Linux’a Başlarken

Linux’u merak ediyor ve başlamak mı istiyorsunuz? Öyleyse, bilmeniz gerekenlerle ilgili yardımcı olalım…

Linux işletim sistemi, onu macOS veya Windows işletim sistemlerine en iyi alternatif haline getiren birçok özellik sunar. Bu yazı size Linux sistemlerine başlama konusunda temel birkılavuz sunacaktır.

Linux Nedir?

Akıllı telefonlardan robotlara, arabalara, süper bilgisayarlara, ev aletlerine, kişisel bilgisayarlardan kurumsal sunuculara kadar Linux işletim sistemi her yerde görev yapan en popüler işletim sistemlerinden biridir.Ayrıca Linux, Andndroid’e de güç verir.

Linux, Windows ve macOS gibi bir işletim sistemidir, ancak temelde bazı farklılıklar vardır. İlk piyasaya çıkışı 17 Eylül 1991 tarihidir. Linux, 1969’da tasarlanan ve uygulamaya konulan Unix işletim sistemine dayanmaktadır.

Günümüze kadar olan süreçte Linux, güçlü sistem güvenliği, kararlılığı ve özelleştirme temel felsefelerini koruyarak uzun bir yol kat etti.

Ticari olarak piyasaya sürülen Windows ve macOS’tan farklı olarak, Linux ücretsiz ve açık kaynaklı bir işletim sistemidir ve Genel Kamu Lisansı (GPL) altında yayınlanmıştır. Kullanıcılar çalıştırabilir, inceleyebilir, değiştirebilir ve hatta aynı lisans altında olduğu sürece kodu yeniden dağıtabilir.

Linux Mimarisi

Çekirdek: Linux sisteminin temel parçasıdır. CPU, çevresel aygıtlar ve bellek gibi çeşitli bileşenleri yöneten donanımla etkileşime girer.

Kabuk: Kabuk, kullanıcı ve Kernel arasındaki bir ara yüzdür. Kullanıcı komutlarını Terminal üzerinden alır ve belirli bir isteği işler.

Komutlar ve Yardımcı Programlar: Linux işletim sistemi, kullanıcıların Kabuk’a komut göndermek için kullanabilecekleri bir Terminal ile birlikte gelir. Mesela basit bir komut, bir klasörün içeriğini gösteren “ls” komutudur.

Neden Linux Kullanmalı?

Bu, muhtemelen herkesin Linux’u duyduğunda soracağı en yaygın sorudur. Mevcut sisteminiz sorunsuz çalışırken neden farklı bir işletim sistemine geçme zahmetine giresiniz ki!

Bu soruya başka sorular cevap olabilir: Mevcut işletim sisteminiz ne kadar verimli? Virüsler ve kötü amaçlı yazılımlarla başınız dertte mi? Sisteminizde gecikmeler/yavaşlamalar yaşıyormusunuz?Lisanslama/ücret sorunlarınız var mı? Bu sorulardan herhangi biri “Evet” cevabını veriyorsanız, sizin için en iyi platform Linux’tur.
Onu daha popüler kılan dikkate değer bir özellik te, masaüstü sistemlerden sunuculara kadar Linux’un ücretsiz olarak sunulmasıdır. Kurumsal özelliklerle birlikte gelen ücretli Linux dağıtımları olsa da, çoğu ücretsizdir. (Buna karşın, Windows ve macOS ile ilgili resmi fiyatlandırma ve ücret bilgilerine ilgili sitelerinden erişebilirsiniz.)
Maliyet dışında, Linux sistemleri virüslere ve kötü amaçlı yazılımlara karşı çok daha az savunmasızdır. Windows sistemlerinden farklı olarak, Linux sisteminizde bir antivirüs programı olması çok ta şart değildir.

Ek olarak, Linux, kullanıcıların ihtiyaçlarına göre yapılandırılmış yüzlerce dağıtıma sahiptir. Örneğin, Siber Güvenlik alanına giriyorsanız, Kali Linux gibi bir dağıtım en iyi seçim olacaktır; hafif ve basit bir dağıtım istiyorsanız, Linux Lite’a bakabilirsiniz.

Linux ayrıca eski donanımlar için de doğru bir seçimdir. Eski bir bilgisayarınız mı var? Linux en iyi seçeneğinizdir. Ve Linux çok daha hızlıdır. Bir Linux bilgisayarın başlatma düğmesine basılmasından bir web tarayıcısı başlatmaya kadar, ne kadar hızlı açıldığına şaşıracaksınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir