Linux Hakkında Yedi İlginç ve Eğlenceli Bilgi

Bugün, Linux işletim sistemi süper bilgisayarlara, hızlı trenlere, Hollywood filmlerine, denizaltılara, Uluslararası Uzay İstasyonuna, New York Menkul Kıymetler Borsasına vb. güç sağlar. Bununla birlikte, Linux’un doğuşu ve yolculuğu birçok düşündürücü ve şaşırtıcı gerçeklere sahiptir.

1. Linux, Bir Dizin Adı Olarak Doğdu

Bilmeyenler için… Torvalds, çekirdeğine “FREAX” adını verdi. (“FREAX”; “free”, “freak”, “x” karışımı.)
O zamanlar, FTP sunucusunun gönüllü yöneticilerinden olan iş arkadaşı Ari Lemmke, çekirdeği FTP sitesine yükleyip, kaynak kodu için alt dizini oluşturduğunda adını beğenmedi ve Torvalds’a sormadan Linux olarak yeniden adlandırdı.

2. Tux, Torvalds’ın Adını Aldı

Linux’un maskotu penguendir, malum. Maskotu isimlendirmeye gelince… Torvalds müsait değildi, bu yüzden geliştiriciler, o yokken penguene isim vermek için bir yarışma başlattılar.
Tux, diyen ilk kişi James Hughes’du.. Ona göre, Tux, Torvalds UniX’in kısaltmasıydı .
Aşağıdaki resim, Tux için ilham kaynağı olarak kullanılan Torvalds’ın favori penguen resmidir.

3. Torvalds Artık Kod Yazmıyor

2021 itibariyle, Linux çekirdeğinin yaklaşık %1’inden daha azı Torvalds tarafından yazılmıştır. Günümüzde Linux, 1.500’den fazla şirketten 20.000’den fazla katılımcı tarafından desteklenmektedir.
Evet, Torvalds Linux’un ilk kodlarını yazmıştır, ancak günümüzde artık kod yazmamaktadır.

“Bu günlerde çok az kod yazıyorum ve aslında uzun zamandır yazmıyorum, çünkü tüm işim e-posta okumak ve yazmakla geçiyor. Çoğunlukla iletişimle ilgili, kodlamayla değil.” Linux Torvalds

Linux Torvalds ilk çekirdeği tanıttığında, yalnızca 10.250 satır koda sahipti ve yalnızca 65 KB kaplıyordu. Karşılaştırma yapmak gerekirse… Linux’un mevcut kod satırı miktarı 27 milyondan fazladır.

4. Linux Çekirdeğinde Gizlenmiş Tarihler

28121969 ( 28-12-1969) – Linus Torvalds’ın doğum günü.
5121996 (5-12-1996) – Linus’un ilk kızının doğum günü.
16041998 (16-04-1998) – Linus’un ikinci kızının doğum günü.
20112000 (20-11-2000) – Linus’un üçüncü kızının doğum günü.

ABD’de tarih yazmanın doğru yolu AA-GG-YYYY’dir. Ancak, ABD dışında genellikle GG-AA-YYYY şeklinde yazılır. Bilindiği gibi, Linus ABD’li değil, Finlandiya doğumludur.

Linus, eserine kendinden bir parça dahil etmeyi seçmiş, harika, değil mi?

5. Steve Jobs, Linus Torvalds’a İş Verdi

2000 yılında Steve Jobs, Torvalds’ı Apple’ın Cupertino kampüsüne davet etti, ancak Linux geliştirmeyi bırakması ve Linux dışı şeyler yapmaya başlaması şartıyla Apple’da bir iş teklif etti. Torvalds’a yüksek maaş ve dikkate değer bir pozisyon teklif edildi.

Torvalds açıkça hayır dedi. Üstelik Torvalds, Mac çekirdeğini beğenmedi, kendi hayali üzerinde çalışmayı tercih etti.

6. Microsoft, Linux Çekirdeğine Katkı Sağlıyor

Bu doğru. Ana felsefesi tescilli yazılım geliştirme olan şirket, Linux’a da katkıda bulunuyor. Bildiğiniz gibi, byıllardır Microsoft Windows ve açık kaynaklı Linux işletim sistemi aslında zıt kutuplardır.
Artık Microsoft, yalnızca Linux Vakfı’nın değil, aynı zamanda Linux çekirdeği güvenlik posta listesinin de üyesidir. Redmond merkezli teknoloji devi, ilk olarak 2009’da Linux çekirdeğine katkıda bulunmaya başladı. Microsoft, eksiksiz bir sanallaştırma yığını oluşturmak için Linux çekirdeğine yamalar gönderiyor.

Bu günlerde,  Linux için Windows Alt Sistemi(WSL) adlı bir özellik sayesinde , Linux uygulamalarını Windows’ta zaten çalıştırabilirsiniz. Ek olarak, Microsoft mühendisleri, Azure bulutunun güvenliğini sağlamak için de Linux çekirdeğine katkılarını artırmaya devam ediyorlar.

7. Linux Gerçek Bir Temizlik Ürünü Markasıdır

Eğlenceli bir gerçekle bitirelim. Linux, İsviçre’de gerçek bir temizlik ürünü markasıdır. Yani, Linus Torvalds’ın ürettiği çekirdekle aynı ada sahip, temizlik ürünü şirketi var.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir