Ubuntu Linux Dağıtımının Kısa Tarihçesi

Ubuntu, kullanıcı dostu olması, basit kullanıcı arayüzü, kullanıcı sorunlarına destek ve çözümler sağlayan geniş topluluğu sayesinde dünyanın en popüler ve yaygın olarak kullanılan Linux dağıtımlarından biridir. Yıllar içinde Ubuntu, yeni başlayanlar için en çok önerilen Linux dağıtımlarından biri haline geldi.

Ubuntu, insanların birbirlerine bağlılık ve ilişkilerine odaklanan etik ya da hümanist bir felsefedir. Sözcük Güney Afrika’daki Bantu dillerinden gelmektedir. Ubuntu, klasik bir Afrika anlayışı olarak görülmektedir.Ubuntu Linux dağıtımı adını bu felsefeden alır.(1)

Ubuntu, belirli bir döngüde programlanmış sürümleri olan ilk Linux dağıtımıdır. Ekim 2004’ten itibaren, Ubuntu’nun yeni sürümü genellikle her 6 ayda bir yayımlandı.

2006’da Ubuntu, yayın döngüsünde küçük bir değişiklik yaptı: Her iki yılda bir yayınlanacak olan sürüm, uzun vadeli destek (Long Term Support) alacaktı. Bu, LTS kısaltmasının doğuşu oldu.

Okuduğunuz yazının yazıldığı tarih itibariyle en son LTS sürümü Ubuntu 22.04’tür. 21 Nisan 2022’de yayınlandı ve tüm LTS sürümleri gibi, 5 yıl boyunca Canonical’dan destek alacak.

Peki, Ubuntu nasıl oldu da dünyanın en popüler Linux dağıtımlarından biri haline geldi?

Ubuntu bir Linux dağıtımıdır. Linux, 1991 yılında, Linux çekirdeğini geliştiren ve Linux’un babası olarak kabul edilen Linus Torvalds’ın muazzam çabaları sayesinde ortaya çıktı ve 2004 yılına kadar  sağlam adımlarla geldi. Ancak, çoğu dağıtım ya tescilliydi ya da desteklenmeyen topluluk sürümleri şeklindeydi. Çoğu kullanıcı için özgür yazılım bulmak zordu.

Tam da bu sıralarda, Güney Afrikalı bir iş adamı olan Mark Shuttleworth, Debian geliştiricilerinden oluşan ve Debian’ı Ubuntu olarak bilinen ücretsiz ve kullanımı kolay bir Linux masaüstüne dönüştürdükleri bir ekip oluşturdu. Sonrasında bu ekip, Ubuntu’ya destek ve bakım sağlamak için Canonical’i kurdu.

Ubuntu’nun ilk sürümü, 4 Mart 2004’te ‘Warty Warthog’ kod adıyla yayınlanan 4.10 numaralı Ubuntu sürümüydü. Küresel bir ilgi uyandırdı ve binlerce uzman ve özgür yazılım meraklısı Ubuntu topluluğuna katıldı.

Yıllar geçtikçe Ubuntu büyüdü ve Kubuntu, Ubuntu MATE, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Studio gibi varyantlarla zenginleşti.

Bunları haricine Ubuntu sunucular, bulut ortamları, gömülü cihazlar daha fazlası için de destek sundu/sunmaktadır. Bunların hepsi Ubuntu altyapısından ve yazılım havuzundan beslenir.

Ubuntu, herkese ücretsiz yazılım ve hizmet sunmayı ve sunduğu hizmetin maliyetini düşürmeyi amaçlar.

Ubuntu halen gelişmeye, Linux’a güçlü bir temel sağlamaya ve hem standart kullanıcılar hem de kuruluşlar tarafından yüksek benimsenme oranına sahip Linux dağıtımlarından biri olmaya devam ediyor.

Umarız Ubuntu özgür yazılım sağlama ve Ubuntu ruhunu geliştirme politikasından hiçbir şey kaybetmeden yoluna devam eder.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir