En Çok Bilinen Linux Efsaneleri ve Gerçekler

Farkında olsanız da olmasanız da aslında her gün Linux kullanıyorsunuz. Linux, süper bilgisayarlardan akıllı telefonlara hemen hemen her şeye güç veriyor. Buna dünya çapında ağlar, borsalar, kamu kurumları vb. vb. dahildir. Linux, diğer ticari sistemlerle karşılaştırıldığında görece daha güvenli ve sorunsuz bir işletim sistemi olmasından dolayı kişisel bilgisayarlar için de popüler bir seçim haline geliyor.

Bu yazımızda, insanların Linux’a karşı serin durmalarına neden olan, Linux’la ilgili bazı yaygın efsaneleri ele alarak, bu harika ve ücretsiz işletim sisteminin uğradığı haksızlığı ortaya koymaya çalıştık.

Efsane 1: Linux’un kullanımı zordur

Doğruydu, ancak artık değil.

Linux başlangıçta nispeten bilgisayar veya programlama bilgisi olan kişiler için tasarlandı, lâkin günümüzde Linux, Windows ile seviye olarak neredeyse aynı görünüyor ve kullanımı da bir o kadar kolay.

Hatta bazı yönlerden Linux’un kullanımı biraz daha kolaydır, zira Linux nadiren çöker ve kötü amaçlı yazılımlardan daha az etkilenir.

Efsane 2: Linux’un çok az uygulama veya programı var

Linux’unuzu her türlü bilgisayar ve bilişim ihtiyaçlarınız için kullanabilirsiniz.

Linux’un Microsoft veya diğer ticari işletim sistemleri kadar iyi ve hatta onlardan daha iyi binlerce uygulama veya programı vardır.

Bonus: Uygulama veya programların büyük çoğunluğu ücretsizdir.

Efsane 3: Çok fazla sayıda farklı inux dağıtımı var

Doğru, birçok Linux dağıtımı(sürüm) var. Ancak, hepsi aynı temel çekirdekleri, komutları ve programları kullanır. Bu da kullanımda herhangi bir sorun yaratmaz.

Efsane 4: Linux’un Mmdası geçmiş ve eskidir

Linux temel olarak 1969’da geliştirilen UNIX’e dayanıyor olsa da, 30 yıldan fazla bir süredir hayatta ve çok fazla geliştiriliyor. Halâ dünya çapındaki en iyi geliştiriciler tarafından ince ayarlar yapılıyor ve geliştirilmeye devam ediyor. Bu da Linux’un eski olduğu savını çürütür.

Efsane 5: Linux %100 güvenlidir

Linux, kötü amaçlı yazılımlara karşı Microsoft Windows’a göre çok daha dirençlidir, çünkü kaynak kodu ücretsiz olarak mevcuttur. Bu ücretsiz kaynak kodları dünya çapındaki uzmanların, güvenlik açıklarını bulmak ve yamaları olabildiğince hızlı yazmak için inceleyip test edebilmesine olanak tanır.

Yine de bu sizin güvenliğinizi tam olarak garanti edemez, zira kötü amaçlı yazılımlar da gelişmeye devam ediyor.

Linux virüs geçirmez değildir. Bu nedenle bilgisayarınızın erişim noktalarını korsanlığa karşı korusanız iyi olur!

Hangi sistem kullanılırsa kullanılsın en büyük güvenlik riski kullanıcıdır.

Yalnızca resmi depoları kullanıyorsanız, sisteminizde kök erişimi gerektiren çalışmalar yapmıyorsanız ve mesajlarda bilinmeyen bağlantılara tıklamazsanız, Linux daha güvenlidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir