Her Yeni Başlayanın Bilmesi Gereken 15 Temel Linux Komutu

Sağlamlığı, esnekliği ve açık kaynaklı yapısıyla Linux, hem kişisel hem de profesyonel kullanım için popüler bir işletim sistemi haline geldi. Linux’ta yeniyseniz, bazı temel Linux komutlarını anlamak, komut satırı arayüzünde verimli bir şekilde gezinmek için sağlam bir temel oluşturacaktır.

Aşağıdaki komutlar, yeni başlayanlara temel kavramları ve işlevleri tanıtmak için seçilmiştir. Her ne kadar bu liste tüm komutları içermese de, yeni başlayanlara Linux komut satırını öğrenmek ve gezinmek için yeterli bir başlangıç noktası sağlayacaktır.

Haydi başlayalım!

1. Dosyaları ve Dizinleri Listeleme: “ls”

“ls” komutu, geçerli çalışma dizinindeki dosya ve dizinleri listelemek için kullanılır. Varsayılan olarak, dosya ve dizin adlarını basit bir liste biçiminde görüntüler. “-l”  veya “-a” gibi seçeneklerin eklenmesi, daha ayrıntılı bilgi sağlayabilir veya gizli dosyaları görüntüleyebilir.

Örnek:

Örnek:

Örnek:

İlişkili: Linux’ta Sistemi Tanımak İçin 10 Komut

2. Dizin Değiştirme: “cd”

“cd” komutu, dizinleri değiştirmenizi ve Linux dosya sisteminde gezinmenizi sağlar. Belirli bir konuma gitmek için “cd” ve ardından dizin adını veya yolu kullanın. Yalnızca “cd” yazmak sizi ana dizininize götürür.

Örnek:

Örnek:

İlişkili: Linux’ta Komut Satırı Neden Öğrenilmeli?

3. Mevcut Çalışma Dizinini Öğrenme: “pwd”

Geçerli çalışma dizinini öğrenmek için “pwd” komutu kullanılır. İçinde bulunduğunuz dizinin mutlak yolunu görüntüler.

Örnek:

İlişkili: Linux’ta Bellek Kullanımını Kontrol Etmek İçin 7 Komut

4. Dizin Oluşturma: “mkdir”

Yeni bir dizin oluşturmak gerektiğinde “mkdir” komutunu kullanılır. İstenen dizin adı argüman olarak belirtilir. Linux, dizini geçerli çalışma dizini içinde oluşturacaktır.

Örnek:

İlişkili: Her Kullanıcının Bilmesi Gereken En Temel Terminal Komutları

5. Dosyaları ve Dizinleri Silme: “rm”

“rm” komutu, dosya ve dizinleri silmek için kullanılır. Onay almadan dosyaları ve dizinleri kalıcı olarak sildiği için dikkatli olunmalıdır. Dizinleri silmek için “-r” seçeneğini kullanılır.

Örnek:

Örnek:

İlişkili: Her Kullanıcının Bilmesi Gereken En Temel Terminal Komutları-2

6. Dosyaları ve Dizinleri Kopyalama: “cp”

“cp” komutu dosya ve dizinleri kopyalamaya izin verir. Bir kopya oluşturmak istediğiniz kaynak dosyayı/dizini ve hedefi belirtin. Dizinlerin kopyalanması için “-r” seçeneğini kullanın.

Örnek:

Örnek:

İlişkili: Linux’ta Belirli Komutları Sudo Şifresi Olmadan Çalıştırma

7. Dosyaları ve Dizinleri Taşıma ve Yeniden Adlandırma: “mv”

“mv” komutu hem dosyaları/dizinleri farklı bir yere taşımak, hem de yeniden adlandırmak için kullanılır.

Örnek:

Örnek:

İlişkili: Komut Satırı(Uçbirim, Terminal) Öcü Değildir!

8. Dosya İçeriğini Görüntüleme: “cat”

“cat” komutu, bir dosyanın içeriğini terminalde görüntülemenizi sağlar. Küçük dosyaları görüntülemek veya birden çok dosyayı birleştirmek için kullanışlıdır.

Örnek:

9. Dosyalarda Metin Arama: “grep”

“grep” komutu, dosyalar içindeki belirli kalıpları veya metni aramak için kullanılır. Güçlü model eşleştirme yetenekleri sağlar ve verileri filtrelemek ve değiştirmek için diğer komutlarla birleştirilebilir.

Örnek:

10. Dosyaları Arşivleme ve Sıkıştırma: “tar”

“tar” komutu, sıkıştırılmış dosya ve dizin arşivleri oluşturur.

Örnek:

11. Dosyaları ve Dizinleri Arayın: “find”

“find” komutu, belirtilen kriterlere göre dosya ve dizinleri arar. Dosya adı, boyut, tür, değiştirilme zamanı ve daha fazlası gibi arama koşullarını belirterek dosyaları bulmanızı sağlar.

Örnek:

12. Disk Alanı Kullanımını Görüntüle: “df”

“df” komutu, dosya sistemlerinde kullanılabilir ve kullanılan disk alanı miktarını gösterir. Bağlanan her bölüm veya dosya sistemi için toplam disk alanı, kullanılan alan, kullanılabilir alan ve dosya sistemi türü hakkında bilgiler verir.

Örnek:

13. Tahmini Dosya ve Dizin Boyutlarını Görüntüleme: “du”

“du” komutu, dosya ve dizinlerin disk alanı kullanımını tahmin etmek ve görüntülemek için kullanılır. Dosyaların ve dizinlerin kümülatif(1) boyutunu hesaplar ve işgal ettikleri disk alanının bir özetini sağlar.

(1)Kümülatif kelimesi, birikerek artması yani verilerin birikerek üst üste toplanması anlamına geliyor. Kümülasyon kelimesinin anlamı ‘kümelenme’ şeklinde de tabir edilebilmekte. Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığında Türk kelimesine karşılık olarak, ‘kümeli’ sözcüğü karşılık geliyor.

Örnek:

14. Komut Geçmişini Görüntüleme: “history”

“history” komutu, terminal oturumunda geçerli kullanıcı tarafından daha önce yürütülen komutların bir listesini görüntüler. Girdiğiniz komutların, komut numaralarıyla birlikte kronolojik bir kaydını verir.

Örnek:

15. Komut Kılavuzlarına Erişim: “man”

Belirli bir komut hakkında ayrıntılı bilgi almak için “man” komutunu ve ardından komut adı kullanılır. Belirtilen komut için, kılavuz sayfasını açarak, kullanımı ve seçenekleri hakkında kapsamlı bir kılavuz sunar.

Örnek:

Bitirirken…

Bu 15 temel Linux komutuna aşina olarak, Linux komut satırı arayüzünde uzmanlaşmak için ilk adımı atmış olursunuz. Linux becerilerinizi geliştirmek ve güvenle kullanmak için, bu komutları farklı senaryolarda kullanma alıştırması yapmanızı öneririz.

Linux yolculuğunuza devam ederken, bu güçlü işletim sisteminin tam potansiyelinden yararlanmanıza olanak tanıyan çok sayıda başka komut ve bunların işlevlerini keşfedeceksiniz. Linux komut satırını keşfetmeniz ve bu konuda uzmanlaşmanız dileğiyle!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir