Linux Kullanmak İçin En İyi 10 Neden

Bilgisayarlarımızdan en iyi verimi elde etmek için Linux kullanımını destekliyoruz!

Bu yazımızda da Windows veya macOS yerine Linux kullanmanız için en iyi 10 nedeni sıralıyoruz.

Linux başlangıçta sunucular için tercih edilen işletim sistemi iken, zaman içerisindeki gelişimiyle masaüstü bilgisayarlar için de yukarıda sözünü ettiğimiz  işletim sistemleri gibi bir sistem haline geldi.İşte bu noktaya dikkat çekmek adına, Linux kullanmanız için en iyi nedenlerin bir listesini hazırladık.İsterseniz sözü daha fazla uzatmadan bu nedenlere geçelim.

1. Ücretsiz ve Açık Kaynaktır

Özellikle kişisel kullanım için, Linux hiçbir şart olmaksızın tamamen ücretsizdir. Bundan daha iyisi olamaz! Dolayısıyla, işletim sistemini denemek için hiçbir maniniz yok. Onu kullanmanızı  sağlayacak olan ise açık kaynak olan doğasıdır.

Windows ve Mac’in (her ikisi de kapalı kaynak kodlu) aksine, Linux işletim sisteminin kaynak kodu GPL lisansı altında herkese açıktır.

Açık Kaynak?

Bu özellik, kodları görüntülemenize, değiştirmenize, ihtiyaçlarınıza ve gereksinimlerinize uygun kişiselleştirilmiş bir işletim sistemi oluşturmanıza olanak tanır. Şimdi bu, kodlama yapmayanlara hitap etmeyebilir, ancak katkılar için ne kadar geniş bir kapı açtığını bir düşünün!

Linux’un bu açık kaynaklı doğası nedeniyle, Linux çekirdeği üzerinde çalışan geliştiriciler ve hatta mega ölçekli şirketler var.

Linux’un açık kaynaklı doğası, son kullanıcı için güven ve huzur demektir, çünkü kod açık olması nedeniyle herkes tarafından incelenir ve geliştiriciler tarafından yapılan herhangi bir hata hemen bildirilir. Dolayısıyla Linux, kullanımınızı takip etmez ve  gizliliğinize saygı gösterir.

2. Çok Sayıda Linux Dağıtımı Vardır

Temel olarak, Linux ekirdeği, belirli bir kullanım senaryobuna uyacak şekilde geliştirilmiş bir yazılım koleksiyonu ve bir grafik kullanıcı arayüzü ile birlikte paketlenir ve ortaya ‘dağıtım’ çıkar.

Şu anda mevcut olan Linux dağıtımlarının sayısı hakkında kesin bir rakam verebilmek zor. Ancak bildiğimiz şey, aktif olarak geliştirilen 500’den fazla dağıtım olduğudur. Ve bunların tümü farklı kullanım senaryoları için optimize edilmiştir.

Örneğin, daha çok Linux’ta yeni olanları hedefleyen hedefleyen en popüler Linux dağıtımlarından biri olan Ubuntu, en yeni ve en iyi yazılımı arayan teknoloji meraklılarına hitap eden Fedora, yine Linux’a yeni başlayanlara yönelik Windows benzeri bir kullanıcı deneyimi sunmayı amaçlayan Linux Mint vb. tonlarca dağıtım kullanıcılarını bekliyor.

Bu nedenle, kullanım modeliniz veya çalışma tarzınız ne olursa olsun, size uyan bir Linux dağıtımı bulmamanız ihtimal dışıdır. Yok bunu da istemiyorsanız, her zaman ihtiyaçlarınıza göre özelleştirebileceğinizi unutmayın. Özelleştirme demişken…

3. Eşsiz Özelleştirme Seçeneklerine Sahiptir

Linux, sunduğu özelleştirme olanakları bakımından eşsizdir. Herhangi bir dağıtımla işe başlayabilir ve tamamen farklı bir görünüme kavuşana kadar zevkinize göre özelleştirebilirsiniz.Bu nedenle, örneğin Debian Gnome kullanan iki kullanıcı, tamamen farklı görünümde, birbirine hiç benzemeyen iki farklı Debian Gnome dizayn edebilirler.

Genel tasarım ve estetik için, GNOME, KDE, Cinnamon, Xfce ve diğerleri gibi çeşitli ‘masaüstü ortamları’ arasından seçim yapma seçeneğine sahipsinizdir. Ayrıca belirtmeye gerek var mı bilmem ama, bu masaüstü ortamlarının her biri özelleştirme için  ayarlarla doludur.

İndirip yüklediğiniz büyük bir yazılım havuzuna erişim sağlamak için sisteminize ekleyebileceğiniz paket yöneticilerine erişiminiz vardır.

Olasılıklar gerçekten sınırsızdır. Piyasada kendi Linux dağıtımınızı oluşturmanıza izin veren dağıtımlar/araçlar bile var. Ne özgürlük ama!

4. Son Derece Güvenlidir

Linux’un kaynak kodunun açık olması onu güvensiz kılmaz mı? Bilgisayar korsanları kaynak koduna göz atamaz, güvenlik açıklarını bulamaz ve ona saldıramaz mı?

Evet bu mümkün. Ancak aynı zamanda, kaynak kodunun iyi niyetli geliştiriciler tarafından da incelenebildiğini unutmayalım.Etik bilgisayar korsanları her zaman Linux’ta herhangi bir güvenlik açığı bulmaya çalışıyor ve art niyetli birisi onu kötüye kullanmadan önce yamalanması için bildiriyor.

Peki ya virüsler ve kötü amaçlı yazılımlar? Linux, sizin tarafınızdan etkinleştirilmediği sürece, tüm kullanıcılar için kök ayrıcalıklarını(root) etkinleştirmez. Bu sayede virüsler veya kötü amaçlı yazılımlar gibi herhangi bir tehdidin sistemin çekirdeğine saldırması neredeyse imkansız hale gelir.

İnternetteki ayak iziniz konusunda da endişeleriniz varsa yine tercih edilecek işletim sistemi Linux’tur. Neredeyse tüm popüler Linux dağıtımları, gizliliğinize saygı duyar ve kişisel verilerinizin hiçbirini casusluk amacıyla kullanmaz.

5. Daha Kararlı ve Güvenilirdir

Bir önceki noktayı takiben, Linux ayrıca son derece kararlı bir işletim sistemidir ve piyasadaki diğer ürünlerden çok daha güvenilirdir. Microsoft’un Azure bulut bilişim hizmetini güçlendirmek için Windows Server’ı değil de Linux’u kullanmasının bir nedeni var. Linux ayrıca, Google, Facebook ve hemen hemen tüm büyük bulut sunucuları tarafından da kullanılmaktadır.

Linux ile nadiren sistem çökmeleri veya donmalar gibi sorunlarla karşılaşırsınız. Aslında, Linux sunucularının çoğu, tek bir yeniden başlatmaya gerek kalmadan yıl boyunca devam eden çalışma sürelerine sahiptir. Güncellemeleri veya yamaları yükledikten sonra işletim sistemini yeniden başlatmaya da gerek yoktur.

Bunun yanı sıra, Linux PC’nizin zamanla yavaşladığını fark etme olasılığınız düşüktür. Linux, zaman ilerlese de, ilk kurduğunuzda sahip olduğunuz aynı performans seviyesini sunmaya devam edecektir.
Bunlar, Linux’un profesyonel çalışma ortamlarında özellikle sunucu yöneticileri ve yazılım geliştiricileri arasında bu kadar popüler olmasının başlıca nedenlerinden bazılarıdır.

6. Programcılar İçin Mükemmeldir

Linux ile Python, Java, Ruby, Perl, C, C ++ vb. dahil olmak üzere neredeyse tüm büyük programlama dilleri için desteğe sahipsinizdir. Bunun da ötesinde, Linux için yerel olarak geliştirilmiş tonlarca kitaplık (libraries) da bulursunuz.

Ama bu buzdağının sadece görünen kısmı. Linux’ta yazılım geliştirmenin gerçek yararı, gerçekten çok güçlü ve yetenekli Linux terminaline sahip olmanızdır.

Linux, güçlü araçlara erişmenizi sağlayarak kodlama deneyiminizi çok daha verimli ve üretken hale getirir.
Yazılım geliştirme ve programlamaya yardımcı olmak için Linux’ta sahip olacağınız diğer yararlı araçlar, birçok programcının yararlı birer araç olarak bildirdiği, bash komut dosyası oluşturma, yerel SSH desteği ve hatta paket yöneticileridir.

7. Herhangi Bir Donanım Üzerinde Çalışır

Linux, hemen hemen tüm donanımlarda çalıştığı için bir üne sahiptir. Ama esas ilgimizi çeken şey, eski sistemleri canlandırması ve onları yenisi kadar iyi çalıştırma becerisidir.

Örneğin Windows’u zar zor başlatabilen, 2GB RAM ile çalışan 10 yıllık bir dizüstü bilgisayarınız mı var? O halde üzerine Linux yükleyin ve web’de gezinmek, videoları izlemek ve hatta kelime işleme gibi bazı gerçek işleri yapmak için mükemmel bir şekilde kullanılabilir bir sisteme sadip olun.
Büyülü, değil mi?

Linux, kaynak kullanımı açısından son derece verimlidir ve sorunsuz çalışması için en üst düzey teknik özelliklere ihtiyaç duymaz. Daha eski, daha sınırlı güce sahip donanımlar için özel olarak tasarlanmış Linux dağıtımları bile vardır.

8. Kullanımı Kolaydır ve Üretkenliği Artırır

Windows ve Mac’in kullanıcı dostu görünmesinin en büyük nedenlerinden biri, bir neslin bunları kullanarak büyümüş olmasıdır.(Kendim de bu sınıfa dahilim.) Ama hatırlayacağınız ve kabul edeceğiniz gibi, o zamanlar, her şeyin nasıl çalıştığını bilmek ve anlamak biraz zaman gerektiriyordu.

Linux da aslında benzer bir öğrenme eğrisiyle birlikte gelir. İşletim sistemini verimli bir şekilde kullanmak ve ara sıra bir google araması yapmak zorunda kalmadan her seçeneğin nerede, nasıl olduğunu bilmek biraz zaman alacaktır.

Ancak, Linux’taki GUI, son birkaç on yılda büyük bir sıçrama yaptı. Şu anda, size Windows ve Mac’le neredeyse aynı GUI’yi veren masaüstü ortamlarına erişiminiz var.

AyrıcaLinux’u birkaç komutu öğrenerek ve terminali nasıl kullanacağınızı bilerek öğrendiğinizde, işletim sisteminin gerçekten ne kadar güçlü ve verimli olduğunu daha iyi anlayacaksınız. Kendinizi Windows veya Mac’te olduğundan çok daha üretken ve verimli bulacaksınız.

9. Yazılım Güncellemeleri Üzerinde Tam Kontrol Sağlar

Malum, işletim sisteminin sizi ara sıra hatalarla dolu güncellemeleri yüklemeye zorladığı Windows’un aksine, Linux size, sisteminize “ne zaman ve hangi güncellemeyi” yüklemek istediğiniz üzerinde tam kontrol sağlar.

Linux’u, en son güncellemeler kullanılabilir olur olmaz yüklenecek şekilde yapılandırabilirsiniz. Veya belirli güncellemeleri yalnızca mevcut sürümünün üzerinde gerçekten hatasız duruma geldiğine emin olduktan sonra manuel olarak yükleyebilirsiniz.

Linux ile, yalnızca birkaç kod satırı kullanarak işletim sistemini terminalden, üçüncü taraf yazılımları dahil olmak üzere güncelleme konforuna sahip olursunuz.

Ve en güzel yanı, bir güncelleme yükledikten sonra işletim sistemini yeniden başlatmanıza gerek olmamasıdır.

10. Harika Bir Kullanıcı Topluluğu Vardır

Linux, her zaman yeni kullanıcıları karşılayan geniş ve aktif bir yazılım geliştiricileri, katkıda bulunanlar ve Linux meraklıları topluluğuyla taltif edilmiştir!

Sorunuz ne olursa olsun veya ne tür bir sorunla karşılaşırsanız karşılaşın, birisinin cevabı bildiğinden ve yine birisinin birçok çevrimiçi Linux forumundan birinde yardımınıza koşacağından emin olabilirsiniz.

Bu harika topluluktan sorduğunuz sorulara bu kadar çabuk yanıt almanız inanılmadır. Ve çoğunluğu, sorununuzu çözmenize yardımcı olacak ayrıntılı yanıtlardır.

İşletim sisteminizi kullanmadan önce onu daha iyi anlamanız için gereken tüm bilgilerle donatılmış tonlarca iyi yazılmış kaynak sayfası da vardır. En dikkate değer olanı, Linux kullanıcısıysanız yer imlerine eklemeniz gereken ArchWiki‘dir.

Bitirirken…

İnsanların Linux’u hantal bulduğu ve öğrenilmesinin zor olarak bildiği zamanlar oldukça geride kaldı. Modern zamanda Linux size kullanıcı dostu rafine bir arayüz, daha güvenli ve güvenilir bir çalışma ortamı ve kendinizi daha üretken ve verimli kılabileceğiniz güçlü araçlar sunuyor.

Belki de 2021, eski işletim sisteminizden kurtulmak ve gerçek yeniliklerin meydana geldiği Linux’a başlamak için mükemmel bir yıldır, kim bilir!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir