GRUB’u Yönetme/Düzenleme

Bir önceki yazımızda GRUB ile ilgili bilgiler edinmiştik.Bu yazımızda ise GRUB’u yönetme/düzenleme konusuna bir bakış atacağız.

GRUB’a erişim/düzenleme

Resimde gördüğünüz GRUB ekranı menü arayüzüdür.

GRUB, bilgisayarınızda birden fazla işletim sistemi varsa, hangi işletim sisteminin önyükleneceğini seçmenize olanak sağlar. GRUB ekranında; eğer birden fazla kuruluysa; farklı bir çekirdek yüklemeyi de seçebilirsiniz.

GRUB menü arayüzündeyken ‘e’ tuşuna basarak GRUB menü girişini düzenleyebilirsiniz. Bu şekilde, çekirdek parametrelerini, yüklenmeden önce değiştirebilirsiniz.

Yine GRUB menü arayüzündeyken ‘c’ tuşunu kullanarak GRUB’un komut satırı menüsüne de girebilirsiniz.

GRUB yapılandırma dosyası

GRUB menü arayüzünden GRUB’da yaptığınız herhangi bir değişiklik kalıcı olmaz. Eğer GRUB’da bazı kalıcı değişiklikler yapmak istiyorsanız, sisteminize giriş yaptıktan sonra, yapılandırma dosyası üzerinden yapacağınız değişiklikleri kalıcı hale getirebilirsiniz.

Varsayılan GRUB yapılandırma dosyası /etc/default/grub konumunda bulunur. Ayrıca bir /etc/default/grub.d dizini de vardır.

/etc/default/grub dosyasını doğrudan düzenleyebilirsiniz, ancak önerilen, doğrudan müdahele değil, dizine ek yapılandırma dosyaları (.cfg dosyaları) yoluyla değişiklikler yapmaktır.(Dikkat: Ne yaptığınızı bilmiyorsanız, lütfen yardım alınız.Aksi taktirde sisteminizde geçici veya geri dönülmez hasara sebep olabilirsiniz!)

Yapılan değişikliklerin etkinleştirilebilmesi için GRUB’u güncellemelisiniz.

GRUB’u kolayca özelleştirmenin en kolay yolu: GRUB Customizer

Terminalde bir metin editörü ile bir dosyayı düzenlemenin sizin için kolay olmadığını düşünüyorsanız, GRUB Customizer adlı aracı kullanabilirsiniz.

GRUB Customizer, önyükleme sırasını, varsayılan zaman aşımını vb. değiştirmenize olanak tanır. Ayrıca GRUB’un arka planını özel bir duvar kağıdı ile değiştirmek için de kullanabilirsiniz.

GRUB Customizer, Ubuntu’ya depolardan veya PPA aracılığıyla kurulabilir. Arch Linux ve Arch Linux tabanlı dağıtımlarda ise AUR aracılığıyla kullanılabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir