arka planda çalışırken işletim sistemini kullanmaya devam edersiniz ve ilk yeniden başlatmada çekirdek güncellemesi gerçekleşerek yeni çekirdek aktif hale gelir.

Bazı dağıtımlar (Fedora gibi) güncellemeleri yeniden başlatma sırasında çalıştırır. Bu, yalnızca GUI aracını kullanarak yapılan yükseltmeler için geçerlidir. sudo dnf upgrade ile aynı yükseltmeleri çalıştırdığınızda ise, yukarıdaki paragrafta söylediğimiz şeyler geçerlidir.

Yeni yazılımı yüklemek ve yeni bir ana sürüme yükseltmek için yeniden başlatma gerektiren Pop!_OS gibi işletim sistemlerinin var olduğunu da belirtmeden geçmeyelim.

5. Linux’ta Windows yazılımını çalıştır

Bu doğru, Windows yazılımını Linux üzerinde çalıştırması gerekenler için bir yol var: Wine.

Wine, Windows yazılımını kurmanıza ve Linux’ta çalıştırmanıza izin veren bir programdır. Wine genellikle varsayılan olarak kurulmaz, ancak çoğu dağıtımın varsayılan depolarında bulunur.

6. Tonlarca ücretsiz(!) yazılım yükle

Pek çok kişinin Linux için yeterli ve uygun yazılımlar olmadığını söylediğini duymuş olabilirsiniz. Yanılıyorlar! Linux ile, GUI uygulama mağazasından yüklenebilecek binlerce ve binlerce ücretsiz yazılım bulacaksınız. Snap ve Flatpak sayesinde tescilli uygulamaları bile Linux’a kolaylıkla yükleyebilirsiniz.

Hem MacOS hem de Windows’un yükleme için geniş bir yazılım yelpazesine sahip olduğunun farkında olmamak, görmezden gelmek anlamına gelecektir ki bu da dürüstlük olmaz. Ancak yüklemek için ücretsiz (ve reklamsız) yazılım seçeneklerini neredeyse bulamazsınız.

Bundan başka, kurulu yazılımları komut satırından veya GUI’den yönetmek Linux ile çok daha kolaydır. Daha da iyisi, daha da fazla yazılım yüklemek için paket yöneticinize üçüncü taraf depo havuzlarını ekleyebilirsiniz.

Başka bir deyişle, Linux, yazılım kurulumu açısından önemli ölçüde daha fazla esneklik sunar.

7. Etrafındakileri şaşırt

Linux ile kesinlikle etrafınızdakileri şaşırtacak bir masaüstü ortamı oluşturabilirsiniz. Oluşturabileceğiniz masaüstü ortamları tamamen kişisel ve benzersiz olabilir, bu mümkün.

Bu sadece etrafınızdaki herkesi kıskandırmak için harika bir yol değil, aynı zamanda çok eğlencelidir.

8. Güvenilirliğin keyfini çıkar

Linux kullandığınızda nadiren ciddi sorunlar yaşarsınız. Karşılaşılması muhtemel sorunların büyük çoğunluğu dakikalar içinde çözülebilir niteliktedir. Linux size, bu sorunları çözmek için ihtiyacınız olan tüm sorun giderme araçlarını sağladığından, bir sorunu çözmek genellikle bir günlük(log) dosyasını okumaya bakar.

Bitirirken…

Linux sadece çalışır. Gerçekten bu kadar basit.

Bilgi işlemde eğlencenin, esnekliğin, kullanım kolaylığınnı ve güvenilirliğin bir yolunu arıyorsanız, kendinize bir iyilik yapın ve Linux’u deneyin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir