Uçbirimde(Terminalde) Kopyalama/Yapıştırma

Linux terminalinde kopyalama ve yapıştırma yapmak için tek/standart bir yol yoktur. Bu yazıda, bir kaç metot önerisiyle nasıl yapıldığına bakıyoruz.

Yöntem 1: Terminalde kopyalayıp yapıştırmak için klavye kısayollarını kullanma

Bir çok Linux dağıtımında, terminale metin kopyalamak için Ctrl + Insert veya Ctrl + shift + C; metin yapıştırmak için Shift + Insert veya Ctrl + shift + V kullanabilirsiniz.

Kopyalama yapıştırma, harici kaynaklar için de işe yarar.

Herhangi bir sitede Ctrl + C tuşlarını kullanarak bir komut/metin örneği kopyalarsanız, bu komutu/metni Ctrl + Shift + V kullanarak terminale yapıştırabilirsiniz.

Benzer şekilde, terminalden metin kopyalamak için Ctrl + shift + C tuşlarını kullanabilir ve ardından Ctrl + V kısayolunu kullanarak bir metin düzenleyicisine veya bir web tarayıcısına yapıştırabilirsiniz.

Tek bir cümlede toparlarsak:

Temel olarak Linux terminali ile etkileşimde, kopyala-yapıştır için Ctrl + Shift + C / V tuşlarını/anahtarlarını kullanabilirsiniz.

Yöntem 2: Terminalde kopyalayıp yapıştırmak için sağ tıklama menüsünü kullanma

Terminalde kopyalayıp yapıştırmanın başka bir yolu, sağ tıklama menüsünü kullanmaktır.

Terminaldeki metni seçin, sağ tıklayın ve Kopyala‘yı seçin. Benzer şekilde, seçilen metni yapıştırmak için sağ tıklayın ve Yapıştır‘ı seçin.

Yöntem 3: Linux terminalinde yapıştırmak için fareyi kullanma

Linux terminalinde yapıştırmanın bir başka yolu da sadece fareyi kullanmaktır.

Kopyalamak istediğiniz metni seçebilir ve ardından kopyalanan metni yapıştırmak için orta fare düğmesine (kaydırma tekerleği) basabilirsiniz.

Bitirirken…

Bu yöntemlerin tüm Linux dağıtımlarında çalışmayabileceğini lütfen unutmayın. Çünkü Linux terminalinde kopyalayıp yapıştırmak için kullanılan kısayollar standart değildir. Neden mi?

Kopyalama/yapıştırma için tuş atamaları, kullandığınız terminale bağlıdır.Farklı dağıtımlar/farklı terminal uygulamalaları kopyalama ve yapıştırma için kendi tuş kombinasyonlarını kullanabilir. Ancak yine de çoğu Linux terminali Ctrl + Shift + C / V tuşlarını/anahtarlarını kullanır. Her şeye rağmen bu sizde işe yaramazsa, diğer tuş kombinasyonlarını deneyebilir veya terminal tercihlerinden anahtarları yapılandırabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir