Tüm Linux Sistemleri Eşit Değildir, Ancak Hepsi Eşit Derecede Linux’tur!

Linux, “İşletim sistemlerinin İşviçre çakısıdır.”

Onunla her şey mümkün!

Linux, kullanıcıların, sistemin her bir parçasını tam olarak çalıştırmasına ve kullanmasına olanak sağlayan ve en yaygın kullanılan masaüstü işletim sistemidir. Unix mirasına uygun olarak, her şey bir dosyadır ve hiçbirinin etrafı duvarlarla çevrilmemiş veya hiçbiri kullanıcıdan saklanmamıştır. Üretici yazılımı kayıtlarına dosya olarak zorluk çekmeden erişebilirsiniz. Örneğin, Windows ile birlikte gelen bir cihaza bir Linux sistemi kurduysanız, Windows lisans anahtarını sorunsuz bir şekilde atabilirsiniz.

Linux aynı zamanda donanım aygıtlarını temsil eden dosyaları okumanıza ve bunlara yazmanıza da izin verir. Örneğin, dizüstü bilgisayarınızın ekran parlaklığı tek bir tam sayı değerine sahip bir dosya olarak görünür ve dosyanın değerini değiştirerek arka ışığın yoğunluğunu anında değiştirebilirsiniz.

Her şey bir dosya olduğundan, bir dosyanın çıktısını diğerinin girdisine yönlendirerek, herhangi iki işlevi pratik olarak birbirine zincirleyebilirsiniz. Görüntülü görüşme üzerinden ses çalmak ister misiniz? Ses çalmayı temsil eden dosyayı alın ve çıktısını mikrofon girişini temsil eden dosyaya yeniden yönlendirin.

Bu örnekler, bir Linux sisteminin ne kadar çok yönlü olduğuna dair iyi bir fikir verecektir.

Unix benzeri bir sistemin bu kadar üretken hale gelmesi o kadar da şaşırtıcı değil. Unix, zarafeti ve esnekliği nedeniyle zamana karşı direndi ve katettiği yol boyunca dijital mimarinin belkemiğini oluşturdu. Ancak tarihsel, teknik ve yasal nedenlerin garip bir birleşimiyle, Unix aile ağacının daha merkezi bir kolu olmayan Linux, istilacı bir tür gibi kök saldı ve gelişti.

Sonuç, Linux’un tartışmasız bugün en çok konuşulan ve kullanılan bir işletim sistemi haline gelmiş olmasıdır. Her Android cihaz Linux’tur. Güvenilir istatistikler elde etmek zordur, ancak tahminler, sekiz sunucu kurulumundan dördüne kadar her yerde Linux olduğunu göstermektedir. Bunun da ötesinde, ilk 500 süper bilgisayarın %100’ü Linux kullanıyor.

Bulut dağıtım istatistiklerine ulaşmak daha da zordur, ancak yine tahminlere göre, Linux’un pazar payı çok büyük olmalıdır. Linux ayrıca arabalara kurulum için büyük bir ilgi gördü ve hatta oyun alanına da girdi.

Linux’ta çok sayıda akraba, tek soy ağacı vardır!

Pek çok kisvesinin altında Linux, Linux’tur: Birini (derinlemesine) biliyorsanız, hepsini bilirsiniz.

Bir şeyin dış görünüşünü o şeyin kendisi ile karıştırmak kolaydır. Başlangıç seviyesindeki Linux masaüstü kullanıcıları, genellikle masaüstü ortamını ve masaüstü kullanıcı arayüzünü “Linux” olarak algılamaya başlar. Her kullanıcı istisnasız bu aşamadan geçer. Daha sonra kullanıcılar, Bash kabuğu (Linux masaüstleri için en yaygın varsayılan kabuk) aracılığıyla masaüstünün altındaki Unix benzeri yapıyı araştırmaya başlar.

Ancak Linux, dosya sisteminin yapısı ve içeriği, kullanabileceği sayısız çekirdek modülü ve her şeyin birlikte nasıl çalıştığıdır. Bu yapının dağıtımdan dağıtıma adil bir miktarda değişebilir olduğu kabul edilebir. Örneğin, başlangıç sistemi systemd mi veya vaşka bir şey mi? Yürütülebilir ikili dosyalar nerede saklanır? /usr/local altında mı yoksa doğrudan /bin içinde mi? Gibi, gibi…

Bu varyasyonları bir kez kavradığınızda, herhangi bir Linux sisteminde kendinizi evinizde hissedersiniz.

Kılavuzları okumak zorunda olmak, bir sistemi size yabancı yapmaz. Linux’u biliyorsanız, bir Linux sisteminde işinizi halletmek için nereye veya neye bakmanız gerektiğini bilirsiniz. En kötü durumda, bir çekirdek modülü yüklemeniz gerekir. Ancak Linux, mimari açıdan bir çekirdek olduğundan, kök erişiminiz varsa bu nu her zaman yapabilirsiniz.
DNA’sında Uyum Sağlayabilirlik

Tutarlı bir iç yapıyı korurken kendisini donanımına göre biçimlendirme ve durum bağlamını kullanma yeteneği, Linux’un ta kendisidir.

Uyarlanabilirlik, Linux’un DNA’sının bir parçasıdır.

Bitirirken…

Tüm Linux sistemleri eşit yaratılmamıştır, ancak hepsi eşit derecede Linux’tur!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir