Linux Mint Cinnamon, Linux Mint Mate, Linux Mint Xfce… İyi Ama, Hangisi?

Şurası bir gerçek ki, Linux Mint yeni başlayanlar için en ideal Linux dağıtımlarından birisidir. Bu, özellikle de Linux dünyasına ilk adımlarını atan ya da atacak olan Windows kullanıcıları için geçerlidir.

Linux Mint’in ilk olarak yayınlandığı 2006 yılından bu yana, kullanıcı deneyimini geliştirmek için dağıtıma has bir dizi araç geliştirilmiştir. Dahası, Linux Mint Ubuntu tabanlıdır ve bu nedenle yardım isteyecek çok geniş bir kullanıcı topluluğuna sahiptir.

Eğer Linux Mint yüklemeye karar verdiyseniz, sitesindeki indirme bölümüne gittiğinizde kafanızın biraz karışması olasıdır. Çünkü size seçim yapabileceğiniz üç seçenek sunar: Cinnamon, Mate ve Xfce. Hangi Linux Mint sürümünü seçmelisiniz?

Bu kafa karışıklığına bir son vermeye ne dersiniz? O zaman devam edelim ve elimizdeki mevcut seçeneklere bakalım:

  • Cinnamon masaüstü: Geleneksel masaüstüne modern bir dokunuş.
  • Mate masaüstü: GNOME 2 çatalı, geleneksel görünümlü bir masaüstü.
  • Xfce masaüstü: Popüler, hafif bir masaüstü ortamı.

Linux Mint Cinnamon Sürümü

Cinnamon masaüstü, Linux Mint ekibi tarafından geliştirilmiştir ve Linux Mint’in amiral gemisi sürümü niteliğindedir.

Neredeyse on yıl önce, GNOME masaüstü, GNOME 3 ile alışılmadık bir kullanıcı arayüzü seçtiğinde, Cinnamon GNOME 2’nin bazı bileşenlerini çatallayarak ve masaüstünün geleneksel görünümü korunarak Cinnamon geliştirilmeye başlandı.

Birçok Linux kullanıcısı, Windows 7 arayüzüne olan benzerliği nedeniyle Cinnamon’u seviyor.

Cinnamon masaüstünün performansı geçmiş sürümlere göre oldukça gelişti, ancak yine de SSD olmadan kullanımında, sisteminizde biraz halsizlik(!) hissedebilirsiniz. En iyi kullanıcı deneyimini için minimum 4 GB RAM ve çift çekirdekli bir CPU uygun olacaktır.

Artıları

  • Windows’tan sorunsuz geçiş sağlar.
  • Hoş ve estetiktir.
  • Son derece özelleştirilebilir.

Eksileri

  • 2 GB RAM’li bir sisteminiz varsa, pek ideal olmayabilir.

Bonus İpucu: Ubuntu tabanı yerine Debian tabanını tercih ederseniz, Linux Mint Debian Edition gibi bir seçeneğiniz olduğunu bilmelisiniz. Cinnamon masaüstü ile LMDE ve Debian arasındaki temel fark, LMDE’nin en yeni masaüstü ortamını depolarına göndermesidir.

Linux Mint Mate Sürümü

Mate masaüstü ortamı, GNOME 2 kod tabanını ve uygulamalarını korumayı ve desteklemeyi amaçladığı için onun izlediği yolu takip ediyor. Görünüm ve his olarak GNOME 2’ye çok benziyor. Lakin Linux Mint, geleneksel GNOME 2 ile pek te uyumlu olmayan özelleştirilmiş bir MATE masaüstü sunuyor.

MATE masaüstü, hafif yapısıyla bilinir. Cinnamon masaüstü ile karşılaştırıldığında, CPU kullanımı her zaman biraz daha düşüktür ve bu, bir dizüstü bilgisayarda daha iyi bir pil ömrü olarak kullanıcı lehine avantaja dönüşür.

Her ne kadar Xfce kadar hızlı hissettirmese de, kullanıcı deneyimini olumsuz etkilemez. RAM tüketimi, aslında zengin özelliklere sahip bir masaüstü ortamı için etkileyicidir.

Artıları

  • Özelliklerden ödün vermeyen hafif bir masaüstü.
  • Yeterince özelleştirme potansiyeli.

Eksileri

  • Geleneksel görünümü eski bir his verebilir.

Linux Mint Xfce Sürümü

Xfce projesi, 1996’da başladı. Hızlı, hafif ve kolay kullanımı hedefler. Xfce, birçok popüler Linux dağıtımının amiral gemisi ve öntanımlı masaüstü ortamıdır.

Linux Mint, gösterişli bir Xfce masaüstü sunar, ancak tam olarak Cinnamon masaüstünün güzelliğine ulaşamaz.

Xfce, Linux Mint’in sunduğu en yalın masaüstü ortamıdır. Örneğin başlat menüsüne, ayarlar kontrol paneline tıkladığınızda veya alt paneli keşfettiğinizde, nasıl basit ama esnek bir masaüstü ortamı olduğunu fark edeceksiniz.

Xfce öyle çok fazla göze hitap eden bir ortam değil, biraz daha geleneksel bir lezzeti var. Bazı kullanıcılar için klasik bir masaüstü ortamı olarak tercih sebebi oluyor.RAM kullanımı Mate masaüstüne benzer özellikler taşıyor.

Artıları

  • Kullanımı kolay.
  • Çok hafif, eski donanımlar için ideal.
  • Kaya gibi sağlam ve kararlı.

Eksileri

  • Modası geçmiş bir görünüm.
  • Cinnamon ile karşılaştırıldığında çok fazla özelleştirme seçeneği sunmayabilir.

Bitirirken…

Tüm bu üç masaüstü ortamı GTK tabanlı olduğundan, seçim tamamen bir zevk meselesidir. Hepsi de sistem kaynaklarını iyi kullanır ve mütevazı bir sistem için iyi performans gösterir. Hatta Xfce ve Mate,  Cinnamon’a göre eski sistemlerde biraz daha iyi performans gösterebilir.

Elbette Linux Mint birden fazla seçenek sunan tek dağıtım değil. Manjaro, Fedora ve Ubuntu gibi dağıtımlar da aralarından seçim yapabileceğiniz çeşitli sürümlere sahiptir.

Canlı olarak veya sanalda deneyerek karar verebilir, aralarından seçim yapabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir