En Önemli Linux Yapılandırma Dosyaları

Linux güçlü ve esnek bir işletim sistemidir. Güçlü yönlerinden birisi de, ihtiyaçlarınıza göre özelleştirmenize izin veren yapılandırma dosyalarının bolluğudur. Bu yazıda, en önemli ve yaygın olarak kullanılan Linux yapılandırma dosyalarından bazılarına yakından bakacağız.

İster tecrübeli bir Linux kullanıcısı, ister yeni başlıyor olun, bu makale Linux işletim sisteminin işleyişine ilişkin değerli bilgiler edinmenizi sağlayacaktır.

En önemli Linux Yapılandırma Dosyaları

/etc/fstab

Dosya sistemlerinin, önyükleme ve sistemin normal çalışması sırasında bağlanma şeklini denetlemek için kullanılır. Mevcut tüm dosya sistemlerini ve bağlama noktalarını listeler.

/etc/passwd

Sistemdeki kullanıcılar hakkında bilgiler içerir. Bu dosya, sistemdeki tüm kullanıcılar tarafından okunabilir, ancak kullanıcı hesaplarına yetkisiz erişimi önlemek için güvenli tutulması önemlidir.

/etc/shadow

Sistemdeki her kullanıcı için şifrelenmiş parolayı ve diğer güvenlik bilgilerini içerir. /etc/passwd’den farklı olarak, bu dosya yalnızca kök kullanıcı tarafından okunabilir ve bu nedenle çok daha güvenlidir.

/etc/group

Sistemdeki grupları ve grup üyelerini listeler. Her grup hakkında bilgiler içerir. Bu dosya, sistemdeki dosyalara ve dizinlere erişim için kullanıcı ve grup izinlerini yönetmek amacıyla kullanılır.

/etc/sudoers

Kullanıcıların komutları kök kullanıcı olarak çalıştırmasına izin veren sudo komutunu yönetmek için kullanılır. Bu dosya, çalıştırmalarına izin verilen komutlarla birlikte sudo komutunu kullanmalarına izin verilen kullanıcıları ve grupları listeler. Kök kullanıcı hesabına yetkisiz erişimi önlemek için bu dosyayı güvende tutmak önemlidir.

/etc/resolv.conf

Sistemin DNS çözümleyicisini yapılandırmak için kullanılır. DNS sunucularının yanı sıra arama etki alanları ve seçenekleri hakkında bilgiler içerir. Bu dosya, bir Linux sisteminde uygun ağ iletişimi için çok önemlidir.

/etc/network/interfaces

Bir Linux sisteminde ağ arabirimlerini yapılandırmak, yönetmek için kullanılır. IP adresleri, ağ maskeleri ve ağ geçitleri gibi ağ arabirimleri hakkında bilgilerin yanı sıra DHCP ve statik IP adreslerini yapılandırma seçenekleri de içerir.

/etc/hosts

Bu dosya, bir Linux sisteminde yerel ad çözümlemesi gerçekleştirmek, ana bilgisayar adlarını IP adreslerine eşlemek için kullanılır. Basit bir metin dosyasıdır.

/etc/sysctl.conf

Çalışma sürecinde Linux çekirdek parametrelerini yapılandırmak için kullanılır.

/etc/services

İyi bilinen hizmetleri, kullandıkları port numaralarını ve protokolleri listeler. Sistem tarafından hizmet adlarını bağlantı noktası numaraları ve protokollerle eşleştirmek için kullanılır. Bu da kullanıcıların ağ hizmetlerini yapılandırmasını kolaylaştırır. Bu dosya, bir Linux sistemindeki ağ hizmetlerini yönetmek için kullanılır.

/etc/aliases

Bir Linux sisteminde e-postayı yönetmek için kullanılır. Kullanıcıların birden fazla adresten e-posta almasına veya e-postayı başka bir adrese yönlendirmesine olanak tanıyan, diğer e-posta adreslerine yönlendirilen e-posta adreslerinin bir listesini içerir.

/etc/crontab

Sistem genelindeki cron tablo dosyasıdır. Görevleri cron daemon tarafından otomatik olarak çalıştırılacak şekilde planlamak için kullanılır. Komutların bir listesini ve çalıştırılmaları gereken saat ve tarihleri içerir. Bu dosya, bir Linux sistemindeki görevleri otomatikleştirmek için kullanılır.

/etc/rc.local

Başlatma işlemi tarafından önyükleme sırasında çalıştırılan bir betiktir. Hizmetleri başlatma veya ortam değişkenlerini ayarlama gibi, sistem önyüklemeyi bitirdikten sonra yürütülmesi gereken komutları ve komut dosyalarını içerir. Bu dosya, önyükleme sırasında bir Linux sisteminin davranışını özelleştirmek için kullanılır.

/etc/default/locale

Bir Linux sisteminde sistem yerel ayarını yapılandırmak için kullanılır. Sistem genelinde kullanılması gereken dil, ülke ve karakter kodlaması gibi varsayılan yerel ayarlar hakkında bilgiler içerir.

/etc/environment

Bir Linux sisteminde ortam değişkenlerini ayarlamak için kullanılır. Uygulamalar ve betikler tarafından davranışlarını yapılandırmak için kullanılabilen, ortam değişkenleri olarak dışa aktarılan anahtar/değer çiftlerinin bir listesini içerir.

/etc/default/keyboard
Bir Linux sisteminde klavye düzenini yapılandırmak için kullanılır. Sistem genelinde klavye ayarları için kullanılması gereken klavye modeli, düzeni, varyantı ve seçenekleri hakkında bilgiler içerir. 
/etc/apt/sources.list
Bir Linux sisteminde APT paket yöneticisi için yazılım kaynaklarını yapılandırmak için kullanılır. Paketlerin kurulabileceği ve güncellenebileceği havuzların veya yazılım kaynaklarının bir listesini içerir. 
/etc/bash.bashrc
Bash kabuğu için sistem çapında yapılandırma dosyasıdır. Bir kullanıcı bir bash kabuğu oturumu başlattığında yürütülen komutların ve ayarların bir listesini içerir. 
/etc/sysconfig/network
Bir Linux sisteminde ağ ayarlarını yapılandırmak için kullanılır. Sistem başlatıldığında ayarlanması gereken ana bilgisayar adı, ağ geçidi ve diğer ağ parametreleri hakkında bilgiler içerir. 
/etc/modprobe.d/blacklist.conf
Modüllerin Linux çekirdeği tarafından yüklenmesini kara listeye almak için kullanılır. Sorunlara neden oldukları bilinen veya sistemde gerekli olmadıkları için yüklenmemesi gereken modüllerin bir listesini içerir.
/etc/udev/rules.d/70-persistent-net.rules
Bir Linux sisteminde ağ arayüzü adlarını kalıcı olarak atamak, ağ arabirimlerinin adlandırılmasını yönetmekiçin kullanılır. Ağ arayüzlerini MAC adreslerine göre eşleştiren ve onlara “eth0” veya “wlan0” gibi kararlı adlar atayan bir kurallar listesi içerir.
/etc/default/grub
Bir Linux sisteminde GRUB önyükleme yükleyicisini yapılandırmak ve yönetmek için kullanılır. Varsayılan olarak önyüklenecek çekirdek, zaman aşımı ve ekran çözünürlüğü gibi GRUB davranışını etkileyen seçenekler ve ayarlar içerir.
/etc/X11/xorg.conf
Bir Linux sisteminde X Pencere Sistemini yapılandırmak için kullanılır. Grafik kartı, monitör ve klavye hakkında bilgilerin yanı sıra renk derinliği ve ekran çözünürlüğü gibi X Pencere Sisteminin davranışını özelleştirmek için seçenekler içerir. 
/etc/rsyslog.conf
Bir Linux sisteminde günlüğe kaydetmeyi yönetmek, rsyslog arka plan programını yapılandırmak için kullanılır. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir