Kitaplık: Gazi Han Osman-Bir Kuruluş Hikayesi

Romanın künyesi ile başlayalım.

Tam adı Gazi Han Osman- Bir Kuruluş Hikayesi. Yazarı Sıtkı Öztürk.Anatolia Kitap tarafından 2019 yılında basılmış. Roman 362 sayfa.En sondaki iki sayfa yararlanılan kaynakçalara ayrılmış.

Kitabın arka kapağında diyor ki…

Daha önce okuduğunuz bütün kuruluş hikayelerini unutun!

İddialı bir ifade. Aynı zamanda da cesur. Bir meydan okuma da barındırıyor. Okuyunca göreceksiniz.

Bundan önce de kuruluş ile ilgili farklı yazarlardan, farklı kitaplar okudum. Temelde aynı şeyi anlatıyor olsalar da, hepsi dimağımda farklı lezzetler bıraktılar. Gazi Han Osman- Bir Kuruluş Hikayesi romanı ise, hepsinden ayrıi bambaşka bir tat bıraktı.

Romanın yazarı Sıtkı Öztürk. Kutsal Savaş ve Son Yeniçeri isimli romanlarını da okumuştum. Bu romanı gibi, onları da severek okuduğumu net olarak biliyorum.

Bier kere, yazarın dili çok anlaşılır. Eğip bükmeden, okuyucunun aklını çok yormadan, rahat okunur ve anlaşılır bir şekilde anlatıyor. Cümleler çok süslü değil ki bu anlatımı seviyorum, okurken yormuyor. Zannederim bu da yazarın öğretmen olmasından ileri geliyor. Kendimden biliyorum; öğretmen konuşurken birincil amacı öğrenci tarafından anlaşılır olmaktır. Sıtkı Öztürk te tam olarak bunu yapıyor.

Çok istememe rağmen, okuluna yolum düşüp de kendisiyle bir türlü kendisiyle tanışma imkanı yakalayamadığım bir öğretmendir yazar Sıtkı Öztürk. Hem meslektaşım, hem de memleketlimdir ama, dediğim gibi, meşgaleden olsa gerek, tanışıp sohbet etmek nasip olmadı henüz.

Gazi Han Osman- Bir Kuruluş Hikayesi romanı, bize bildiğimiz Osmanlı’nın kuruluş hikayesini anlatıyor, farklı bir konu değil. Ama güzel anlatıyor ve kendini okutuyor. Ne hikmettir bilmiyorum ama, okurken kendimi öyle kaptırmışım ki, Ertuğrul Gazi’nin ölümünde gözlerimden yaşlar akarken yakaladım kendimi. Keza başka yerlerde de. Çok duygusal bir adam olmamama rağmen, bunu bana yaşatan yazarı gerçekten tebrik etmek istiyorum.

Okurken bazı yerlerde notlar almışım, bazı cümleler çok hoşuma gitmiş. Müsadenizle paylaşacağım sayfalarıyla birlikte. Sizin de beğeneceğinizden eminim…

Başarı, düşmemekte değil; her düştüğünde tekrar ayağa kalkabilmekte! Sayfa, 75

Cesareti ile yaşayamayan, esareti ile ölür. Sayfa, 178

Adilin hiddetinden değil, zalimin tebessümünden korkarım. Sayfa, 203

Yükseldikçe büyürsen, her şey sana küçük görünür. Bu seni kibre, kibir de felakete götürür. Sayfa, 203

İnsan benlik yaptıkça kendini unutur. Sayfa, 204

Siyaset etmenin kıymeti, kılıç kınındaki pastan anlaşılır, parlaklığından değil. Sayfa, 204

Son bir notla yazıyı bağlamak isterim.

Gazi Han Osman- Bir Kuruluş Hikayesi romanı, son zamanlarda okuduğum kitaplar arasında belki de en az yazım hatası barındıran roman. Bu yönüyle de yayınevi ve kitabın basımında görev alan en alttan en üste kadar herkes takdiri hak ediyor.

Okuyalım! Okutalım!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir