(Windows 10 Özelinde) Windows’tan Linux’a Geçmek için 8 Neden

Her ne kadar Windows 11 bir süredir hayatımızda yerini almış olsa da, Windows 10 uzunca sayılabilecek bir süredir varlığını sürdürüyor. Çoğunlukla insanlar gerçekten kendisinden memnun ve muhtemelen Microsoft’un işletim sistemlerinin en akıcı sürümüdür. Yine de bazı insanlar memnun olmayabiliyorlar ve alternatiflere yöneliyorlar.

Eğer siz de Windows’tan ayrılmak için bir alternatif arıyorsanız ve daha özgür ve açık kaynaklı bir işletim sistemi bakıyorsanız, Linux’a geçiş için sekiz neden!

1. Ömür Boyu Ücretsiz İşletim Sistemleri

Tüm Linux tabanlı işletim sistemleri (çoğunlukla) tamamen ücretsizdir. Kendinizi bir Linux kopyası satın alırken bulamazsınız. Gerekli olan tek şey bir USB sürücü, bir internet bağlantısı ve onu nasıl kuracağınızı bilmektir.

Linux çekirdeği temelli neredeyse hiç işletim sistemi yok. Elbette, bazıları destek için bir ücret talep edebilirler, ancak bunlar kurumsal Linux dağıtımlarıdır.(RedHat, Suse Linux gibi.) Masaüstü sistemler söz konusu olduğunda, Linux’un fiyatı tamamen 0 liradır.Üstelik te ömür boyu! Bu, tam özellikli bir Windows kopyası satın almak için gerekli olan yüzlerce liralık maliyete katlanamayanlar ya da katlanmak istemeyenler için mükemmeldir.

2. Ücretsiz Programlar

Daha da fazla ücretsiz şey. Kulağa hoş gelmiyor mu? Dizüstü veya masaüstü bilgisayarınıza Linux kuracak olursanız, tonlarca yazılıma tamamen ücretsiz olarak erişebilirsiniz. Linux genel olarak, yazılımın ücretsiz olması mantığıyla hareket ediyor. Elbette, muhtemelen paraya mal olan bazı programlar da bulabilirsiniz, ancak ücretli yazılımlar Linux platformunda büyük ölçüde bir azınlıktadırlar.

Evet, kabul edelim ki Windows’ta da ücretsiz programlar var, gel gör ki çoğu birinci sınıf programlar değil.
Yeri gelmişken vurgulamakta fayda var: Linux’ta neredeyse her Windows programının uygun bir alternatifi mevcut.

3. Daha İyi Güvenlik

Linux’un en güçlü yönlerinden biri, güvenliğin çok ciddiye alınmasıdır. Yazılım yüklerken, şifrenizi kendi iradenizle girmeden bunu yapmanız mümkün değildir. Daha da iyisi, bir Linux dağıtımı kurduğunuzda, ihtiyaç duyacağınız tüm yazılımların işletim sisteminin geliştiricileri tarafından sağlanan sunucularda barındırılmasıdır. Her paketi tek tek incelerler, kötü amaçlı olmadığını doğrularlar ve hatta imzalarlar. Bu, kötü amaçlı bir yazılımın, Windows’ta olduğu gibi kendi kendini yükleme yeteneğini ortadan kaldırır.

4. Eskiyen Donanım Dahil Her Şeyde Çalışır

128 megabayt RAM kadar küçük bir şeyle çalışabilecek, Microsoft’un en son sürümünün bir kopyasını bulabilir misiniz ? Linux’a gelince, bu son derece mümkündür.

Windows ile uyumlu olmayan, eskimiş bir bilgisayarınız varsa endişelenmeyin! Özellikle eski donanıma odaklanan Linux projeleri var. Örneğin, Lubuntu çok az RAM ile çalışabilirken, kullanıcılarının modern ve temiz bir işletim sisteminin keyfini çıkarmasından ödün vermez.

5. Etrafınız Dikenli Tellerle Çevrili Değildir

Ana işletim sisteminiz olarak bir Linux dağıtımı kullandığınızda, bir Microsoft hesabınız, bir Office 365 kopyası, Xbox Live, bir Skype hesabı ve bir One Drive hesabına sahip olmanız beklenmez. Aynı fikirde olmadığınız bir ekosisteme katılmak zorunda olmazsınız ve Linux “bir şirketin vizyonu” ile ağzına kadar dolu değildir. Bunun yerine, tek yapmanız gereken kendi işletim sisteminizi seçmek. Kim buna hayır diyebilir ki?

6. Gizliliğiniz Ciddiye Alınır

Windows’ta gizliliğiniz çoğunlukla göz ardı edilir ve birçok yönüyle gizlilik dostu olmaktan uzaktır. Microsoft’un işletim sistemini kullandığınızda, onlara hakkınızda veri toplamalarında bir sakınca olmadığını söylüyorsunuz. Cihazınızın konumu, takvim verileriniz, e-postalarınız ve metinleriniz, iletişim bilgileriniz hakkındaki bilgileri topluyorlar falan filan derken, liste uzayıp gider.

Gizliliğinizi önemsiyorsanız, Windows’tan kaçınmak bir zorunluluktur. Hepsi olmasa da, çoğu Linux dağıtımı gizliliğinizi çok ciddiye alır. Linux masaüstünüzde, finansal kazanç için sizinle ilgili veri ve bilgi toplayan bir asistan bulamazsınız. Daha da önemlisi, bir Linux dağıtımının gizliliğinizi göz ardı ettiği tespit edilirse, büyük Linux geliştiricileri topluluğu tarafından hızlı bir şekilde düzeltilecektir.

7. Açık Kaynak

Hepsi olmasa da çoğu Linux dağıtımrı kısmen açık kaynak teknolojileriyle yapılır. Beğendiğiniz Linux tabanlı işletim sisteminizin bir geleneksel kurulumu muhtemelen herhangi bir kapalı kod programı içermeyecektir. Bu, işletim sisteminin ücretsiz olarak dağıtılmasını kolaylaştırırken, aynı zamanda işletim sisteminin değiştirilmesine yasal olarak izin verildiği anlamına gelir ki, isterseniz, işletim sisteminizi özgürce, dilediğiniz gibi, dilediğiniz kadar değiştirebilirsiniz.

Programlama bilginiz varsa, en sevdiğiniz Linux dağıtımına katılabilir ve ona katkıda da bulunabilirsiniz. Kullanılan tüm kodlar herkesin görebileceği şekilde herkese açıktır ve unutmayalım, Linux’ta her şey mümkündür.

8. Sınırsız Özelleştirme

Windows’ta simgeleri veya klasörlerin görünüşünü hiç değiştirmek istediniz mi? Peki, ya görev çubuğunun genel görünümü? Belki de tamamen yeni bir masaüstünü denemek isterdiniz. Microsoft’un işletim sisteminde bu sınmırlıdır ve tamamen mümkün değildir. Windows’un genel görünümüne takılıp kalırsınız ve bundan kaçış pek yoktur.

Linux dağıtımlarındaysa durum hiç de böyle değil. Aklınıza gelebilecek hemen her şeyi değiştirebilir, özelleştirebilirsiniz. Bunu yaparken gerçekten, ama gerçekten eşsiz ya da tamamen benzersiz kılmanız mümkündür.

Aynı şey Windows için söylenemez!

Sonuç...

Gün be gün Linux’a geçme nedenleri ve geçmek isteyenlerin sayısı artıyor. Linux platformunun, herkesin keyif alabileceği bir şeye dönüştüğüne hiç şüphe yok. Umarım bu liste, seçim özgürlüğüne, mahremiyete ve yazılım özgürlüğüne saygı duyan daha iyi bir platform için, Windows’tan vazgeçmekten emin olmayanlara yardımcı olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir