Linux’ta Dağıtım Türleri

Linux’u duyduysanız, muhtemelen çatal, türev(varyant) gibi terimleri de duymuşsunuzdur. Bu terimler farklı Linux dağıtım türlerine atıfta bulunurlar, bu yüzden onlar hakkında daha fazla bilgi edelim.
Bu terimler bir dağıtım türünü diğerinden ayırt etmek için kullanılır ve belirli bir Linux dağıtımının diğerine/diğerlerine göre farklılığını anlamanıza yardımcı olurlar.

Bu yazıda bu terimlerin ne anlama geldiklerine ve en iyi Linux dağıtımını seçme seçeneklerini daraltmak için bu terimlerin nasıl kullanabileceğine bakacağız.

Orijinal Linux Dağıtımları

Sıfırdan bir Linux dağıtımı yapmak çok fazla iş, zaman ve bilgi gerektirir. Genel olarak orijinal dağıtımlar, büyük bir topluluğun ve çok sayıda kullanıcının ürünüdür.

Orijinal dağıtım, doğrudan başka bir dağıtıma dayanmayan bir Linux dağıtımı türüdür. Bu yüzden orijinal dağıtımlardan bahsettiğimizde, Linux dünyasında uzun süredir varlığını devam ettiren köklü dağıtımlardan bahsediyoruz demektir. Örneğin Debian, Slackware, Arch Linux, Red Hat, Gentoo, SUSE Linux gibi Linux dağıtımları, herhangi bir tabana dayalı olmadıkları için orijinal Linux dağıtımları olarak kabul edilir. Linux çekirdeğini, GNU yardımcı programlarını ve uygulama yazılımınlarını alırlar ve bunları kurulabilir bir işletim sistemi halinde birleştirirler.

Bazıları RPM tabanlı, bazıları DEB tabanlı olduğu için bazen bazı benzerlikleri paylaşabilirler, ancak yine de bu paket yönetimi farklı bir konudur.

Türev/Çatal Linux Dağıtımları

Türev dağıtım, orijinal dağıtımda yapılan işe dayanır, ancak kendi kimliği, hedefleri ve hedef kitlesi vardır. Türev dağıtımlar, orijinal dağıtımdan bağımsız olarak oluşturulur. Türevler, kendilerine belirledikleri hedeflere ulaşmak için orijinal dağıtımları değiştirirler.

Başka bir deyişle, farklı bir şey yaparlar veya belirli bir kullanım durumu için daha uygun hale getiren bir şey ekler veya bir şeyler çıkarırlar. Kısacası, bir türev dağıtım, orijinal dağıtımın bir kopyasını alıp üzerinde değişiklikler yapar ve bunu kendi işletim sistemi olarak dağıtır.

Bu nedenle,  gereksiniminizi bir türev dağıtım daha iyi karşılıyorsa, orijinal dağıtım yerine onu kullanmayı tercih edebilirsiniz.

Türev dağıtımlarda, bir alt basamak ve hatta bazen bu alt basamaktan türeyen alt basamaklar da olabilir. Örneğin, Linux Mint, Debian’a temelli Ubuntu’yu temel almaktadır. Bu nedenle, Linux Mint bir türevin türevidir.

Sonuçta açık kaynak, birileri favori Linux dağıtımlarının yaptıklarından memnun değilse, onu çatallayabilir ve kendi yollarına gidebilirler.

Flavor Linux Dağıtımları

Bir de Flavor diye adlandırılan bir grup var ki, Türkçe tam olarak nasıl karşılayacağımı tam olarak bilemediğimden olduğu gibi kullanmayı tercih ettim. Temel dağıtım tarafından resmi olarak onaylanan başka bir Linux dağıtımına dayanan bir dağıtımdır. Genel olarak, Flavor dağıtımları, belirli bir kullanıcı bölümünün ihtiyaçlarını karşılamak için ana dağıtımın üzerine bir şeyler koymak gibi düşünülebilir.
Flavor dağıtımlar, orijinal ile aynı çekirdek ve paketlere sahiptir. Orijinal dağıtım ile aynı depoları paylaşır, ancak farklı paketler kurulur veya yapılandırılır.

Flavor dağıtım temelde bir dağıtımın, farklı masaüstü ortamındaki görüntüsüdür. Ubuntu ve üzerine farklı masaüstü ortamları ile gelen Xubuntu, Kubuntu gibi dağıtımları Flavor dağıtımlara örnek olarak verebiliriz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir