Sanal Makineler Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Sanal makine nedir? Nasıl çalışır? Ona neden ihtiyaç duyarız? İşte bilmeniz gereken her şey.

Sanal makine, fiziksel bir bilgisayarın işlevlerini taklit eden ve kaynakları sanal bir ortamda tahsis eden bir uygulamadır.

Basitçe söylemek gerekirse, mevcut işletim sisteminizde normal bir uygulama olarak çalışan başka bir işletim sisteminizin olmasıdır.

Dizüstü veya masaüstü bilgisayarınız gibi gerçek bir bilgisayarda yapabileceklerinizin aynısını (bir ağa bağlanmak, yazılım indirmek, işletim sistemini güncellemek ve daha fazlası) sanal makinede yapabilirsiniz.

Elbette kullanım durumuna bağlı olarak deneyim, fiziksel bir bilgisayardan biraz farklı olacaktır.

Sanal makineleri, kullanım durumlarını ve nasıl çalıştıklarını inceleyelim.

Sanal Makinelerin Kökenleri

Sanal Makine, yazılım tabanlı yeniliklerin en önemlilerinden biridir. Kökleri, 1966 gibi erken bir tarihte sanal bellek ve kaynaklar kavramının araştırıldığı/test edildiği IBM CP-40 ve CP-67 sanal makine işletim sistemlerine  dayanmaktadır.

Günümüze gelindiğinde sanal makineler kişisel bilgisayarlardan işletmelere kadar her yerde kullanılmaktadır. Yani herkes bir sanal makineyi şu veya bu biçimde kullanır.

Sanal makinelerin son derece faydalı olduğu açıktır. Peki onu tam olarak ne için kullanıyoruz?

Kavramlar

Gerçek Bilgisayar = Masaüstü veya dizüstü bilgisayarınız gibi gerçek fiziksel bilgisayar
Ana Bilgisayar İşletim Sistemi = Gerçek bilgisayarınızdaki işletim sistemi
Konuk İşletim Sistemi = Sanal makinede çalışan işletim sistemi
Sanal Makine = Sanallaştırma uygulaması için kullanılan genel terim

Sanal Makineler Nasıl Çalışır?

Sanallaştırma kavramı, sanal makinelerin nasıl çalıştığını netleştirmenize yardımcı olacaktır.

Sanallaştırma, sanal makineler, ağlar, depolama ve daha fazlasını oluşturmanıza yardımcı olacak soyut bir bilgisayar donanımı konseptidir.

Sanallaştırma, kullanıcının fiziksel sistem kaynaklarını sanal bir ortamda kullanmasına olanak tanır. Bu bir işlemin, fiziksel bilgisayara müdahale etmeden kaynakları ayrı ayrı kullanmasını sağlar.

Sanal makine, sanal disk, RAM ve diğer yapılandırma kaynakları gibi sanal kaynaklara sahip olduğunuz ve bunun üzerinde bir işletim sistemi çalıştırmanıza izin veren bir süreçtir.

Linux için bu sanal makineleri oluşturmanıza yardımcı olacak bazı sanallaştırma yazılımlarını zaten biliyor olabilirsiniz.

Sanal Makineleri Neden Kullanıyoruz?

Sanal Makineler neredeyse her şey için kullanışlı olan çok yönlü bir kavram haline geldi.Meselâ Linux’u sanal makinelerde çalıştırmabunlardan biridir.

Sanal makineler yalnızca bireysel kullanıcılar için değil, aynı zamanda internetin büyük bir parçası haline gelen bulut bilişimde de önemli bir özelliktir.

Sanal makinelerin, yerine getirilmesine yardımcı olduğu görevlerden bazıları şunlardır:

  • Yazılım testi
  • İşletim sistemi testi
  • Geçici Web oturumları için çevrimiçi gizlilik
  • Fiziksel bilgisayara müdahale etmeden siber güvenlik araştırması
  • Aynı donanım üzerinde daha fazla sanal makine barındırmak için sanal makineleri sunucu olarak kullanmak (böylece donanım kaynaklarının daha verimli kullanımını sağlamak)
  • Spesifik konularda büyük esneklikle her türlü geliştirme faaliyeti
  • Sanal makineeri kullanarak sistemleri çoğaltma

Dolayısıyla sanal makinenin izolasyon yeteneği, onu test ve geliştirme için kullanmamıza, sunucu ölçeklenebilirliği ve esnekliğinin nüvesi olarak kullanmamıza yardımcı olur.

Ne iş yaptığınız, hangi amaçla bilgisayar kullandığınız fark etmeksizin, bir noktada sanal makinenin kullanımının kullanışlı olduğunu görürüsünüz.

Sanal Makineler Sistem Kaynaklarını Tüketiyor mu?

İçinde başka bir işletim sistemini çalıştıracak bir sanal makine oluşturduğunuzda, bazı sistem kaynaklarını ona ayırırsınız. Bunlar öncelikle:

  • CPU: Yalnızca işletim sistemi sanal makinede çalışırken tüketilir.
  • RAM: Yalnızca işletim sistemi sanal makinede çalışırken tüketilir.
  • Disk Alanı: Sanal makineyi oluşturduğunuzda ayrılır. Sanal makinenin çalışıp çalışmadığına bakılmaksızın hep sanal amkineye aittir.

Sanal Makinelerin Avantajları

Kullanım durumları size sağladıkları faydalar hakkında zaten bir fikir veriyor olsa da, daha net anlaşılması için bazı ipuçları ekleyelim:

  • Sanal makineler, ana makineye müdahale etmeden donanım kaynaklarını tam olarak kullanmanıza olanak tanır.
  • Sanal amkinelerle istediğinizi test etme veya kırma/dökme/bozma özgürlüğüne sahip olursunuz. İster çok eski bir uygulama ister riskli bir yazılım olsun, tüm bunları ana makinenizi etkilemeden yapması için sanal makineye güvenebilirsiniz.
  • Çift önyükleme zahmetine gerek kalmadan veya diğer işletim sistemlerini kullanmak için ekstra fiziksel kaynaklar ayırmaya gerek olmadan birden fazla işletim sistemini tek bir yerden çalıştırabilirsiniz. Böylece maliyetten, zamandan ve yönetim zahmetinden tasarruf edersiniz.
  • Sanal makineler sayesinde ek donanıma ihtiyaç duymadan yapılandırmalarınızı hızlı bir şekilde yönetebilirsiniz.

Sanal Makinelerin Dezavantajları

Sanal makinelerin birçok senaryoda yararlı olduğu göz önüne alındığında, nasıl dezavantajlı olabilirler ki?

Sanal makineleri kullanmanın tam olarak dezavantajları olmasa da yapabilecekleri bazı şeyler konusunda dikkatli olmanız gerekir:

  • Sanal makinelerin kaynakları verimli bir şekilde kullandığı bilinse de, onları takip etmezseniz veya birden fazla sanal makineyi düşünmeden çalıştırırsanız, sistem kaynaklarını zorlayabilirler.
  • Sanal Makineler hiçbir zaman fiziksel donanımın performansının yerini alamaz. Ana bilgisayar ne kadar güçlü olursa olsun, sanal makineler fiziksel bir bilgisayardan beklediğinizden daha yavaş çalışır.
  • Sanal Makineler ana bilgisayardan yalıtılmıştır, ancak yine de ana sisteminize kötü amaçlı yazılım bulaştırabilecek dosya paylaşımı konusunda dikkatli olmalısınız.

Bitirirken…

Sanal makine kavramı birçok şeyin gerçekleşmesini sağladı. Öyle ya da böyle, her bilgisayar kullanıcısı ya da sunucu kullanıcısı buna ihtiyaç duyar.

Sanal makineler, en azından, kullanıcıları farklı bir işletim sistemi denemek için işletim sistemlerini her zaman yeniden yükleme zahmetinden kurtarmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir