“Körü Körüne Yuvarlanmayan” Yuvarlanan Dağıtım Manjaro Kullanmak İçin On Neden

Başlık karmaşık geldi, aklınızı mı karıştırdı? O halde yazıyı okumaya devam edin, ne demek istediğimi o zaman daha iyi anlayacaksınız.

Manjaro’nun bu kadar popüler olmasının ana nedenlerinden biri kökenleriyle ilgilidir. Manjaro, taban olarak Arch Linux’a dayanır ve Arch Linux’un birçok ögesini miras olarak almasına karşın, çok farklı bir projedir.

Arch Linux’tan farklı olarak, Manjaro’da neredeyse her şey önceden yapılandırılmıştır. Bu da, onu en kullanıcı dostu Arch Linux tabanlı dağıtımlardan biri yapar ki yeni kullanıcılar ya da elini taşın altına koymayı çok sevmeyenler için bu önemli bir özelliktir. Tabi ki bu ifadeden, Manjaro’nun sadece yeni başlayanlar için uygun bir dağıtım olduğu anlamı çıkarılmamalıdır. Manjaro hem yeni ve deneyimsiz, hem de deneyimli kullanıcılar için gayet uygun olabilir.

Ubuntu’nun “İnsanlar için Linux” yapması gibi, Manjaro da “İnsanlar için Arch Linux” yapmıştır.

Peki Manjaro Neden “İnsanlar için Arch Linux”tur?Madde madde bakalım.

1- Kolay kurulum

Arch Linux’u yüklemek birçok kullanıcı için bir kabus olabilir. Buna karşın, Calamares grafik yükleyicisi sayesinde Manjaro Linux kurmak çok daha kolaydır.

Yine de, kontrolün elinizde olmasını seviyorsanız, Manjaro Architect’i kullanabilirsiniz. Manjaro Architect, uçbirim(terminal) tabanlı bir yükleyici sağlar.Arch Linux kurulumunda olduğu gibi, doğrudan komutlarla kurmaktan daha kolaydır.

2-Seçimlik masaüstü ortamları ve pencere yöneticileri

Resmi olarak Manjaro Linux, varsayılan olarak Xfce masaüstünü desteklemektedir. Manjaro Xfce, kişiselleştirme sayesinde çok şık bir görünüm sunar. Manjaro ayrıca resmi olarak GNOME ve KDE masaüstü ortamlarını da sunmaktadır. Bu da yeterli değilse, Manjaro topluluğu Awesome, Bspwm, Budgie, Cinnamon, i3, LXDE, LXQt, MATE ve Openbox gibi masaüstü ortamları ve pencere yöneticilerini hazırlar.

Manjaro Architect ile de, Manjaro Linux’u kurarken istenilen masaüstü ortamı seçilip kurulabilir.

3- Yuvarlanan dağıtım, ancak “körü körüne değil”

Manjaro, istikrarlı bir yuvarlanan dağıtımdır ve güncellemeleri yayınlamadan önce bazı ek testler gerçekleştirdiği için Arch Linux’tan daha fazla test edildiği iddiasındadır.

4-Yeni donanım mı? Tek bir tık ve bitti!

Manjaro, MHWD olarak bilinen mükemmel bir donanım algılama aracı barındırmaktadır. Donanımınız için sürücülere ihtiyacınız varsa, sadece MHWD’yi açın, tıklayın ve kurulumun bitmesini bekleyin, hHepsi bu kadar.

5-Linux çekirdeklerini(kernel) değiştirme kolaylığı

İleri düzey kullanıcılar ve varsayılan çekirdek yerine ihtiyaçlarına göre çekirdek kullanmak isteyen kullanıcılar, tek bir tıklamayla farklı bir çekirdeğe geçiş yapabilirler.

  • RT(Gerçek Zamanlı) Çekirdek, bir multimedya kullanıcısı ve uygulamalar için gerçek zamanlı özellikler sağlar.
  • LTS(Uzun Süreli Destek) çekirdeği, istikrarın önceliğiniz olması durumunda seçmeniz gereken çekirdektir.

Güncel bir çekirdek her zaman daha iyi bir destek sağlar

6- Arch Kullanıcı Deposuna (AUR) erişim

Manjaro kullanıyorsanız, Arch Kullanıcı Depos’na (AUR) erişebilirsiniz. AUR mükemmel bir depodur. Kesinlikle her zaman en yeni paketlerle doludur.

7- Pamac Yazılım Yöneticisi’nde Snap ve Flatpak desteği

Pamac Yazılım Yöneticisi’nde, Snap ve Flatpak desteği varsayılan olarak etkinleştirilmiştir. Pamac kullanıcı arayüzüyle(GUI) veya uçbirimde(terminal) Snap veya Flatpak paketeri kurabilir ve daha geniş uygulamalara erişebilirsiniz.

8- Global yansı desteği

Manjaro, yansı olarak bilinen çok sayıda sunucuya sahiptir ve size en yakın olanı seçebilirsiniz.

9- ZFS dosya sistemi desteği

İlgiliyseniz, ZFS dosya sistemini Manjaro’da kullanabilirsiniz.

10- Manjaro Hello

En güzel özellik en sona kaldı. Manjaro Hello ile sistemin başlangıçta çok kolay bir şekilde yapılandırılabilir olması kullanıcı için çok büyük bir konfor sağlamaktadır.

Bitirirken…

Manjaro, yeni uygulamaları ve özellikleri sunmadan önce bir miktar geciktirerek, riskin çoğunu bertaraf etmeyi amaçlar. Böylece “Körü körüne yuvarlanmayan” dağıtım, Arch Linux deneyimini daha az sorunla sunarak övgüyü hak eder.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir