Sanal Makinede Linux Çalıştırmanın Avantajları

Test etmek veya kullanım senaryosunu görmek için herhangi bir işletim sistemini sanal makinede  çalıştırabilirsiniz.

Linux diğer işletim sistemlerine kıyasla sanal makinede genellikle daha iyi bir performans sergiliyor. Bu nedenle Linux’u kurmadan önce fiziksel bir makineye kurmadan önce sanal makine kurup deneyerek gerçeğe en yakın senaryoyu görebilirsiniz.

Ana işletim sisteminiz olarak kullandığınız dağıtıma bir sanal makine kurarak dağıtımları test edebilirsiniz.

Bu yazıda, Linux’u sanal makinelerde çalıştırırken elde edeceğimiz avantajlara bakıyoruz.

Linux’u sanal makinede çalıştırmadan önce bilinmesi gerekenler

Linux’u sanal bir makinede çalıştırmak göz korkutacak bir iş olmasa da, öncesinde bazı noktaları bilmekte fayda var.

  • Sanal makinenizin performansı, ana sisteminize bağlıdır. Sanal makineye ayırmak için yeterli sistem kaynağınız yoksa, sanal makine deneyiminiz çok hoş olmayacaktır.
  • Belirli özellikler sadece fiziksel makinede denenebilir. (donanım hızlandırma, grafik sürücüleri vb.)Bu sebeple oyunları test etmek gibi işlerin verimli çalışmasını beklememelisiniz.
  • Linux sanal makinelerinde kullanıcı deneyimi, kullandığınız programa göre değişir. VMware, VirtualBox, GNOME Boxes ve Hyper-V’yi deneyebilirsiniz. (Benim şahsi önerim; en rahat ettiğim ve en iyi verimi aldığım sanal makine; VirtualBox’tır.)

Linux’u hem Windows üzerinde, hem de Linux üzerinde kuracağınız sanal makinelerde deneyebilirsiniz. Yine aynı şekilde Windows için de aynı durum geçerlidir. MacOs’u hiç denemediğim için, onunla ilgili bilgi veremeyeceğimi belirtmek isterim.

Linux’u sanal makinelerde çalıştırmanın sağladığı avantajlar

1. Kolay kurulum

Fiziksel donanım üzerinde yapılan geleneksel sistem kurulum süreciyle karşılaştırıldığında, sanal bir makine üzerinde kurulum genellikle daha kolaydır.

VMware gibi programlar; bazı dağıtımlar için; kullanıcı adı ve parola için gerekli alanları yazmanız gereken bir “Kolay Kurulum” seçeneği sunar. Kurulumun geri kalanı ek girdilere ihtiyaç duymadan devam eder. Bir bölüm, önyükleyici veya gelişmiş yapılandırmalar seçmenize gerek yoktur.

Bazı durumlarda, belirli bir sanal program için Linux dağıtımları tarafından oluşturulmuş .iso görüntüleri de kullanabilirsiniz. Bunu, ihtiyacınız olan her yerde başlatmaya hazır, taşınabilir bir sanal makine görüntüsü olarak düşünebilirsiniz.

Dağıtımları kurarken bazı şeyleri yapılandırmanız gerekebilir, ancak bunlar minimum çaba gerektiren şeylerdir.

2. Ana işletim sistemini etkilemez

Sanal bir makine ile istediğiniz her şeyi yapma özgürlüğüne sahip olursunuz. Bunun nedeni, yalıtılmış bir sisteme sahip olmanızdır.

Bir sanal makine  kurduğunuzda, ana işletim sisteminizin etkilenmesi konusunda endişe duymadan istediğiniz her şeyi hızlı bir şekilde deneyebilirsiniz. Ana işletim sisteminiz hiç bir şekilde sanal makinedeki herhangi bir değişiklikten etkilenmeyecektir.

Dolayısıyla sanal makine, gerçek bir bilgisayar üzerinde gerçekleştirmek isteyebileceğiniz bazı iddialı veya yıkıcı deenemelerinizi test etmenin en iyi yoludur.

3. Kaynak paylaşımı

Yeterli veya ihtiyacınızdan fazla boşta sistem kaynağınız varsa, sanal sakine kullanarak bu boştaki kaynağı değerlendirebilirsiniz. Bu şekilde, kaynakları çok fazla güçlük çekmeden tam olarak kullanma seçeneği elde etmiş olursunuz.

Ayrıyrı diskte veya ayrı disklerde Windows’un yanına Linux’u kurmanız veya Linux’tan sonra Windows’u kurmanız gereken bir çift önyükleme senaryosunun aksine, sanal makinede her iki sistem için ayrı diskler oluşturarak birbirinden tamamen bağımsız kurulumlar yapabilirsiniz.

4. Çoklu görev

Kaynak paylaşımının yardımıyla kolayca çoklu görevler gerçekleştirebilirsiniz.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi, çoklu önyüklemeli kurulumlarda, Windows ve Linux’a erişmek için iki sistem arasında arasında geçiş yapmanız gerekir.

Ancak sanal bir makineyle, sistemler arasındaki geçiş sorununu ortadan kaldırarak çoklu görevleri sorunsuzca yerine getirebilirsiniz.

Elbette, etkikili bir kullanım için gerekli miktarda sistem kaynağına ve bazı harici donanıma (çift monitör gibi) sahip olmanız gerekir. Bununla birlikte, doğru bir sanal makina kurulumuyla çoklu görev potansiyeli artar.

5. Yazılım testini kolaylaştırır

Sanallaştırma ile, çeşitli senaryolar oluşturarak yazılımları Linux dağıtımlarında test etme özgürlüğüne sahip olursunuz.

Örneğin, farklı yazılım sürümlerini test edebilirsiniz.

6. Kendinizi geliştirmek için birebirdir

Kodlamayı öğrenmek veya bir şey geliştirmek istediğinizde, sorunsuz bir ortam istersiniz.

Bu nedenle, sanal bir bir Linux, mevcut paketlerle çakışma endişesi duymadan sıfırdan yeni paketleri kurabileceğiniz, geliştirme ve test için kullanabileceğiniz, mükemmel, yalıtılmış ortamdır.

7. Öğrenme, araştırma için biçilmiş kaftandır

Linux’u temel görevleri için kullanabilirsiniz, ancak onunla yapabileceğiniz çok daha fazla şey var. Bu da şu anlama gelir: Linux keşfedilecek bir şeydir!

Sanal makinede kullanıcı arayüzünü nasıl özelleştireceğinizi, bazı popüler masaüstü ortamlarını nasıl deneyeceğinizi, çeşitli temel uygulamaları nasıl yükleyeceğinizi ve endişelenmeden sisteminizin kontrolünü nasıl ele alacağınızı öğrenebilirsiniz.

Bir şeyler ters giderse, yeni bir Linux sanal makine oluşturursunuz, olur biter.

8. Klonlama veya taşıma yapmak kolaydır

Genel olarak sanal makinelerin klonlanması ve taşınması kolaydır. Bir Linux sanal makine ile; sanal program başka bir sistemde veya ana işletim sisteminde desteklendiği sürece; herhangi bir özel gereksinim olmadan kolayca geçiş yapabilirsiniz.

Herhangi bir nedenle mevcut bir sanal makineyi klonlamanız gerekiyorsa, bu da oldukça kolaydır ve bunu yapmak için birkaç tıklama yeterlidir.

9. Çeşitli dağıtımları deneme imkanı

Yüzlerce Linux dağıtımı mevcutken, bir Linux sanal makinesi oluşturarak her türlü dağıtımı denemekten kendinizi mahrum etmemelisiniz.

Bunu öğrenmenin/araştırmanın bir parçası olarak düşünebilirsiniz.

10. Hata ayıklama

İster eğlence, ister ciddi bir iş içim olsun, yalıtılmış sanal bir Linux bir ortamda hata ayıklama nispeten daha basittir. Sonucunu hiç düşünmeden, çeşitli sorun giderme yöntemlerini deneme özgürlüğüne sahip olursunuz. Ayrıca, sanal makinedeki sistem yapılandırmasına/dosyalarına erişmek için ana işletim sisteminizin kök erişimine (Linux ise eğer) ihtiyacınız yoktur.

Bitirirken…

İster deneyimli bir kullanıcı olun, isterseniz de farklı bir işletim kullanıyor olun, sanal bir makine oluşturarak Linux kurmanın avantajlarından yararlanabilirsiniz.

Bir Linux sanal makinesi, kendini geliştirme, öğrenme, deneme veya diğer özel kullanım durumları için oldukça faydalı olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir