Windows’tan Geçişte Kolaylık Sağlayacak Linux Dağıtımlarından En İyi 5 Tanesi

Windows’tan Linux’a geçmek istiyorsanız veya Linux’ta yeniyseniz, Windows gibi GUI odaklı bir işletim sistemi istersiniz. Linux’un birçok farklı dağıtımı vardır ve bazıları Windows’un görünümünü ve hissini taklit etmeyi amaçlamaktadır. Bu; bilmediğiniz bir arayüzle başetmeniz gerekmediğinden; Windows’tan geçişe yardımcı olur. Gelişmiş donanım desteği, uzun vadeli kararlılık ve daha kapsamlı yazılım uygulamaları yelpazesine sahip Linux ile başlamak işleri kolaylaştıracaktır.

Bu yazıda sizleri, Linux’a geçmek isteyen Windows kullanıcıları için en iyi Linux dağıtımlarıyla tanıştırıyoruz.

1. Kubuntu

Ubuntu’yu seviyoruz, kabul. Ancak Windows’tan geçiş yapıyorsanız, varsayılan Gnome masaüstü tuhaf görünebilir. Diğer Linux varyantlarının aksine, Ubuntu basitliğe öncelik verir ve bu yaklaşım masaüstü ile sınırlı değildir, her yerinde kendini belli eder.

Kubuntu, esasen Ubuntu ile aynı işletim sistemi olsa da, KDE masaüstü ortamını kullanır. Bu nedenle Windows’tan aşina olduklarınıza çok daha yakın, daha klasik bir deneyim sunar. Bu tanıdık masaüstünü, en kullanıcı dostu işletim sistemlerinden biriyle birleştirdiğinizde, Kubuntu ben burdayım diyerek öne çıkar.

2. Linux Mint

Linux Mint, Ubuntu tabanlıdır. Lakin geliştiricilerinin, Canonical’ın bazı özelliklerini dahil etmemiş olmasıyla farklılık yaratır. Her biri farklı bir masaüstü ortamı etrafında oluşturulmuş üç resmi sürüm arasından seçim yapabilirsiniz: Cinnamon, MATE ve XFCE.

Cinnamon Linux Mint’inamiral gemisidir ve modern bir masaüstü sunar. Tanıdıktır, şık görünür ve aynı zamanda çok kullanıcı dostudur.

MATE, Cinnamon’a kıyasla daha klasik bir masaüstü deneyimi sunar. Her iki masaüstü ortamı da benzer işlevsellik sağlar ve eşdeğer yazılım seçenekleriyle birlikte gelir. Aralarındaki fark, öncelikle yapıları ve tasarımlarıdır. Yine referans olarak Windows’u alırsak, bunu daha kolay açıklayabiliriz. MATE, modern ve şık bir Windows XP masaüstü gibi hissettirirken, Cinnamon, Windows Vista deneyimine daha yakın ve görselliğe daha fazla öncelik verir.

3. Robolinux

Robolinux, Windows kullanıcılarına daha büyük ölçüde hitap edebilecek ilginç bir dağıtımdır. Çoğu kişi, Linux kullanıcılarının Windows programlarını WINE’da çalıştırabileceğinin farkındadır. Windows’tan Linux’a geçiyorsanız ve tüm programlarınızı, dosyalarınızı ve ayarlarınızı yanınızda getirmek istiyorsanız, Robolinux size kolaylık sağlayabilir.

Robolinux, herhangi bir Windows programını, herhangi bir gecikme olmaksızın çalıştırabileceğini iddia ettiği sanal bir makine olan Stealth VM’yi içerir. Ek olarak, Robolinux, tüm Windows C sürücünüzü klonlamanıza izin veren bir araca da sahiptir. Bu da, var olan tüm programlarınızı ve verilerinizi taşıyabileceğiniz anlamına gelir. Robolinux ücretsiz olsa da, geliştirici klonlama aracı için bağış istiyor.

4. Solus

Solus, hem yeni başlayanlar, hem de Windows kullanıcıları için uygun olan başka bir mükemmel Linux dağıtımıdır. Sezgisel, güzel bir kullanıcı arayüzüne sahiptir. Ayrıca Windows DNA’sının çoğuna benzer özlelliklere sahip olması, onu Windows için mükemmel bir alternatif haline getirir. Örneğin, sistemi yönetmenize izin veren ve yan taraftan açılan, ‘Raven’ adı verilen bir araca sahiptir.

Solus, önceden yüklenmiş bir dizi uygulamayla birlikte gelir. Belgeleri yönetmek için Windows 10’daki Dosya Gezgini’ne benzeyen Dosyalar; ve medya oynatımını kontrol etmek için GNOME MPV.

Solus iyi bir bilgi işlem deneyimi sunmak için tasarlanmıştır ve son derece özelleştirilebilirdir.

5. Zorin OS

Windows 7’yi seviyorsanız, Zorin OS bu deneyimi sizin için sağlayacaktır. Yalnızca tanıdık görünen ve hissettiren bir masaüstü arayüzüne sahip olmakla kalmaz, aynı zamanda güzeldir ve kullanımı kolaydır, ancak sizi sadece bu arayüzle sınırlamaz. Zorin OS, aralarından seçim yapabileceğiniz çeşitli seçenekler sunar.

Bir GNOME 3 düzeni seçebilirsiniz mesela. Ya da, Windows’a daha yakın bir görünüm istiyorsanız Windows XP benzeri bir arayüze geçebilirsiniz.. Zorin OS, Windows kullanıcılarına sorunsuz bir geçiş deneyimi sağlamak için sıfırdan oluşturulmuştur. Aslında, listemizde Wine içeren tek dağıtımdır ve bu, kullanıcıların Windows uygulamalarını Linux’a yüklemelerine olanak tanır.

Bitirirken…

Burada ele aldığımız dağıtımların her biri, masaüstü ortamlarında bazı klasik Windows masaüstü DNA’sını taşır. Hepsi benzersiz deneyimler sunacak kadar farklı,  Windows kullanıcılarına tanıdık gelecek kadar benzerdirler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir