Linux’ta 5 Veri Güvenliği Sorunu

Her teknoloji meraklısı, Linux’un başka hiçbir işletim sisteminin sunamayacağı bir özgürlük sunduğunu bilir. Geniş bir topluluğa ve açık kaynak felsefesinin getirdiği avantajlara değinmeye bile gerek  bile yok.

Ancak bazı insanlar (özellikle de Linux’a yeni başlayanlar), Linux’un siber tehditlerden hiçbir şekilde zarar görmeyeceğini düşünme eğilimindedirler. Yalnız şurası bir gerçek ki, bilgisayar korsanları ve dolandırıcılar her gün daha yaratıcı şeyler buluyorlar. O halde gelin, Linux’ta sizin ve verilerinizin başını belaya sokabilecek güvenlik sorunlarına bakalım.

1. “Açık Kaynak” harikadır ama…

İlişkili: FOSS Nedir? Ücretsiz Yazılımdan Ne Farkı Vardır?

Siber güvenlik konusunda Linux’taki en büyük zayıflık, diğer sistemlerde olduğu gibi insan hatasıdır. Linux kullanıcılarının en büyük hatası, “açık kaynak”ın aşılmaz anlamına geldiğine inanmaları nedeniyle çok fazla özgüvene sahip olmalarıdır.

Sonuç olarak, açık kaynak yazılım harikadır, çünkü çok geniş ve çok kapsamlı bir değerlendirmeye olanak sunar. Bu sayede dünyanın her yerinden kullanıcılar, yazılımcılar ve kodlayıcılar, arka planda neler olup bittiğine dair fikir edinebilirler.

Ancaaak! Kodda değişiklik yapma özgürlüğü sorumlu ve güvenli bir şekilde yapılmazsa, güvenlik açıklarına da yol açabilir.

2. Daha fazla dağıtım daha fazla potansiyel tehdit demektir.

İlişkili: Dağıtım Nedir? Neden “Dağıtım” Diyoruz?

Linux için kötü amaçlı yazılım oluşturmak zor bir iştir. Bu nedenle bilgisayar korsanları yaratıcılıklarını kullanarak insan hatalarından yararlanmaya başvururlar. Popüler dağıtımların bile tehlikeyle karşı karşıya olduğunu bildiğimizden, daha az popüler olan dağıtımlara karşı dikkatli olmak bir zorunluluktur.

Yani, farklı Linux dağıtımlarını ve özellikle de popüler olmayan yazılımları denemek istiyorsanız daha dikkatli olunmalıdır.

3. Linux, Truva atlarına ve arka kapılara karşı hala savunmasızdır.

Linux her ne kadar oldukça güvenli bir şekilde tasarlanmış olsa da, yine de siz farkına bile varmadan zarar vermek amacıyla istismar edilebilir.

Tedbirli olmak her zaman iyidir. Bu nedenle, indirdiğiniz tüm yazılımları değerlendiren ve cihazınızı düzenli olarak tarayan iyi bir “kötü amaçlı yazılımdan koruma yazılımı”na sahip olduğunuzdan emin olun.

4. Fidye yazılımları ve “Cryptojacking” yükselişte.

Veri şifreleme harika bir şeydir ama silah haline getirilebilir. Fidye yazılımı geliştiricileri Linux’un savunma katmanlarına nüfuz edebilir ve ona bulaşabilir, daha da kötüsü içindeki verileri şifreleyebilir.

Linux kullanıcılarının fidye yazılımlarının saldırısına uğrayamayacağı ise yaygın bir şehir bir efsanesidir.

Linux tabanlı sisteminize aynı zamanda “cryptojacking” kötü amaçlı yazılımları da bulaşabilir. Bu, kripto madenciliği için bilgisayarınızın gücünü kullanan kötü bir amaçlı yazılımdır. Genellikle herhangi bir enfeksiyon belirtisi fark etmezsiniz bile. Linux’un çok az donanım kaynağı kullanması nedeniyle, kripto para madenciliği yapmak için bir Linux sisteminden yararlanmak iyi bir fikirdir.

5. Çift önyükleme de risk taşıyor.

İyi kodlanmış bir kötü amaçlı yazılım parçası, çift önyükleme yoluyla sisteminize sızabilir ve ikincil işletim sisteminiz giriş noktası olabilir.

Örneğin, Windows/Linux birleşimini kullanıyorsanız, kötü amaçlı kod Windows aracılığıyla Linux sisteminize bulaşabilir. Bu, çoğunlukla sürücüleri veya dosyaları ele geçirmek ve karşılığında fidye istemek için yapılır.

Peki bu konuda neler yapabilirsiniz?

Tüm bu sorunlara rağmen, Linux tabanlı sistemler hala diğer birçok seçenekten daha güvenlidir. Ancak bu, risklerin olmadığı anlamına gelmez. Olası bir siber güvenlik kazasını önlemek için, hemen şimdi birkaç şey yapabilirsiniz:

  • Sisteminizi ve kullandığınız uygulamaları düzenli olarak güncelleyin.
  • Hassas verilerin uygun şekilde yedeklerini oluşturun ve verilerinizi korumak için şifrelemeyi kullanın.
  • Bir dağıtımdan diğerine atlamamaya çalışın. En azından sık sık değil. Aksi halde güvenlik açıklarını gözden kaçırmanız çok kolaydır.

İlişkili: Distro-Hopper Kimdir? , Distro-Hopper’ların Yaptığı 7 Ölümcül Hata

Bitirirken…

Uzun lafın kısası; Linux sisteminizle ilgili en kötü şey, onun yenilmez olduğunu düşünmektir.

Linux, işletim sistemi piyasasındaki en güvenli seçeneklerden biri olmasına rağmen, hiçbir yazılım bilgisayar korsanlarına karşı bağışık değildir. Dolayısıyla güvenlik tehditlerinin farkında olmanız gerekir.

Unutmayın! En güvenli bilgisayar, kapalı bilgisayardır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir