Flatpak ve Snap Arasındaki Bilmeniz Gereken 10 Fark

Flatpak ve Snap; kullanım kolaylığı, yazılım merkeziyle entegrasyon ve en son uygulama güncellemelerini sorunsuz alabilmesi nedeniyle, Linux kullanıcıları arasında her zamankinden daha popüler.

Flatpak ve Snap ile, bir uygulamayı yüklerken artık bağımlılıklar konusunda endişelenmenize gerek kalmıyor.

Flatpak ve Snap’in faydaları bir tarafa, farklılıkları nelerdir?

Bu yazıda Snap ve Flatpak arasındaki farkları keşfediyor, hangisini seçeceğiniz konusunda rehberlik ediyoruz.

1. Köken

Snap, IoT platformları için uygulamalar oluşturmak üzere Canonical tarafından geliştirilmiştir. Snap’in arkasındaki amaç her zaman uygulama güncellemelerini teşvik etmek ve geliştiricilerin (deb paketlerine kıyasla) bunları sürdürmelerini kolaylaştırmak olmuştur.

Bu paketleme sisteminin amacı, paket kurulumunu ve bakımını daha kolay ve daha güvenli hale getirmektir. Örneğin, kurulmakta olan bir yazılım için sürümle ilgili tüm bağımlılık sorunlarının çözümünün kullanıcıya ait olduğu mevcut sistemin aksine Snap’ler, geliştiricilerin yazılımlarının bağlı olduğu her şeyi paketin içine koymalarına olanak tanıyarak, onları etkili bir şekilde kendi kendine yeterli hale getirirler. Snap’ler kuruldukları sistemden bağımsızdırdırlar.

Flatpak, Red Hat tarafından oluşturuldu. Gnome, Fedora ve Red Hat’ten birçok önemli geliştiricinin yer aldığı bağımsız bir açık kaynak projesidir.

Flatpak’in amacı, Linux masaüstü uygulamalarını çeşitli dağıtımlara dağıtmak için sağlam bir yapıya sahip olmaktır.

Başlangıçta xdg-app olarak biliniyordu. 2016’da Flatpak olarak yeniden adlandırıldı.

Flatpak’ın tarihi hakkında daha ilginç bilgiler için Alexander’ın eski blog gönderisine bakın.

2. Kullanım Durumları

Her paket biçiminin avantajları vardır. Bazıları “Buna neden ihtiyacımız var ki?” diyebilir.

Aslında mevcut her paket formatına ihtiyacımız var. Böylece, gereksinimlerinize göre ihtiyacımız olanı kullanmayı seçebiliriz. Bu nedenle, Flatpak ve Snap paketlerinin nerede ve nasıl işimize yarayacağını öğrenmek önemlidir.

Flatpak, Linux iş istasyonları ve kişisel bilgisayarlarda uygulamaları çalıştırmak için tasarlanmıştır.

Snap’ler masaüstünüzde çalışır ve sunucu odaklı terminal uygulamaları için de kullanılabilir.

3. Başlatma Hızı

Snap uygulamalarının Flatpak’a kıyasla daha yavaş bir başlatma hızına sahip olduğu bilinmektedir.

Elbette pratik olarak her kullanıcı bunu fark etmeyebilir veya önemsemeyebilir.

Bu yargı sübjektif de olabilir, kendiniz deneyerek karar verin.

4. Performans

Bir uygulamanın performansı, yalnızca yanıt verme hızına değil, kararlılığına ve sunduğu özelliklere göre de değerlendirilir.

Bazı uygulamalar Snap olarak, bazıları daFlatpak olarak daha iyi performans gösterir.

Örneğin, GNOME Kutularının Flatpak versiyonu, Snap paketinde olduğu gibi cihaz paylaşımını desteklemiyor. Snap’lerin daha iyi olduğunu söylemek için bu örnek kullanılabilir.

Ancak bu her uygulama için söylenemez. En iyisi, daha iyi olanı anlamak için favori uygulamalarınızı test etmeniz gerekiyor.

5. Kullanılabilirlik ve Popülerlik

Bunlardan herhangi birini herhangi bir Linux dağıtımına kurabilseniz de, Flatpak, Snap’e kıyasla daha fazla dağıtımda kullanılabilirliği ve kullanıma hazır desteği nedeniyle bir avantaj elde ediyor.

Örneğin, Linux Mint, Snap devre dışı bırakılmış olarak gelirken, yerleşik Flatpak desteğine sahiptir.

Pop!_OS ve Ubuntu MATE gibi dağıtımlar da varsayılan olarak Flatpak desteği sunar. Flatpak’ın varsayılan olarak geldiği birçok farklı Linux dağıtımı (Ubuntu çeşitleri dışında) bulabilirsiniz.

Snap’lerin esas olarak Canonical’ın Ubuntu’su ve çeşitleri tarafından tercih edilmesi nedeniyle Flatpak’ın Linux masaüstleri için çok daha geniş oranda benimsendiğini söyleyebilmek mümkündür.

Snap olarak sunulan uygulama sayısının daha fazla olduğundan bahsedilebilir. Bu, birkaç yıl önce önemli bir fark oluşturuyordusa da, Flatpak’ın Flathub mağazası artık gerekli uygulamaların çoğunu barındırıyor.

6. Açık Kaynak ve Kapalı Kaynak

Flatpak tamamen açık kaynaklıdır.

Ne yazık ki, Snap paketleri söz konusu olduğunda, bunu söyleyebilmek o kadar basit değil.

Snap, uygulamaları yöneten/yükleyen arka plan hizmeti snapd dahil, özünde açık kaynaklı bir projedir. Ancak, arka plan özeldir ve herhangi bir topluluk katılımı olmaksızın Canonical tarafından kontrol edilir.

Bir son kullanıcı olarak, uygulama işini yaptığı sürece Snap’in kapalı kaynak bölümleriyle ilgili bir sorun yaşamazsınız.

Eğer tamamen açık kaynak teknolojileri kullanmayı tercih ediyorsanız, seçiminiz Flatpak olacaktır.

7. Yaklaşım

Flatpak açık kaynaklıdır ve merkezi olmayan bir yaklaşımı benimser.

Çoğu kullanıcının uygulamalarını aldığı ünlü bir Flathub mağazası olmasına rağmen, Flatpak gerektiğinde birden fazla mağazaya sahip olmanıza imkan sağlar.

Snap ile Canonical’ın Snap mağazasıyla sınırlısınızdır.

Bazı kullanıcılar rahatlık için merkezi bir uygulama mağazasını tercih eder.

Aslında, her ikisiyle de herhangi bir sorununuz olmaz. Ancak Flatpak, gerekirse fazladan bir depo eklemeniz için size avantaj sağlar.

8. Güncellemeler

Snap uygulamaları varsayılan olarak otomatik güncellenir. Kullanıcı, güncellemelerin zamanını ve ne sıklığını değiştirebilir. Ayrıca, güncellemeleri bekletebilir ve erteleyebilir.

Aksine, Flatpak paketleri otomatik olarak güncellenmez. Yerleşik yazılım merkezi ile Flatpak entegrasyonunuz varsa, mevcut güncellemeler size bildirilir, ancak güncellemek zorunlu değildir.

Flatpak ile, varsayılan olarak daha fazla kontrole sahip olursunuz. Ancak bazı kullanıcılar, yeni özellikler veya güvenlik/hata düzeltmeleri eksik olan paketleri güncellemeyi unuturlar. Dolayısıyla, kullandığınız uygulamalarda otomatik güncelleme isteyip istemeyeceğiniz veya kontrolün elinizde olmasını isteyip istemeyeceğiniz size bağlıdır.

9. Snap ve Flatpak ile Çalışmak

Flatpak’ın uygulamaları yüklemek için yönetici ayrıcalıklarına ihtiyacı yoktur, ancak Snap’in vardır.

Flatpak, varsayılan olarak korumalı alan oluşturma özelliğiyle birlikte gelir. Korumalı alan için Linux çekirdeğinin ad alanları özelliğini kullanırken, Snap, AppArmour’u kullanır.

10. Bakımcının(Maintainer) Bakış Açısı

Snap’lerin bakımı/oluşturulması Flatpak paketlerine kıyasla daha kolaydır.

Snap güvenliği biraz daha gelişmiştir.

Flatpak’ın mağazası olarak Flathub ile bakımcılar, Flatpak’ları test etmek ve geliştirmek için çeşitli geliştiricilerden yardım alır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir