“apt” ve “apt-get” Komutları Arasındaki Farklar Nelerdir?

Çoğumuz apt ve apt-get komutları arasındaki farkları sık sık karıştırabiliyoruz.
Bu karışıklık, yeni başlayanlar ve deneyimliler de dahil olmak üzere tüm kullanıcılar için geçerli olabiliyor.

Bu komut satırı araçları, kurulum, yükseltme ve kaldırmayı içeren paket işlemlerini yönetmek için, kullanım açısından çok benzerdirler.

Bu yazıda, apt ve apt-get komutları arasındaki farklara bakacağız.

Tam burada bir not düşelim: apt komutu, APT (Gelişmiş Paket Aracı) ile karıştırılabiliyor, ancak ikisi aynı değildir.

O halde APT nedir?

APT (Gelişmiş Paket Aracı), Debian’ın paketleme sistemini yöneten araçlar topluluğudur. Debian, Ubuntu ve türevlerindeki paket yönetim sürecini basitleştirmek için libapt-pkg ve libapt-inst gibi temel kütüphanelerle çalışır.

apt, apt-get, apt-cache, apt-config ve aptitude gibi komut satırı araçları, yükleme, güncelleme ve silme gibi farklı paket işlevlerini gerçekleştirmek için APT ile etkileşime girerler.

apt komutu

apt, Ubuntu, Debian ve türevlerinde .deb paketlerini kurmak, güncellemek ve kaldırmak için bir komut satırı yardımcı programıdır.

apt komutu son kullanıcılar için uygundur ve apt-get komutunun bazı ek özelliklerini içermez. aptapt-get komutundaki bazı temel bağımlılık kusurlarını düzeltmek için tasarlanmıştır.

apt-get komutu

apt-get, Debian tabanlı sistemlerde yaygın olarak kullanılan bir paket yönetim aracıdır. apt-get komutu paketleri kurmamıza, güncellememize ve kaldırmamıza izin verir.

apt-get, geriye dönük uyumluluk ile APT paket sistemi için düşük seviyeli bir araç olarak düşünülebilir.

Bir paket yöneticisinde olması gereken birden fazla işlemi gerçekleştirmek için farklı apt-get komutları kullanılır.

  • apt-get – Paketi kurmak, güncellemek ve kaldırmakla sınırlıdır.
  • apt-cache – Bir paketi aramak için kullanılır.
  • dpkg – Sistemde kurulu tüm paketleri listelemek için kullanılır.

apt komutu, APT paket yöneticisi ile etkileşimi kolaylaştırmak için tüm bu işlevleri tek bir komutta birleştirir.

apt ve apt-get arasındaki temel farklar nelerdir?

  • apt komutu, bir ilerleme çubuğuyla birlikte gelir. apt komutuyla, bir paketi kurarken veya kaldırırken bir ilerleme çubuğu görünür. Bu basit ilerleme çubuğu, mevcut işlemin ilerleme yüzdelik dilimini gösterir.
  • apt komutu, yükseltilmesi gereken paketlerin bir listesini gösterir. Depo veritabanını güncellerken yükseltilebilecek paketlerin sayısını gösterir. Paketlerin listesi ve diğer bilgiler; aşağıdaki kom çalıştırılarak görüntülenebilir.

  •  apt komutu, apt-get, apt-cache ve dpkg -l işlevlerini birleştirir. Kullanıcılar paket işlemleri komutlar aracılığıyla APT paket yöneticisi ile etkileşime girerler. Dolayısıyla kullanıcılar bu komutlarınhepsini hatırlamak zorunda kalır ve bu da son kullanıcıları biraz zora sokabilir.

İşte bu noktada apt komutunun, bu gerekli komutları iyi organize edilmiş bir şekilde entegre eder. Bu da, apt komutunun paketleri verimli bir şekilde işlemesini sağlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir