Arch Linux Neden Bu Kadar Popüler? Onu Özel Kılan Ne?

Arch Linux’un neden bu kadar popüler olduğunu hiç merak ettiniz mi? İnsanlar, diğer dağıtımlara göre daha kolay olmasa da, neden Arch Linux ve Arch tabanlı dağıtımları bu kadar çok seviyorlar?

Bu yazıda, insanların Arch Linux kullanmayı sevmelerinin 6 nedenini sıralayacağız.

Elbette, Arch Linux veya başka bir dağıtımı sevmeniz ya da kullanmanız gerektiği gibi bir kural yok. Ancak Arch Linux’un kullanıcılar arasında bu kadar popüler olduğu savı hiç de yabana atılamaz. Buna karşın, doğru olması zorunluluğunu da doğurmaz.

Neden Arch Linux?

1. DIY(Do It Yourself) “Kendin yap” yaklaşımı ile işletim sisteminiz üzerinde her yönüyle kontrol sağlarsınız.

Arch Linux tam anlamıyla bir DIY(Do It Yourself) “Kendin yap” işletim sistemidir. Yüklemeden yönetimine kadar Arch Linux her şeyi kendizin halletmenize imkan sağlar.

Hangi masaüstü ortamını kullanılacağınıza, hangi bileşenlerin ve hizmetlerin yükleneceğine siz karar verirsiniz. Bu da belli bir bilgi ve birikim gerektiriri ki, sonucunda da ne yaptığınızı biliyorsanız, size minimum bir işletim sistemi sunar.

Eğer bir şeyleri kendiniz yapmaya meraklıysanız, Arch Linux’u seveceksiniz!

2. Arch Linux ile Linux’un nasıl çalıştığını(mantığını) daha iyi anlarsınız.

Eğer daha önce Arch Linux yüklemeyi denediyseniz, birlikte gelen karmaşıklığı biliyor olmalısınız. Ancak bu karmaşıklık, diğer dağıtımlarda muhtemelen hiç uğraşmadığınız şeyleri öğrenmek zorunda kalacağınız anlamına da gelir. Örneğin, Arch Linux’u yüklerken ağı yapılandırmak, diski bölümlemek, sistemi yapılandrmak, kullanıcı oluşturmak vb. Hepsi iyi birer derstir.

Bütün bunlardan bunalırsanız, Arch Wiki işte tam da bunun için var! Topluluk tarafından yönetilir. En kapsamlı, en harika, en bilgilendirici ve öğretici belgeleri burada bulabilirsiniz.

3. Yuvarlanan sürüm modeliyle her zaman en yeni çekirdek ve yazılım kullanımı.

Arch Linux, yuvarlanan bir dağıtımdır(rolling rtelease). Bu, yeni çekirdek ve uygulamaların yeni sürümlerinin yayınlanır yayınlanmaz size sunulduğu anlamına gelir. Diğer Linux dağıtımlarının çoğu eski Linux çekirdek sürümlerini kullanırken, Arch Linux en son çekirdeği hızlı bir şekilde sizin kullanımınıza sunar. Aynı şey yazılımlar için de geçerlidir. Arch Linux depolarındaki bir yazılımın yeni bir  sürümü yayınlandığında, Arch Linux kullanıcıları bu yeni sürümleri çoğunlukla diğer dağıtımların kullanıcılardan daha önce alırlar.

Yuvarlanan sürüm modelinde her şey taze ve son teknolojidir. Bu durum sizi, işletim sistemini bir sürümden diğerine yükseltme zorunluluğundan da kurtarır. Sadece pacman -Syu komutunu  kullanmakla her zaman en son sürüme sahip olursunuz.

4. Arch Kullanıcı Deposu ya da yaygın olarak bilinen adıyla AUR!

Arch Linux depolarında bol miktarda yazılım vardır. AUR ise, Arch Linux’un yazılım havuzunu daha da genişletir. Arch Linux’ta AUR ile çok daha fazla sayıda yazılım elde edersiniz.

AUR, daha yeni veya özel uygulamalar sağlayan topluluk kaynaklı bir depodur.

5. Başarmaktan doğan tatmin duygusu!

“İnsan beyni bir meydan okumayı sever, ancak sadece en uygun zorluk bölgesi içindeyse.” (James Clear, Atomik Alışkanlıklar)

Herhangi bir Linux dağıtımını ilk kez kurduğunuzda yaşadığınız duyguları hatırlıyor musunuz? Bu size bir zafer hissi verdi mi? Bende öyle olmuştu. Linux’u başarıyla yüklemiştim!

Bir süredir herhangi  bir Linux dağıtımını kullanıyorsanız ve bu dağıtımın verdiği rahatlık hissi(ya da her şeyin çok kolay olduğu duygusu) sizi sıkmaya başladıysa, Arch Linux’u yüklemeyi deneyin.

Orta derecede deneyimli bir Linux kullanıcısı için Arch Linux’u başarıyla yüklemek, işte o ilk Linux dağıtımını yüklediğinizde yaşadığınız hisleri yeniden yaşamanızı sağlayacaktır.

Bir meydan okuma belki, ama ulaşılabilir bir meydan okuma. Bir meydan okumayı başarıyla tamamlama duygusu, insanların Arch Linux’u kullanmasının nedenlerinden biridir.

6. Arch Linux tamamen bir topluluk tarafından oluşturulur, sunulur ve desteklenir, Kurumsal bir katkı yok!

Ubuntu , Fedora, openSUSE… Tüm bu büyük dağıtımlar kurumsal destekli dağıtımlardır. Kurumsal destek almak kötü bir şey değildir elbette ve herhangi bir suç teşkil etmez. Ancak bir kısım insan açık kaynak projelerine yapılan kurumsal katılımı sevmiyor.

Debian gibi, Arch Linux da sadece topluluk bazında ilerleyen nadide Linux dağıtım projelerinden biridir.

Örneğin Linux Mint’in(veya onun gibi gibi bir çok popüler dağıtımın da) herhangi şirket tarafından desteklenmediğini söyleyebilirsiniz, bu doğru. Ancak Linux Mint’in kendisi Ubuntu’yu temel alır ve Ubuntu’nun depolarını kullanır. Arch Linux ise herhangi başka bir dağıtımın türevi değildir. Bu anlamda Debian ve Arch Linux daha saf topluluk odaklı projelerdir.

Bazıları için önemli olmayabilir, ancak yine bazıları bunu önemsiyor!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir