Önde Gelen Masaüstü Ortamlarına Genel Bakış

En sonda söyleyeceğimizi en başta söyleyerek başlayalım:

En iyi masaüstü ortamı, sizin için en iyi olandır!

Masaüstü ortamları hakkında…

Masaüstü ortamları, ortak bir hedef için uyumlu bir şekilde birlikte çalışan çeşitli bileşenlerin bir bütünüdür. Pek çok insanın her zaman varsaydığı gibi, tekil değildir.

Çoğu masaüstü ortamını oluşturan standart bileşenler şunları içerir:

Ayarlar veya Yapılandırma Yöneticisi: Masaüstü ortamınızın görünümünde değişiklik yapmanızı sağlar.

Dosya Yöneticisi: Dosyalara görsel olarak göz atmak, erişmek ve kopyalamak için gereklidir.

Panel: Bir menü sağlamaktan ve saat ve tarih gibi bilgilerin görüntülenmesinden sorumludur.

Pencere Yöneticisi: Çeşitli uygulama pencerelerini yeniden boyutlandırmak, taşımak ve görüntülemek için gereklidir.

Arkaplan Sağlayıcısı: Duvar kağıtlarının görüntülenmesinden sorumludur.

Buradaki liste genel bileşenleri ihtiva eder. Bunların haricinde belirli masaüstü ortamlarına özel başka bileşenler de vardır.

Ayrıca, birçok masaüstü ortamı, tercihe bağlı olarak dahili uygulamalar, eklentiler, ek gereçler ve ekstra özelliklerin sağlanması için gerekli olan uzantılarla birlikte gelir. Bu nedenle, bazen bir masaüstü ortamını kurarken, sizin için gerekli olabilecek bileşenleri seçme olanağı mevcuttur. Seçim yapabileceğiniz ek bileşenlerin bulunduğu çoğu senaryoda, genellikle terminalde komutlarla çalışmak durumundasınızdır. Yine de, bu da tercihe bağlıdır!

Alternatif olarak, bir masaüstü ortamını tam teşekküllü olarak kurma seçeneğiniz de bulunur. Bu genellikle, masaüstü ortamını önerilen uygulamaların yanı sıra dosya yöneticisi ve diğerleri ile birlikte kuracağınız anlamına gelir.

Linux kullanıcıları olarak, konu yazılım olduğunda genellikle seçim yapmakta zorlanırız. Zira, varlığını bilmediğimiz veyahut belki de unuttuğumuz o kadar çok program var ki. Bununla birlikte, masaüstü ortamları söz konusu olduğunda, onu tam olarak ne için kullanacağımızı bilerek en iyi seçeneği belirlemek zorlayıcı olabilir.

Linux masaüstü ortamlarının kullanım senaryolarında birbirleriyle pek çok örtüşen nokta bulunur. Gelin, sizin kullanım senaryonuz için “en iyi” masaüstü ortamlarına kısaca bir göz atalım.

GNOME

Yeni kullanıcılar için GNOME bir miktar zorlayıcı olabilir. Zira, kesin olan bir şey var: Gnome kur-kullan için çok ta kolay değildir. Tasarımı, alışılmış masaüstü tasarımından farklıdır ve esasen kurulumla birlikte gelmesi gereken bazı özellikleri etkinleştirmek için uzantılara ihtiyacınız vardır.Bununla birlikte uzantıları, işlevselliğini genişletmenize olanak sağladığı anlamına gelir.

Sistem kaynakları konusunda çok cömert değildir ve nispeten güçlü bir donanım gerektirir. Ama güçlü bir bilgisayarda Gnome tabiri caizse “akacaktır!”

KDE Plazma

İşletim sisteminizi kurcalamayı ve değiştirmeyi seven biriysen, KDE Plasma kesinlikle senin için!

“Plazma, masaüstü ortamlarının İsviçre çakısıdır” dersek çok yerinde bir ifade olacaktır. Plasma’yı neredeyse her yönüyle modifiye edebilirsiniz. Yani eğer yapmak istediğiniz bir şeyse, tıpkı macOS veya Windows gibi görünmesini bile sağlayabilirsiniz; neredeyse. Plasma’da yapabileceğiniz özelleştirmeler sınırsızdır demek abartı olabilir belki ama çok da yanlış sayılmaz.

Cinnamon/Pantheon

Windows veya macOS’tan gelen kullanıcılar için, sırasıyla Cinnamon ve Pantheon oldukça ideal olacaktır.

Cinnamon bir tür masaüstü ortamları arası köprügibidir. Birçok özelleştirme seçeneğine sahiptir. Windows 7’ye çok benzer ve sistem kaynaklarını kullanma/harcama konusunda çok naziktir. Bu da onu, artık Windows’u çok iyi çalıştıramayan, nispeten eski makineniz için ideal aday haline getirir.

Pantheon, macOS’a oldukça benzer. Pantheon’u en doğal haliyle deneyimleme imkanına sahip olmak için ElementaryOS deneyimlenmelidir. Temel olarak macOS ile aynıdır.

Pantheon ayrıca HiDPI ekranları deneyimlemek için en kolay yollardan biridir ve bu, macOS ile aynı tasarıma sahip bir masaüstü ortamı için mantıklı görünüyor. Ekranınızın çözünürlüğünü otomatik olarak algılar ve nesnelerin monitörünüz için uygun boyutta görünmesini sağlar.

XFCE

Daha eski ya da daha az güçlü bir makineniz varsa, XFCE harika bir seçim olacaktır.

İyi yapılandırıldığında inanılmaz derecede hafiftir ve LXDE veya LXQt gibi son derece hafif masaüstü ortamlari ile KDE ve GNOME gibi tam teşekküllü masaüstüa ortamları arasındaki dengeyi sağlar. Kaynak kullanımında yeterince cimri olmasının yanında, özelleştirme ve yapılandırma içinde ayrıca birçok seçenek sunar.

Bitirirken…

“En iyi” masaüstü ortamının sizin için en uygun olanının olduğunu, burada sözünü ettiğimiz masaüstü ortamlarının haricinde, bu yazıda değinmediğimiz çok daha fazla alternatifinizin olduğunu unutmayın. Çoğu durumda en iyi yol, test etmek ve hangisinin size daha uygun olduğunu görmek için bizzat kurarak deneyimlemektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir