Linux’ta Sistem Donanım Kontrolü İçin Kullanılabilecek 10 Komut

Sisteminiz ve donanımınız hakkında bilgi edinmek, optimizasyon ve sorun giderme açısından çok önemlidir. Bu yazıda, bilgisayarınızın işleyişi hakkında ayrıntılı bilgi veren ve  ister tecrübeli bir sistem yöneticisi, ister başlangıç seviyesinde bir kullanıcı olsun, her Linux kullanıcısının bilmesi gereken 10 temel komutu ele alıyoruz.

Bu aynı zamanda Linux sisteminizle bir ilişki geliştirmek, onunla daha etkili iletişim kurmayı öğrenmekle de ilgilidir. Her komut, sisteminiz hakkında benzersiz bir hikaye anlatır ve bu anlatıları anlamak, sizi yalnızca bir kullanıcı değil aynı zamanda Linux işletim sistemi uzmanı yapar.

Öyleyse haydi, Linux sisteminizi kullanma ve anlama konusunda yeterliliğinizi ve güveninizi artıracak araçları ve komutları keşfederek komut satırı evrenini keşfetmeye başlayalım.

1. uname

Çekirdek sürümü, ana bilgisayar adı ve donanım mimarisi de dahil olmak üzere sistemle ilgili temel bilgiler verir. Çalıştığınız sistemin genel bir görünümünü elde etmek için inanılmaz derecede faydalıdır. yeni bir Ayrıca yeni bir sistemi tanımak için ilk başvurulacak komuttur.

Kullanım: uname -a

Örnek çıktı:

2. lsb_release

Dağıtıma özgü bilgilerin keşfedilmesini sağlar.

lsb_release komutu Linux dağıtımlarına özeldir ve kullandığınız dağıtım hakkında ayrıntılı bilgi edinmenizi sağlar. Dağıtımlar arasında farklılık gösterebilecek yazılım bağımlılıklarını yönetirken bu çok önemlidir. Birden fazla makineyi yönetirken, özellikle de yazılımın farklı dağıtımlarla uyumluluğunu sağlamak için lsb_release son derece yararlıdır.

Kullanım: lsb_release -a

Örnek çıktı:

3. hostnamectl

hostnamectl; ana bilgisayar adı, işletim sistemi, çekirdek ve donanım da dahil olmak üzere sistem hakkında ayrıntılı bilgi sağladığından, sistem yöneticileri ve birden fazla makineyi yönetenler için özellikle kullanışlıdır.

Kullanım: hostnamectl

Örnek çıktı:

4. lscpu

lscpu, çekirdek sayısı, iş parçacığı, CPU ailesi ve mevcut çalışma frekansları dahil olmak üzere CPU mimarisi hakkında ayrıntılı bilgi görüntüler. Özellikle performans optimizasyonu yaparken veya sisteminizin belirli uygulamaları işleyip işleyemeyeceğini değerlendirirken, sisteminizin yeteneklerini anlamak açısından önemlidir.

Kullanım: lscpu

Örnek çıktı:

5. free

Belleği megabayt cinsinden görüntülemek için -m seçeneğiyle birlikte kullanılan free komutu; toplam, kullanılan ve boş bellek de dahil olmak üzere sistemin bellek kullanımına ilişkin anlık bir görünüm sağlar. Farklı yükler altında sisteminizin bellek performansını izlemek için özellikle kullanışlıdır.

Kullanım: free -m

Örnek çıktı:

6.df

-h seçeneğiyle birlikte df, dosya sistemlerinizde kullanılan ve kullanılabilir disk alanı miktarını gösterir. Disk kullanımını takip etmek için kullanışlı bir komuttur. Özellikle büyük dosyaları veya veritabanlarını yönetenler için kullanışlıdır.

Kullanımi: df -h

Örnek çıktı:

7. lsblk

lsblk, sisteminize bağlı tüm blok cihazlarının (sabit sürücüler ve SSD’ler gibi) montaj noktalarıyla birlikte bir görünümünü elde etmek için inanılmaz derecede kullanışlı bir komuttur. Sistem depolama yönetimiyle ilgilenen herkesin mutlaka kullanması gereken bir yazılımdır.

Disk bölümleme ve yönetimi için lsblk, sürücülerinizin düzenini görüntülemenin bir yoludur.

Kullanım: lsblk

Örnek çıktı:

8. dmidecode

dmidecode, sistemin BIOS’undan veya belleniminden donanım bilgilerini almaya yönelik güçlü bir araçtır ve genellikle diğer benzer komutlardan daha ayrıntılıdır. Yönetici ayrıcalıkları gerektirir.

Kullanım: sudo dmidecode

Örnek çıktı:

9. top

Kullanım: top

Örnek çıktı: (Bu, gerçek zamanlı olarak sürekli güncellenen dinamik bir çıktıdır.)

top, sisteminizin kalp atışını görüntüleyen bir monitör gibidir. İşlemci ve bellek kullanımına ilişkin gerçek zamanlı verilerin yanı sıra çalışan işlemlerle ilgili bilgileri de gösterir. Özellikle farklı iş yükleri altında sistem performansını izlemek için son derece kullanışlıdır.

10. ip addr

ip addr komutu, ağ yöneticileri ve ağ arayüzlerinde sorun gidermeye veya yapılandırmaya ihtiyaç duyan herkes için önemli bir araçtır.

Günümüzün birbirine bağlı internet dünyasında ağ yapılandırmalarını kontrol etmenin ve bağlantı sorunlarını gidermenin hızlı yoludur.

Kullanım: ip addr

Örnek çıktı:

Bitirirken…

Bu yazıda, sisteminiz ve donanımınız hakkında zengin bilgilerin kilidini açan 10 güçlü komutu ele aldık. Her komut, Linux ortamınızın daha derin anlaşılmasına ve daha etkili yönetimtilmesine kapı açan bir anahtar görevi görür.

Bu komutlar sizi sisteminizle ilgili optimizasyonlar yapacak bilgiyle donatır ve bir Linux kullanıcısı olarak araç setinizde bulunması gereken temel araçlardır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir