Arch Linux’ta AUR Nasıl Kullanılır?

Arch Linux veya Manjaro, Archbang veya EndeavourOS gibi Arch tabanlı bir dağıtım kullandıysanız veya kullanıyorsanız, muhtemelen AUR terimine aşinalığınız vardır. Peki nedir bu AUR? Nasıl kullanılır?

AUR nedir?

Arch Kullanıcı Deposu (AUR), Arch’ın oluşturucuları ve bakımcıları tarafından değil, kullanıcıları tarafından meydana getirllmiş, yeterince test edilmemiş yazılımları bulabileceğiniz bir yerdir. Bu sayede resmi depolarda bulunmayan daha fazla yazılıma erişebilirsiniz.

Arch Linux’ta AUR nasıl kullanılır?

AUR’un yazılım koleksiyonuna erişmenin iki yolu vardır.

1- AUR’u bir yardımcı ile kullanma

Çoğu kişi, Arch’ın varsayılan paket yöneticisi Pacman’a benzer şekilde çalışan AUR yardımcılarını kullanmayı tercih ediyor. Bu yaklaşım, bilindik komutları kullanırken, AUR’dan kaynak kodunu çekip derlemeyi otomatik hale getiriyor.

Bu konuda detaylı bilgi için Linux: AUR Kullanımı İçin En İyi AUR Yardımcıları(AUR Helpers) makalemizden yararlanabilirsiniz.

2- Paketleri AUR’dan manuel olarak derleme

Alternatif olarak, paketi doğrudan AUR’dan indirebilir ve manuel olarak derleyebilirsiniz.

İşleri manuel olarak yapmayı tercih ederseniz, paketleri AUR deposundan indirebilir, derleyebilir ve kurabilirsiniz.Örnek olarak Google Chrome kurulumu yapacağız.

1- Temel geliştirme araçları ve git‘in kurulu olduğundanemin olun:

2- Google Chrome kurulumu için kodu çekin:

(Alternatif olarak paketin sayfasına gidip Donwnload snapshot’a tıklayarak indirebiliriz.)

3- Bir pakete dönüştürün ve kurun:

Kısa süre sonra, yüklü uygulamalarınızın arasında Google Chrome’u bulacaksınız.

AUR’daki Uygulamalar ve Barındırdığı Tehlikeler

AUR, tüm uygulamaları/paketleri orada bulabileceğiniz için size neredeyse tüm dünyayı verir. Ancak, AUR deposundaki yazılımların kapsamlı bir şekilde test edilmediğini aklınızın bir köşesinde bulundurun. Bazı durumlarda, bir paket yüklenemeyebilir (eksik bağımlılıklar, gpg hatası, eksik dosyalar vb. nedenlerle) veya sisteminizde sorunlara neden olabilir.

AUR’dan herhangi bir şey yüklemeden önce iyice düşünmekte her zaman yarar vardır ve Arch Linux’a yeni başlıyorsanız veya yeni başladıysanız, AUR’dan önce Pacman ile tanışmak ve başlamak daha evlâdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir