Windows 10/11’i İki Tıklamayla Bloatware Olmadan Yükleme

Windows 11’i (veya 10’u) yüklediğinizde, Microsoft, bölgenize bağlı olarak Candy Crush, Netflix, Spotify ve diğerleri gibi bloatware’leri (Bloatware, cihazınızı yavaşlatan ve sizin tarafınızdan yüklenmemiş istenmeyen uygulamalara verilen genel bir isimdir.) önceden yükler. Bloatware’i yüklemeyi atlamanız için gereken tek şey, yükleme sırasında geçici olarak tanınmayan bir bölge seçmektir.

Yeni bir kurulumda birlikte gelen bloatware yazılımlarını kaldırmak için birçok kez kez tıklamanız gerekir. Can sıkıcı bir şekilde, bazı bloatware yazılımları kendini yeniden yükler. Kurulum sırasında iki tıklama ile bunların kurulmasını tamamen engelleyebilirsiniz.

Yükleme sırasında size sorulan ilk üç soru, dil, saat ve bölge tercihiniz ve klavyeniz veya giriş yönteminizdir. Tüm bloatware’lerden kaçınmak için tek yapmanız gereken bölge ayarını İngilizce (Dünya) veya (Avrupa) olarak ayarlamaktır.

Tek gereken bu; yükleme işleminin geri kalanını her zamanki gibi tamamlayın.

Dünya ve Avrupa İngilizcesi normal(yerel) bir format değildir. Yükleyici bir seçenek olarak sunsa da, ne Windows kurulum programı, ne de Microsoft’un sunucuları bununla ne yapacağını bilmez. Sonuç olarak, Out of Box Experience (OOBE) hizmeti de dahil olmak üzere birçok çevrimiçi ve bazı çevrimdışı hizmetler çalışmaz

Kurulum sırasında OOBEREGION diyen bir hata mesajı almayı bekleyebilirsiniz.

Bu hata mesajı, OOBE’nin bölge ayarınızı tanımadığını gösterir. İletiyi zevkle görmezden gelebilir ve birlikte gelen bloatware’lerden herhangi birini yüklemeyi atlamak için Skip(Atla) düğmesini tıklayabilirsiniz.

Kurulumu tamamladıktan sonra doğru bölge ayarlarına geçmeniz gerekir. Cihazınızın bölgesini Windows Ayarları’ndan değiştirebilirsiniz.

Bölgeniz olarak herhangi bir ülke seçmediğiniz sürece, Microsoft Store uygulaması da dahil olmak üzere bazı birinci ve üçüncü taraf uygulamalar çalışmaz. Tercihinize göre bulunduğunuz ülkeyi, ya da dilerseniz gezegenin diğer tarafında bir tane bile seçebilirsiniz. Yeter ki Dünya veya Avrupa İngilizcesi olarak bırakmayın. Aksi takdirde zaman zaman çok belirgin olmayan bazı yazılım hataları almayı bekleyebilirsiniz.

Microsoft, size ek satış yapmak için birinci taraf bloatware’ları yüklemeye devam edecektir.

Ek olarak, bilgisayar markanız Microsoft Store aracılığıyla kurulumdan sonra kendi bloatware’larını  sisteminizesisteminize yüklemeyi zorlayabilir. Bu yazılımlardan bazıları, faydalı yazılımlar ve aygıta özgü özellik sürücüleri olabilir. Bu yüklemeler, bilgisayarınızın üretici ve model bilgilerine bağlıdır ve bölgenin değiştirilmesinden etkilenmez.

Microsoft, lisans satın alımınızdan zaten yeterince para kazanmıştır ve sistemin herhangi bir birinci veya üçüncü taraf bloatware içermesi gerekmez.

Bitirirken…

Bilgisayarınıza önceden yüklenmiş herhangi bir bloatware veya abonelik hizmeti istemiyor musunuz? O halde Windows yerine Linux kurmayı bir düşünün derim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir