Git Nedir? Linux’ta Git Nasıl Kurulur?

Bu yazımızda Git’in ne olduğunu, Git kullanmanın yararlarını, nasıl çalıştığını, GitHub’ın ne olduğunu ve Git’in Linux işletim sistemlerine nasıl kurulacağını irdeleyeceğiz.

Git nedir?

Git, dosyalardaki veya bir projenin kaynak kodundaki değişiklikleri izlemek için kullanılan popüler bir ‘dağıtılmış’ kaynak kontrol sistemi veya sürüm kontrol sistemidir.

Git, Linux çekirdeği kaynak kodunun geliştirilebilmesi için 2005 yılında Linus Torvalds tarafından geliştirilen açık kaynaklı bir araçtır. Kullanımı tamamen ücretsizdir ve GNU Genel Kamu Lisansı(GPL) Sürüm 2 kapsamında yayınlanmıştır.

Git’i kullanarak, kodu kimin değiştirdiği, kodda neyin değiştirildiği ve ne zaman değiştirildiği gibi herhangi bir dosya grubundaki değişiklikler kolayca takip edilebilir. Değişiklikler uzak bir depo ile paylaşılabilir.

Git genellikle yazılım geliştirme sırasında ortaklaşa kaynak kodu geliştiren programcılar arasındaki çalışmaları koordine etmek için kullanılır. Herhangi bir merkezi sistem gerektirmez ve işlemlerin çoğu yereldir.

Geliştiriciler birbirlerinin değişikliklerini görebilir, yeni özellikler ekleyebilir, sorunları birlikte çözebilir ve ayrıca uygulamayı oluştururken tüm projenin geçmişini görebilir.

Tüm proje dosyaları ve bu dosyalarda yapılan değişikliklerin geçmişi, ‘Dep’o adlı bir klasörde saklanır. Genellikle Git deposu, Git tarafından yönetilen dosyalardan, geçmişten ve yapılandırmalardan oluşur.

Dağıtılmış sürüm kontrol sistemi Git kapsamındaki her proje dört aşamadan geçer. Bu aşamalar:

  • Working directory (Çalışma dizini)
  • Staging area (Aşama alanı)
  • Local repository (Yerel depo)
  • Remote repository (Uzak depo; GitHub, GitLab vb.)

GitHub nedir?

Git depolarınızı barındırmanıza izin veren birçok barındırma platformu vardır. GitHub da bunlardan biridir ve Git’i kullanarak yazılım geliştirme ve sürüm kontrolü konusunda en popüler barındırma platformudur.

GitHub’ın yardımıyla, bir veya daha fazla geliştirici aynı proje üzerinde çalışabilir ve ayrıca dünyanın herhangi bir yerinden farklı projeler için diğer geliştiricilerle işbirliği yapabilir.

GitHub’da on binlerce proje barındırılır. GitHub hem ücretsiz hem de ücretli plan sunar.

GitHub, Microsoft şirketine aittir.

Diğer dikkate değer benzer barındırma platformları GitLab, BitBucket ve AWS CodeCommit’tir. Tabii ki birçok barındırma platformu vardır ancak bunlar, Git depolarını uzaktan barındırmak için iyi bilinen platformlardır.

Linux’ta Git nasıl yüklenir?

Git, çoğu Linux dağıtımının varsayılan depolarında bulunur.

Arch Linux ve Arch Linux tabanlı dağıtımlarda:

Debian, Ubuntu, Linux Mint ve varyantlarında:

Kurulumdan sonra, Git sürümünü şu komutla kontrol edebilirsiniz:

Örneğin aynı komutla ben kontrol ettiğimde kurulu Git sürümümün 2.36.0 olduğunu görüyorum:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir