Yeni Linux Kullanıcılarının Yaptığı En Temel Hatalar

Linux, Windows veya macOS yerine ilginç bir seçimdir. Hakkında pek çok iyi şey duydunuz ve bu yüzden denemeye karar verdiniz. Yeni Linux kullanıcıları, işte bu deneme sürecinde, kendilerine hoş olmayan bir kullanıcı deneyimi yaşatan veya Linux kullanmanın zor olduğunu düşünmelerine neden olan bazı hatalar yaparlar.

Böyle hatalar yaptıkları için için kullanıcıları suçlamamak gerekir, zira bu hatalar, başlangıçta çoğu kullanıcı için kaçınılmazdır.

Ama neyi yanlış yaptığınızı anladığınızda sorun çözülür, değil mi?

Bu yazı, işte bu hataların bazılarına odaklanarak soruna bir nebze de olsa çözüm bulmayı ve yeni kullanıcılara rehber olmayı hedefliyor.

  • Yanlış Donanımı Seçmek

Linux’u kullanmak istediğinizde donanım seçimini/yapılandırmasını doğru yapmak çok önemlidir.

Şuna bakalım…

En yeni ve en mükemmel donanıma sahipsiniz. Windows’u (özellikle dizüstü bilgisayarlarda) çalıştırmak için özel olarak tasarlanmış bir şey satın aldınız. Seçtiğiniz donanım bileşenleri, Linux ile en kötü uyumluluğa sahiptir.

Linux çok çeşitli donanımları desteklese de bazı üreticilerin markaları/bileşenler Windows’ta olduğu gibi uyumlu çalışmayabilir.

Örneğin, ASUS markalı birdizüstü bilgisayar (ki genellikle Windows için tasarlanmıştır), yeteneklerinden en iyi şekilde yararlanacağınız şekilde Linux ile sorunsuz çalışmayabilir. Ancak, HP veya Lenovo dizüstü bilgisayarların uyumluluk şansı daha yüksektir.

Başka bir örnek… NVIDIA grafik kartları kutudan çıkar çıkmaz tüm Linux dağıtımlarıyla mükemmel bir şekilde uyumlu çalışmayabilirken, AMD grafik kartları daha iyi destek sağlayabilir. (Elbette bunun böyle olacağı garanti edilemez.)

Yanlış anlaşılmasın, Linux kelimenin tam anlamıyla her şey üzerinde çalışabilir. bu örnekler, Linux’u denemeye karar vermeden önce donanım bileşenlerinizle uyumlu olup olmadığını kontrol etmeniz gerektiği için verilmiştir.

  • Linux’un Ne Olduğunu Bilmemek

Başlangıç için genellikle Ubuntu veya Linux Mint gibi dağıtımlar önerilir.

Peki Linux bunlardan mı ibaret?

Linux’un ne olduğunu öğrenmek gerekir. [1] [2]

  • Yanlış Dağıtımı Seçmek

Çoğu yeni Linux kullanıcısı, gereksinimlerine uygun olmayan bir şey dağıtım ve hüsrana uğrar.

Çoğu yeni kullanıcı için, yeni başlayanlara uygun dağıtımlar işinizi görecektir. [3] [4]

Gerçekten çok fazla seçenek var. Bunun için Distrowatch‘a göz atabilirsiniz.

  • Sonuç Almadan Pes Etmek ve Çabuk Vazgeçmek

Linux’u öğrenmek ve kullanmak için biraz çaba sarf etmek gerekir. Her şeyde olduğu gibi, neyi kullanacağınızı ve işleri nasıl yapacağınızı öğrenmek için biraz araştırmak, biraz zaman ayırmak gerekir.

Uygulamaların nasıl yükleneceği/nasıl kaldırılacağı, verilerinizin nasıl yedekleneceği gibi şeyler çok önemlidir meselâ.

Bir şeyi yanlış yapılandırmak, önyüklemede başarısız olmak, veri kaybetmek… Bunlar, her yeni Linux kullanıcısının başlangıçta yaşayabileceği bazı olumsuz deneyimlerdir.

Mesele şu ki, daha işin başında pes etmek, küçük bir zorlukta vazgeçmek, sonuç alınamamasına sebep olacaktır.

Neyi nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız, sadece Linux’ta değil, Windows/macOS sistemlerinde bile başarısız olursunuz.

Bu nedenle, kullanmaya veya bir kenara atmaya karar vermeden önce sabırlı olunmalı ve sorun gidermeye veya çözmeye çalışmalıdır.

  • Linux’un Windows Olmadığının Bilincinde Olmamak

Bazı kullanıcılar, aşina oldukları uygulamaların veya programların alışkın oldukları gibi çalışmasını bekler ,ama durum tam olarak böyle değildir.

Eğer halihazırda kullanmakta olduğunuz sistemde zaten rahatsanız ve iş akışınızı veya üretkenliğinizi sekteye uğratmak istemiyorsanız, o sisteme bağlı kalmalı ve Linux’a geçmemelisiniz.

Kimileri için Linux Windows’tan daha iyi olabilir ve bazı şeyleri macOS’tan daha iyi yapıyor olabilir. Ancak bu herkes için geçerli olmayabilir.

Her şeyi göze alarak Linux kullanmaya karar verildiğinde, Windows’tan alışkın olunan program veya uygulamaların olası alternatifleri keşfedilmeye başlanmalıdır.

  • Terminali Kullanmaktan Korkmak

Terminal aracılığıyla herhangi bir komutu kullanmakta çoğu zaman tereddüt yaşanabilir. Ancak her zaman olmasa da, ara sıra kullanmaya hazırlıklı olunmalıdır.

Grafik Kullanıcı Arayüzünü (GUI) kullanarak her şeyi yapmaya çalışmak beklenen şey olsa da, bazı görevler terminalde GUI programlarından daha hızlı ve daha kolay yapılabilir. [5] [6] [7]

Terminali kullanmak, her şeyin onunla yapılması gerektiği anlamına gelmez. Bazen birkaç komut kullanarak bir uygulama yüklemek gerekebilir; bazen de bir paketi kaldırmak veya sistemi güncellemek.

Terminali kullanırken her zaman kök kullanıcı olarak çalışmadığınızdan emin olmak gerekir. Bir komutu terminale yazmadan önce ne yaptığını bilmekten emin olunmalıdır.

  • Doğru Uygulamaları Bulamamak

Linux için mevcut olan uygulamalar, Windows ve macOS için mevcut olanlardan biraz farklıdır.

Doğru uygulamalara erişmek için kullanılan dağıtımın yazılım merkezine, Flathub’a veya Snap mağazasına göz atılabilir.

  • Dosya Uyumluluğuna Dikkat Etmemek

Linux sisteminde .exe dosyaları çalışmaz! Bu kadar net.

Benzer şekilde belgeler, arşivler ve metin dosyaları için dedosya biçimleri farklıdır.

Kişisel kullanım için bu büyük bir sorun değildir. Ancak, diğer platformları kullanan kişilerle işbirliği yapılıyorsa, her platformda desteklenen dosya biçimlerini kullanmak sorun çıkarmayacaktır.

  • Topluluktan Yardım İstememek

İnsanların Linux’u sevmesinin en önemli nedenlerinden biri topluluklardır.

Diğer platformların aksine, kullandığınızı şeyi tek bir teknoloji devi kontrol etmez. Bu nedenle, bir sorunla karşılaştığınızda veya bir sıkıntınız olduğunda, Linux kullanıcıları topluluğu size yardımcı olmak için her zaman göreve hazırdır.

Benzer şekilde, ulaşıp yardım isteyebileceğiniz forumlar ve platformlar da var.

Bitirirken…

Linux karmaşık bir işletim sistemi değildir. Diğer tüm işletim sistemlerinde olduğu gibi, başlamadan önce onu öğrenmeniz gerekir, o kadar.

Windows ve macOS, kişisel bilgisayarlar için Linux’tan daha popüler olduğundan, kullanıcılar onlar hakkında Linux’tan daha fazla şey biliyor, hepsi bu!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir