Kitaplık: Polis Şakaya Gelmez

“Giriş Notu…

Ben bir kitap eleştirmeni değilim, olamam da. Amacım bu değil, zaten de bunu yapabilecek kapasitem de yok. Diğer kategorilerde yaptığım gibi, Kitaplık kategorisinde de, okuduğum kitapları ve onlarla ilgili aldığım notları siz değerli misafirlerimle paylaşmak istiyorum. Hepsi bu.

Okuyalım, okutalım!”

Romanın adı hoş bir kere, Polis Şakaya Gelmez. Yazarı Merve Güner. Dokuz Yayınları’nca yayımlanmış.

Sipariş üzerine şakalar yuapıp, bunları internet ortamında yayımlayan bir grubun işkolik bir başkomiseri, bir mesai arkadaşının isteğiyle kurban seçerek şaka yapmalarıyla başlayan olayla dizisi hiç tahmin edilmedik bir şekilde gelişiyor. Ve sonrası…

Gelelim romanla ilgili notlarıma…

İlk defa müşerref olduğum bir yazar Merve Güner. Yine yazarın  Polis Şakaya Gelmez romanı da internette, çok bilinen bir kitap sitesinde tesadüfen karşıma çıkan bir roman.

Yazarın eğlenceli bir dili ve  anlatımı var ki ben bu tür anlatımı severim. Cümleler anlaşılır, sade, okurken insanı yormuyor. Kolay okunuyor yani. En sevdiğim.

Olayların örgüsü ve sırası da hiç karmaşık değil, akıl karıştırmıyor. Hiç dolaşık değil. Yani yazar anlatırken neyi anlatmak istediyse onu anlıyorsun. “Acaba burada ne demek istiyor, ya da şu kısmın başka bir kısımla ne gibi bir bağlantısı var, ben buradan ne anlamalıyım?” gibi sıkıntılara sokmuyor okuyucusunu, direk anlaşılmasını istediği gibi anlatıyor.

Roman, nasıl desem, sanki benzerini televizyonlarda çok çok gördüğümüz bir dizi gibi. Ben aslında bu tür aşk barındıran, çok çetrefilli, kimin eli kimin cebinde olan, bizim kültürümüze ve yaşantımıza uymayan dizileri hiç izlemem. Ama bu romanı onlara benzetsem de ayrıştığı yerler var, tam olarak onlar gibi değil, bu nedenle de kendisini okuttu bana.

Söylemeden geçemeyeceğim… Yazar romanında kahramanlarına, özellikle de baş kahramanı Engin’e çok fazla küfrettiriyor. Keşke yaptırmasaymış. Şimdi burada diyebilirsiniz ki, hayatımızın gerçekleri arasında sövme sayma çok var. İyi de ben bunları da tasvip etmiyorum ki! Bu olmasaymış, daha güzel olacakmış.

Ara sıra romanın anlatıcısı, aynı zamanda kadın baş kahramanın aksiyona katılmaları var ki, bana biraz absürt hissettirse de, kahramanın kişiliğine bakınca, “Olur olur, bu kızdan beklenir böyle şeyler,” dedim.

Kısacası Polis Şakaya Gelmez romanı eğlenceli, zaman zaman güldüren, aşkı aksiyon ve dramla tutatrlı bir şekilde harmanlayan bir roman olmuş. Öyle insanın düşünce dünyasını derinden etkileyecek olmasa da, okurken insana güzel hissettirip zaman zaman gülümsetmeyi başarabilen bir roman, bu yönüyle tavsiye edilir.

Kısaca toparlayacak olursam…

Tesadüfen karşılaşıtım. Adını beğenerek aldım. Yazarıyla da ilk defa bu romanla tanıştım. Arka kapağındaki tanıtımı okuyunca önyargıyla okumaya başladım, hatta “Başlayayım bakalım ama, ben bunu okumam,” bile dedim. Ama okudum.

Bir denemeye değer!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir