Bir Dizüstü Bilgisayar Satın Almadan Önce Linux Uyumlululuğu Hakkında Bilinmesi Gerekenler

“Linux dizüstü bilgisayar”, temel olarak bir Linux dağıtımını çalıştıran bir dizüstü bilgisayardır. Herhangi bir dizüstü bilgisayar bir “Linux dizüstü bilgisayar” olabilir. İşletim sistemi dışında, bir Windows veya Mac dizüstü bilgisayardan hiçbir farkı yoktur.

Hemen hemen her dizüstü bilgisayar, hatta bir Apple dizüstü bilgisayar bile Linux çalıştırabilir.

Eski dizüstü bilgisayarınız da Linux çalıştırabilir.

Bir dizüstü bilgisayar satın alıyorsanız ve Linux’u sorunsuz çalıştırıp çalıştıramayacağını merak ediyorsanız, büyük ihtimalle çalıştıracağını bilmelisiniz.

Ancak, yine de Linux ile  her şeyin doğru çalışıp çalışmadığını öğrenmek için Google ile biraz zaman geçirebilir ve araştırma yapabilirsiniz.

Bazı durumlarda, belirli donanımlar için sürücüleri ayarlamak sorun olabilir. Bluetooth, Wi-Fi ve parmak izi okuyucuları Linux ile ilgili sorunlar yaşayabilir.

Aldığınız dizüstü bilgisayar Windows önyüklü gelmişse, Windows’u kolayca Linux ile değiştirebilirsiniz. Windows’un önceden yüklenmiş olması, dizüstü bilgisayarın bir “Linux dizüstü bilgisayar” olmadığı anlamına gelmez. Yani herhangi bir dizüstü bilgisayar bir “Linux dizüstü bilgisayar” olabilir.

Uyumluluk sorunlarından kaçınmak için Linux önyüklenmiş bir dizüstü bilgisayar satın alabilirsiniz.

Dizüstü bilgisayarınızda çift önyükleme(dual-booting) yapabilir ve birden çok işletim sistemi kullanabilirsiniz. Bu, dizüstü bilgisayarınızda aynı anda hem Windows hem de Linux kullanabileceğiniz anlamına gelir. Yani teknik olarak bir dizüstü bilgisayar “Windows dizüstü bilgisayar” veya “Linux dizüstü bilgisayar” değil, sadece bir dizüstü bilgisayardır.

Dizüstü bilgisayarı oyun oynamak veya video düzenlemek için kullanıyorsanız, elbette daha güçlü bir donanıma ihtiyaç duyacak olsanız da, genel olarak, Linux dağıtımları güçlü donanımlara ihtiyaç duymaz.

Özellikle hafif bir dağıtım kullanıyorsanız, işletim sisteminin kendisi çok fazla donanım kaynağına ihtiyaç duymaz. Bu nedenle, bir Linux dizüstü bilgisayar seçerken daha eski ve daha az güçlü donanıma sahip olanı seçebilirsiniz.

Bazı insanlar ikinci el, eski bir dizüstü bilgisayar satın alıp üzerine hafif bir Linux dağıtımı kurma yolunu seçmektedir.

Hafif Linux dağıtımları, Windows ve Mac’in eski, desteklenmeyen sürümlerinden çok daha iyidir. Tüm hafif Linux dağıtımları hala desteklenmekte ve güncellemeler almaktadır. Ayrıca, hafif Linux dağıtımları  daha az kaynak kullanırlar.

Bir Linux dizüstü bilgisayarın pil ömrü çoğu durumda Windows veya Mac yüklü bir dizüstü bilgisayar ile hemen hemen aynıdır. Her şey ne çalıştırdığınıza ve dizüstü bilgisayarınızı nasıl kullandığınıza bağlıdır. Ancak, bazı hafif Linux dağıtımları daha az kaynak kullanır, bu nedenle pil ömrü için daha iyidirler.

Sizin için en iyi dizüstü bilgisayar, gereksinimlerinize, tercihlerinize ve bütçenize en iyi cevap veren bilgisayardır. Bir dizüstü bilgisayar birileri için daha iyi olabilecekken sizin için iyi olmayabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir