Linux’u Kurmak

Bu yazımızda bahsettiğimiz Linux işletim sistemini anladıktan sonra, şimdi onun birçok dağıtımından birini kurmak ve denemek istiyorsunuz.

Başlamak için dağıtım tercihinizi yapacaksınız. Bu tercih, büyük ölçüde ihtiyaçlarınıza ve bir bilgisayar kullanıcısının yeteneklerine olduğuna bağlı olacaktır. Gerekli bilgisayar becerilerine sahip ama makul derecede bir Linux acemisiyseniz, Ubuntu, Linux Mint, Manjaro gibi kullanıcı dostu bir dağıtımı tercih etmeniz başlangıç için en doğru seçim olacaktır. Ortalamanın üzerinde bir kullanıcıysanız eğer, Fedora ve Debian uygun bir seçim olabilir. Daha zorlu bir deneyime ihtiyaç duyduklarını düşünen kullanıcılar için Gentoo, Arch Linux gibi dağıtımlar denenebilir.

Dağıtımınızı seçtikten sonra ISO dosyasını indirdiniz. Artık Linux’a başlamaya hazırsınız.Bunun için üç yöntemden birini tercih edebilirsiniz. Şimdi bunlara bakalım.

Linux’u Canlı USB sürücüsüyle denemek

Linux sistemlerinin diğer işletim sistemlerine göre bir avantajı vardır: Sabit diskinize kurmadan USB sürücünüzden çalıştırabilirsiniz. Bu, kullanıcıların herhangi birine karar vermeden önce çeşitli dağıtımları test etmelerini sağlar.

Windows ekosisteminde olduğunuzu varsayarsak, Linux Mint veya Ubuntu gibi Linux dağıtımınızın önyüklenebilir bir USB sürücüsünü oluşturmak için Rufus veya benzeri bir program kullanarak, bilgisayarınızı oluşturduğunuz bu sürücü ile başlatarak seçtiğiniz sistemi deneyebilir, test edebilirsiniz.

Linux’u sanal makineye yükleyerek denemek

Linux’u mevcut işletim sisteminize sanal makine olarak kurabilirsiniz. Tercih ettiğiniz dağıtımı birincil işletim sisteminiz olarak kurmadan önce daha iyi anlamak istiyorsanız bu mükemmel bir yöntemdir. Bunun için sisteminize Virtual Box veya VMware gibi bir sanallaştırma yazılımı kurmanız gerekecektir. Ardından Linux sisteminizi sanal makine üzerinde kurabilirsiniz.

Bu yöntemin tek dezavantajı, sanallaştırma yazılımının bilgisayarınızın bellek boyutuna ve depolama alanına ihtiyaç duymasıdır. Haliyle düşük sistem özelliklerine sahipbir bilgisayarda sanal makine oluşturmak istemezsiniz. Çalışabilir, ancak çalışan herhangi bir işlemi geciktirir ve yavaşlatır. Ayrıca, sanal makine kurulumundan önce bilgisayarınızın sanallaştırma teknolojisini desteklediğinden emin olmalısınız. Bunun için  BIOS’u kontrol edin.

Linux’u birincil işletim sistemi olarak yüklemek

Dağıtıma karar verdikten sonra, onu birincil işletim sisteminiz olarak kurabilirsiniz. Önceki işletim sisteminizi kaybetmek istemiyorsanız, ikili önyüklemeyi(dual boot) tercih edebilirsiniz. Her Linux dağıtımı, tüm kurulum süreci boyunca size rehberlik eden farklı veya benzer bir yükleyici ile birlikte gelir. Ancak hepsi bazı temel ortak özelliklere sahiptir.

Öncelikle işletim sistemini kurmak için sabit diskinizde bir bölüm ayırın. Ayrıca “Takas” alanı için daha küçük bir bölüm de ayırabilirsiniz.Takas alanı, Linux sistemleri tarafından RAM’a aşırı yüklenme olduğunda işlemleri idare etmek için kullanılan sabit sürücüdeki sanal bir bellektir.

Sonuç olarak, takıldığınız veya tıkandığınız yerlerde internet alemi yol gösterici harika belgelerle doludur.Ayrıca, dağıtımların topluluk forumlarına üye olarakyardım almakta bir diğer pratik çözümdür.

Artık bir karar verdiniz,o halde ne bekliyorsunuz?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir