Fedora Linux Dağıtımının Kısa Tarihçesi

Fedora, Red Hat tarafından desteklenen ve Fedora Projesi tarafından sürdürülen ücretsiz ve açık kaynaklı bir Linux dağıtımıdır.

Fedora, her zaman düzenli olarak en son yazılım güncellemelerini, özellikleri ve sürücüleri almasından dolayı “son teknoloji” bir işletim sistemi olarak bilinir. Bu nedenle, en son uygulamaları, sürücüleri ve özellikleri isteyen kullanıcılar için önerilen bir işletim sistemidir.

Fedora, tüm kullanıcılar için genel amaçlı, güvenli ve güvenilir bir Linux dağıtımı olarak tasarlanmıştır. Masaüstü işletim sistemi olarak bir iş istasyonunda veya bir sunucu ortamında kullanılabilir.

Fedora Linux’un Tarihçesi

Fedora’nın “Fedora Core 1” olarak bilinen ilk sürümü 2003 yılında piyasaya sürüldü. Kod adı “Yarrow” idi. 2.4.22 numaralı Linux çekirdeği ve GNOME 2.4 ile birlikte geldi.

Fedora 1 ve Fedora 7 arası, Fedora ‘Fedora Core’ olarak isimlendirildi. CD’lerin/DVD’lerin kurulumda ihtiva ettiği paketlerin yanı sıra sistemin ihtiyaç duyduğu tüm temel paketleri içeriyordu.

Fedora Core’un bakımı sadece Red Hat mühendisleri tarafından yapıldı. Fedora ekstralar deposu, “Heidelberg” kod adıyla Fedora Core 3’te tanıtıldı ve topluluk tarafından yönetildi. Fedora Core 2’den farklı olarak, kurulum DVD’leri içermedi. Fedora 7’den sonra Fedora Core ve Fedora Extras arasındaki fark ortadan kalktı.

Kod adı “Tettnang” olan Fedora Core 2, Mayıs 2004’te piyasaya sürüldü. 2.6 numaralı Linux çekirdeğini içeren ilk Fedora sürümüydü. Ayrıca SELinux’u tanıttı ve XFree86 görüntü yöneticisinden X.Org’a geçiş yapıldı.

Fedora Core 2, Fedora 15’e kadar, kod adı “Lovelock” olan 2.6.x numaralı Linux çekirdeğini kullandı. Fedora 15, GNOME 3.0 ile birlikte gönderilen ilk Fedora sürümüydü.

Kod adı “Verne” olan Fedora 16, 3.x numaralı Linux çekirdek serisini ilk tanıtan ve GNOME 3.2’yi ilk kullanan oldu. Fedora 16’dan Fedora 21’e, 3.x numaralı Linux çekirdeği serisi kullanıldı.

Fedora 22’den Fedora 29’a kadar 4.x numaralı Linux çekirdeği serisi kullanıldı.

Fedora 30, bu yazının yazıldığı tarih itibariyle halen kullanımda olan 5.x numaralı Linux çekirdeğini tanıtan ilk sürümdü. Fedora 34 ile birlikte GNOME sürümü GNOME 3.x’ten GNOME 40’a geçiş yaptı. Fedora 35 ve Fedora 36, ​​sırasıyla GNOME 41 ve GNOME 42 ile birlikte gediler.

Bu yazının yazıldığı tarih itibariyle Fedora 36, ​​Fedora’nın en son sürümüdür. Fedora 34 ve daha eski sürümlerin tümü kullanım ömrünün sonuna gelmiştir ve artık desteklenmemektedirler.

Fedora, Red Hat Enterprise Linux’un test sürümü gibidir ve en son yazılım paketlerinin RHEL’e taşınmadan önce katkılarının ve testlerinin yapıldığı yer burasıdır. Periyodik olarak, RHEL bir Fedora Linux sürümünü alır ve onu bir RHEL dağıtımına dönüştürür. Örneğin, RHEL 8, Fedora 28’e dayanmaktadır.

Fedora Workstation

Fedora Workstation, hem dizüstü hem de masaüstü bilgisayar tutkunlarını hedefleyen şık ve zarif bir işletim sistemidir. Web’de gezinme, görüntü düzenleme, oyun oynama, ofis iş ve işlemleri gibi günlük bilgi işlem görevleri için oluşturulmuş çok amaçlı bir sistemdir.

Fedora Workstation varsayılan masaüstü ortamı olarak GNOME ve öntanımlı birkaç uygulama ile birlikte gelir.

Fedora SilverBlue

Fedora SilverBlue, Fedora Workstation’a çok benzer. İkisi arasındaki tek fark, Fedora SilverBlue’nun değişmez bir işletim sistemi olmasıdır, bu da bir iş istasyonuna kurulan sürümün başka bir kurulumuyla tamamen aynı olduğunu ifade eder. SilverBlue, test edilmesi ve geliştirilmesi daha kolay olan, daha kararlı bir işletim sistemi sağlamayı amaçlamaktadır.

Fedora Server

Fedora’nın sunucu sürümüdür. Kolay yönetim için, sunucunuzu bir web tarayıcısından sorunsuz bir şekilde yönetmenizi ve yapılandırmanızı sağlayan bir “kokpit web konsolu” ile birlikte gelir.

Fedora IoT

Bu, özellikle IoT ekosistemleri ve uç cihazlar için tasarlanmış bir sürümdür. Fedora IoT, IoT cihazları için en önemli öncelik olan güvenliğe önem verir.

Fedora CoreOS

Fedora CoreOS, minimal ve güvenli bir sistemdir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir