Linux Terminali’nde En Çok Kullandığımız Komutları Bulma

Muhtemelen bir Linux kullanıcısının en sık kullandığı komutlardan biri sudo’dur.Birçok diğer diğer yönetim görevlerinin yanı sıra paketleri kurmak, güncellemek, kaldırmak için neredeyse her gün sudo komutunu kullanır. 
Linux’ta en çok kullandığınız komutların neler olduğunu merak ettiyseniz, bakalım.
Linux terminali, kullanıcıların sistemleriyle etkileşime girmesine ve çok çeşitli görevleri gerçekleştirmesine olanak tanıyan güçlü bir araçtır. Linux terminalini kullanırken, işimizi yapmamızda bize aracı olacak birçok komutu öğreniriz. En çok hangi komutları kullandığımızı bilmek, yeni komutlar öğrenmemize ve sorunları çözmemize yardımcı olabilir.

En çok kullanılan Linux komutlarını bulmanın birkaç yolu vardır. Seçilen yöntemden bağımsız olarak; Linux komutlarının şifresini çözmek, kullanıcılara komut satırı yeterliliklerini geliştirme ve Linux ortamıyla etkileşimlerini kolaylaştırma gücü verir.

Şimdi, en çok kullandığınız komutların neler olduğunu bulma yollarına bakalım.

1. “.bash_history” dosyasının içeriğine bakarak

Bildiğiniz gibi geçmiş dosyası ( ~/.bash_history) Terminal’de yürüttüğünüz tüm komutların kaydını tutar. Bu dosyaya bakarak en sık hangi komutları kullandığınızı kolayca belirleyebilirsiniz.

Benim .bash_history dosyamın içeriği:

2. “history” komutunu kullanarak

Bu komutun tamamını çalıştırdığınızda, komut geçmişinizden en sık yürütülen 5 komutun bir listesini ve her bir komutun kaç kez yürütüldüğünü göreceksiniz.

Komut:

Örnek çıktı:

Çıktıda görebileceğiniz gibi, “sudo”en çok kullanılan komuttur.

Sonuç sayısını sınırlamak istemiyorsanız yukarıdaki komutun son bölümünü kaldırmanız yeterlidir.

Komut:

Örnek çıktı:

Aynı komutun biraz daha fazla ayrıntı gösteren başka bir versiyonu. Bu komut, komut geçmişinizi analiz etmek ve her komutun gerçekleşme yüzdesiyle birlikte en sık yürütülen komutların bir özetini üretmek için kullanılan karmaşık bir tek satırlık komuttur.

Komut:

Örnek Çıktı:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir