Debian’ı Dağıtımınız Olarak Kullanmanız İçin En Önemli On Neden

Linux dağıtımlarını seviyorsunuz, ancak hangisinin sizin için en iyi dağıtım olduğu konusunda kafanız biraz karışık mı?

Peki, pek çok Linux dağıtımının Debian tabanlı olduğunu biliyor musunuz? Ya da en popüler Linux dağıtımlarından biri olan Ubuntu’nun temelinin Debian olduğunu? O halde neden yolculuğunuza Debian ile başlamayı denemiyorsunuz?

Debian, tamamen ücretsiz, açık kaynaklı bir dağıtımdır. Debian’ı kullanmak ekstra bir maliyet oluşturmaz. Kararlıdır, sunucular, masaüstü bilgisayarlar ve dizüstü bilgisayarlar gibi çok çeşitli cihazlarda sorunsuz görev yapabilir.

Kararlılığı, 1993’teki başlangıcından bu yana çoğu kullanıcıyı kendisine çeken şeydir. Tüm paketleri için tam kontrol sağladığından, Debian’ın yapısı konusunda endişelenmenizi gerektirecek geçerli bir nedeniniz olmaz. Bu, onu kolaylıkla yönetilebilir ve kullanılır hale getirir.

Güvenilirlik ve istikrar, Debian’ı anlatırken unutulmaması gereken diğer faktörlerdir. Debian, tüm paketleri için güvenlik güncellemeleri sunar.

Bütün bunlardan sonra, gelin Debian’ı Linux dağıtımınız olarak kullanma nedenlerini sıralayalım…

1. Güvenilirlik ve istikrar

Debian kararlı ve güvenilirdir. Açık kaynak dünyasındaki en eski, ancak en köklü Linux dağıtımlarından biridir.

Çoğu Linux kullanıcılarının, dağıtımları kullanmakla ilgili farklı istek ve ihtiyaçları vardır. Bazı kullanıcılar yazılımların en son sürümlerine ihtiyaç duyarken veya belki de son sürüm kullanmak isterken, diğerleri kararlı ve güvenilir bir yazılım ihtiyacındadırlar. Hatta bazıları yalnızca verim ve işlevselliğin peşindedir. Eğer siz, kararlılığın peşindeyseniz, Debian sizin için nihai çözümdür, başka bir şey aramanıza gerek yoktur.

Yazılımların yeni sürümlerinin bazılarında pek çok hata bulunabiliyor ve bu da onların kullanıcılar tarafından kullanılmasını zorlaştırıyor. Bununla birlikte eski sürümler, kullanıldıkça hatalar giderildiği için, daha fazla kararlılık ve güvenilirlik sağlama eğiliminde oluyor. Eski sürümlerle ilgili iyi olan şey, yeni sürümlere göre çok daha kararlı ve daha fazla test edilmiş ve nispeten hatalarından arındırılmış olmalarıdır.

Diğer dağıtımlara göre daha yavaş yayın döngüsü nedeniyle Debian, yaygın olarak kararlılık sağlamasıyla bilinir. Debian’ı kullanarak bilgisayarlarınızı çok fazla sürprizle karşılaşmadan kullanabilirsiniz.

2. Özgür kurulum
Kapalı ikili bloblar,  çoğu Linux dağıtımını kurarken çekirdeğin bir parçası olarak kurulurlar. Debian varsayılan olarak ikili blobları kurmaz. Bu nedenle çoğu Linux kullanıcısı Debian’ı kullanmayı tercih ediyor. Eğer varsayılanlara bağlı kalarak kurulum yaparsanız bilgisayarınıza herhangi bir özel kod yüklememe olasılığınız yüksek olur. Bu nedenle PureOS ve Trisquel gibi bazı özgür yazılımlar temel olarak Debian’ı alırlar.

Ortalığın karışmasını istemiyorsanız, Debian’ı deneyin. Emin olun, hiç pişmanlık duymayacaksınız.

  • Blob nedir?
  • Blob, sürücünün arabirim oluşturduğu donanımda çalışan bir kod parçasıdır.

3. Harika yazılım desteği

Normal bir Linux kullanıcısı veya seveniyseniz, .deb terimini şimdiye kadar duymuş olabilirsiniz. .deb, Debian paketlerinin uzantısıdır.. Bu format, Ubuntu için de yaygın olarak kullanılırken; bazı uyumluluk farkları olabilir. Bu da Debian ile uyumlu .deb paketlerinin Ubuntu ile de tümden uyumlu olmayabileceği anlamına gelir. Ancak, her iki dağıtım için de .deb’lerin uyumlu olma olasılığı elbette vardır.

Uygulamalar için en büyük yazılım depolarından birini içerdiğinden, Debian kullandığınızda üçüncü taraf yazılım aramak zorunda kalmazsınız. Ancak daha yeni yeni yazılımlar için istisnalar olabilir. Ancak yine de aradığınız uygulamaların zaten depolarda mevcut olma ihtimali% 99 olduğundan, öncelikle depolarda yazılımı aramayı deneyin.

4. Çok çeşitli mimari yapıya destek

Pek çok işlemci mimarisi vardır ve bunlar dağıtım yüklemede belirleyici olabilirler. Bu durum, bazı dağıtımların farklı mimarilerde kurulmasını zorlaştırır. Yükleyicilere geniş bir mimari yelpazesi sağladığından, Debian’da durum böyle değildir.

5. Sunucular için ideallik

Debian neden sunucular için idealdir? Debian’ın kararlı ve güvenilir bir yazılıma sahip olması, onu sunucunuzu başarılı bir şekilde çalıştıracak mükemmel Linux dağıtımlarından biri yapar. Bir de, sunucunuzu çalıştırmak için başka Debian sürümlerini aramanıza gerek yoktur. Zira kurulum aşamasında masaüstü ortam yerine sunucu kurmak için alternatif kurulumları kullanabilirsiniz.

6. Uzun süreli kullanılabilirlik

Bunun nedeni Debian’ın düzenli ya da süreli  bir yayın döngüsü olmamasıdır. Yeni sürümler iki ila üç yıl arayla ve sadece “hazır olduklarında” yayınlanırlar. “Bunun nasıl olumlu bir etkisi olabilir ki?” diye düşünebilirsiniz.

Windows, macOS veya Linux’ta olsun, yazılımınızın yeni bir sürümü piyasaya sürüldüğünde kararlılığının her zaman sorgulandığını farkındasınızdır. Bu nedenle güncellemelerin çoğu gecikiyor. Gecikmese de bazıları sisteminize zarar verebiliyor. Debian’da durum böyle değildir, çünkü uzun süreli daha az sürüm, Debian’ı uzun vadede daha kararlı ve güvenilir kılar.

7. Farklı sürüm seçenekleri sunabilirlik

İstisani durumlar olabilse de, hemen hemen tüm kullanıcılar, bilgisayarlarındaki yazılımların en son sürümlerini kullanmaktan hoşlanırlar.(Buna ben de dahilim!) Yeni uygulamalar yeni özellikleriyle sunulduğunda, Debian’a ulaşması zaman alıyor, bu da bazı kullanıcıları sıkıyor veya sabırsız hale getiriyor. Bununla birlikte, bu durumdan hoşlanmayan ve belki de en son güncellemelere ve özelliklere ihtiyaç duyan kullanıcılar için, alternatif güncel Debian sürümleri mevcuttur.Ancak bu sürümler kapsamlı bir şekilde test edilmemiştir, istikrarsızdır veya deneysel aşamadadır. Bu nedenle, en son özelliklere ve güncellemelere sahip olmasına rağmen kararlılık garanti edilmez.

Kararsız ve deneysel sürümlerde, düzenli sürüm güncellemeleri alabilirsiniz. Bu da Debian’ı, bir yuvarlanan sürüm(rolling release) dağıtımı olan Arch Linux gibi, daha erişilebilir ve yönetilebilir yapar.

8. Topluluk tarafından yönetilen devasa bir dağıtım olma özelliği

Debian, varoluşlarının nedeni şirketleri olan Ubuntu, OpenSUSE, Fedora gibi popüler dağıtımlardan farklıdır. Çoğu insan açık kaynak olduğundan dolayı Debian kullanmaya yönelmiştir.
Debian’ı diğer popüler dağıtımlardan farklı kılan, “topluluk tarafından yönetilen devasa bir dağıtım” olmasıdır. Debian’ı yöneten bir şirketi yoktur. Bu nedenle, Debian’ı kullanmak sizi kendi dağıtımınızın patronu yapar.

9. Kaynaklara yakın olma

Kullanıcı, yazılım depolarının elinin altında, yakınında olmasını ister. Linux kullanıcıları için durum böyledir. Debian bağımsızdır, yani temeli herhangi bir Linux dağıtımına daynmaz. Debian’ın depo yazılımı sadece Debian için, dolayısıyla bağımsızlık için paketlenmiştir.

10. Diğer dağıtımlarından daha uzun bir ömür

Debian, diğer eski Linux dağıtımları kadar uzun süredir hayatta ve 1993’teki başlangıcından bu yana, günümüze kadar ulaştı. Linux’un kendisi, Debian’dan sadece iki yıl daha eskidir. Bu yollardan çok Linux dağıtımı gelip ve geçmesine rağmen Debian hala kararlı, sağlam ve güvenilir olarak dimdik ayakta, yoluna devam ediyor. Çünkü bir çok geliştirici, zamanlarını ve çabalarını Debian projesine, dolayısıyla onun uzun süreli varlığına adamıştır.

Bitirirken…

Debian’ı seçmeniz için binlerce başka neden sayılabilir elbette. Bu yazımızda bahsi geçenler, Debian’ı diğer Linux dağıtımlarına göre benzersiz kılan öne çıkan nedenlerdir.

Artık denemeniz için başka bahaneniz kaldı mı?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir