/tmp Dizini Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

/tmp veya /var/tmp dizinine, internette gördüğüm bir yazıyı okuyana kadar hiç gerekli özeni ve dikkati vermediğimi fark ettim.Ben de bundan hareketle bu makaleyi hazırladım.Faydalı olması dileklerimle, iyi okumalar.

/tmp dizini nedir?

Linux tabanlı sistemlerde /tmp dizini, sistemde çalışan yazılım ve uygulamalar için gerek duyulan geçici dosyaların tutulduğu dizindir.Örneğin, bir belge yazarken, belgenin içindeki tüm içerik /tmp dizinine geçici bir dosya olarak kaydedilir.Hazırladığınız belgeyi kaydederek, istediğiniz konumda konumda saklarsınız ve belgeden çıktığınızda geçici dosya kaldırılır.

/tmp dizini ile /var/tmp dizini arasındaki fark nedir?

Temel olarak hem /tmp hem de /var/tmp, verileri geçici olarak depolamak için kullanılır. Bununla birlikte aralarındaki esas fark, verilerin bu dosya sistemlerinde ne kadar süreyle saklandığıdır. /var/tmp için veri saklama süresi, /tmp dizinininkinden çok daha uzundur.
Varsayılan olarak /var/tmp dizininde depolanan tüm dosyalar ve veriler 30 güne kadar saklanır. /tmp içindeki veriler ise, (sistem yeniden başlatılmadığı süece) on günden sonra otomatik olarak silinir.

Ayrıca, /tmp dizininde depolanan geçici dosyalar sistem yeniden başlatıldığında hemen kaldırılır. Bu nedenle, /var/tmp dizini, yeniden başlatmalar arasında geçici olarak korunması gereken verileri depolamak için programlar tarafından kullanılır.

/tmp dizini dolabilir mi?

/tmp dizininde depolanan dosyaların ve verilerin boyutu yalnızca birkaç KB’dir. Dolayısıyla /tmp dizininin dolması mümkün olsa da zordur.

Ortalama bir sistemde /tmp dizinini doldurmak için, dizinde milyonlarca geçici dosya bulnması gerekir. Yeniden başlatma /tmp dizininde depolanan tüm dosyaları kaldırdığından, sık sık kapatılan tek kullanıcılı bir sistemde bu endişelenmenizi gerektirecek bir şey değildir.
Ancak, nadiren yeniden başlatılan ve binlerce kullanıcıyı barındıran bir sunucu çalıştıran bir sistem yöneticisiyseniz, /tmp dizinini doldurmak bir sorun olabilir.Dizinde geçici dosya yığıldıkça, tüm depolama alanını yavaş yavaş tehdit edecektir, ki bu da genel sistem sağlığı için endişe verici bir haber olabilir.

/tmp dizininde depolanan dosyalar nasıl silinir?

Ne yaptığınızdan emin değilseniz, /tmp dizini içindeki dosyaları silmeniz önerilmez.Bunlar önemlidir ve sisteminizde çalışan yazılım için gereklidir. Bunların kaldırılması sistemin çökmesine neden olabilir. /tmp dizininde depolanan dosyalar ve veriler sistem yeniden başlatıldığında otomatik olarak silindiği için, çok da endişelenmeniz gerekmez.
Ancak, aylarca çalışan sunucular için, geçici dosyalar dolup taşmadan önce /tmp dizininde zaman zaman temizlik yapmak bir anlamda mecburidir.

Yanlışlıkla /tmp dizinini sildim, şimdi ne yapacağım?

/tmp dosyalarını el ile silerken, bazı kullanıcılar yanlışlıkla /tmp dizinini de siler.Böyle bir durumda silinen /tmp dizinini hızlı bir şekilde geri yükleyebilirsiniz. Tek yapmanız gereken terminalinize aşağıdaki komutları girmektir:

İlk satır yeni bir /tmp dizini oluşturur. İkinci satır, tüm kullanıcılara /tmp dizinindeki dosyaları okuma, yazma ve çalıştırma izni verir.

Sonra, tüm kullanıcıların kullanabildiğinden emin olmak ve /tmp dizininin tüm izinlerini kontrol etmek için bu komutu girebilirsiniz:

Her şeyin yolunda olduğunu kontrol ettikten sonra, sisteminizi yeniden başlatmanız gerekir.Bu, programların yeni oluşturulan /tmp dizinini kullanmaya başlamasını sağlayacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir