Nedenleriyle Birlikte, Lubuntu mu Xubuntu mu?

İki ünlü Linux dağıtımı; Xfce ile yapılandırılmış Xubuntu ve önceleri LxDE kullanırken yoluna halihazırda LXQt ile devam eden Lubuntu; yıllar boyunca Ubuntu’dan farklı bir şey denemek isteyen kullanıcılara seçenek sundular ve her ikisi de Linux kullanıcıları arasında popüler dağıtımlardır.

Lubuntu, hafif uygulamaları barındırır. Bu da onu, Xubuntu’ya kıyasla daha hafif bir sistem yapar. Ancak Xubuntu’nun da denemeye değer yanları var elbette.

Bu makalemizde, iki işletim sistemi arasında seçim yapmanız gerekirse, her iki sistemi net bir şekilde anlamak için,  sahip oldukları ayrıntılara göz atıyoruz.

İşte size iki hafif Linux seçeneği…

Xubuntu

Xubuntu çok hafif, kararlı ve kullanımı kolay bir dağıtımdır. Kullandığı Xfce masaüstü ortamı onun hafifliğine katkı yapıyor. Birçok kullanıcı, verimliliği ve çalışma hızı nedeniyle, nispeten eski bilgisayarlarda/dizüstü bilgisayarlarda kullanım için  bu Linux dağıtımını tercih ediyor.

Xubuntu kullanıcılara, sistem kaynaklarını yormayan güzel bir kullanıcı arayüzü sistemi sunuyor. Burada dikkat edilmesi gereken husus, Xubuntu’nun bazı gelişmiş özelliklere ve işlevsel bir kullanıcı arayüzüne sahip olmasıdır.

Bilindiği gibi Xfce masaüstü ortamı, KDE veya GNOME’a kıyasla daha hafiftir. Ek olarak, Xfce kendine has, birden fazla uygulamaya sahip olduğundan, Lubuntu’nun (LxQT) en son sürüm masaüstü ortamı kadar sade değildir.

Bu benzersiz sistem, 512 MB’lik küçük bir miktar RAM ile çalışabilir. Bu, sorunsuz bir çalışma için desteklenen en küçük RAM boyutudur.

Yine de Lubuntu ile karşılaştırıldığında, Xubuntu, karmaşıklığını artıran çok çeşitli ‘cilalanmış’ özellikler içerdiğinden o kadar da hafif değil.

Xubuntu, Lubuntu’nun aksine, modern bir masaüstünden bekleyeceğiniz modernize edilmiş ve iyileştirilmiş özelliklerle birlikte geliyor. Yapılandırılmış bir Xfce kullandığı için, yalın bir masaüstü ortamı sağlamak adına estetikten veya özelliklerden de ödün vermiyor.

Xubuntu LibreOffice ofis paketini varsayılan olarak barındırıyor.

Lubuntu

Lubuntu, hafif özellikleriyle, hızlı bir İşletim sistemi olarak sınıflandırılabilir.

Lubuntu, kullanımı kolay bir arayüz sunuyor ve bu da onu kullanıcı dostu bir hale getiryor. Ayrıca, Lubuntu’nun bu  hafif özelliği, LxQt masaüstü ortamı tarafından pekiştiriliyor. Bu özelliği Lubuntu’yu herkes için, özellikle eski bilgisayarları/dizüstü bilgisayarları olanlar için daha kararlı ve güvenilir hale getiryor. Böylece sistem diğer hafif Linux dağıtımlarına kıyasla kullanım için daha iyi bir hale gelmiş oluyor.

Lubuntu, kullanıcı arayüzü etkileşimine izin veriyor. Bu sayede işletim sistemi kullanıcı deneyimini en üst seviyeye çıkarıyor.

Bununla birlikte Lubuntu, herhangi bir masaüstü animasyon efekti sunmuyor, bu da onun çok az özelleştirmeye sahip olduğu anlamına geliyor.

LibreOffice kullanan Xubuntu ile karşılaştırıldığında, Lubuntu Gnumeric ve Abiword kullanıyor.
Lubuntu, donanım ve yazılım gereksinimleri için daha az sistem kaynağı kullandığından Xubuntu’dan çok daha hafif olduğunu kanıtlıyor.

Daha az uygulama çalıştırmak, sistemin bunları işlevsel tutmak için 256 MB’a kadar daha az bellek kullanması anlamına geliyor.

LxQt kullanan Lubuntu, Xfce kullanan Xubuntu’ya kıyasla çok modern bir his vermiyor. Bu da  Lubuntu’nun Xubuntu’ya göre daha modası geçmiş görünmesine neden oluyor.

Sade bir işletim sistemi arıyorsanız, en iyi seçeneğiniz masaüstü ortamına sahip olan Lubuntu’dur.

Lubuntu, düşük özellikli bilgisayarlarda çok iyi çalışıyorken, kullanıcı için birçok ince ayar ve özellikten ödün verdiği anlamına geliyor. Yani kişiselleştirme yetenekleri açısından biraz sınırlı duruyor.

Bu dezavantajlarına karşın işletim sisteminin basitlik ve simgeleri masaüstünde kullanma ve yerleştirme izni gibi bazı güzel avantajları da bulunmuyor değil. Ek olarak, bir sağ tıklama menüsünü de destekliyor.

Lubuntu ve Xubuntu Arasındaki Benzerlikler

Bu iki dağıtım arasında çok fazla örtüşme olduğundan, bu iki iletim sistemi genellikle aynı grupta gruplandırılırlar. Dolayısıyla, hafif bir Linux masaüstü işletim sistemi arayan kullanıcılara ikisi de öncelikle önerilir.

Uygulamalarınız ve görevleriniz için de genellikle bu iki dağıtım önerilir. Bunun nedeni, özellikle bilgisayarınızın kaynak kullanımı için her nikisinin de kendi alanlarında uzman olmalarıdır.

Ayrıca, bu iki dağıtım Ubuntu’nun resmi varyantlarıdır. Nitekim, her iki dağıtım da Ubuntu’nun istikrarına ve güvenliğine katkıda bulunuyor.

Bitirirken…

Her iki dağıtıma etraflıca  baktıktan sonra toparlayalım.

En hafif işletim sistemini arıyorsanız, Lubuntu en iyi seçenektir. Xubuntu ise, biraz daha gelişmiş yapısıyla kullanım için uygun ve güzel.

Tercih elbette kullanıcının!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir