Debian Bookworm ve Sid Üzerine Openbox Kurulumlarında Pcmanfm’de Kullanıcı Dizinlerinin Olmaması ve Çözümü

Debian Bookworm ve Sid üzerine Openbox kurulumlarında, dosya yöneticisi tercihinizi Pcmanfm’den yana kullanırsanız, Masaüstü, Müzik, İndirilenler klasörü gibi “iyi bilinen” kullanıcı dizinlerinin olmadığını görürsünüz. Varsayılan olarak sadece Belgeler klasörü gelir.

Bazıları için bu bir sıkıntı teşkil etmeyebilir ama bana çözülmesi göre bir ‘sorun’dur.

Bu kullanıcı dizinlerini xdg-user-dirs paketi sağlar. Ancak bu paketi kursanız da kullanıcı dizinlerini göremeyebilirsiniz.

Peki nedir bu xdg-user-dirs ve ne işe yarar?

xdg-user-dirs, kullanıcı dizinlerini yönetmeye yardımcı olan bir araçtır. Ayrıca dosya adlarının yerelleştirilmesini de gerçekleştirir.

Çalışma şekli, xdg-user-dirs-update komutunun oturum açma aşamasında çok erken çalıştırılmasıdır. Bir yapılandırma dosyasını ve bir dizi varsayılan dizini okur. Daha sonra bu dizinlerin yerelleştirilmiş sürümlerini kullanıcının ana dizininde oluşturur ve bir yapılandırma dosyası kurar.

Çoğu dosya yöneticisi, XDG kullanıcı dizinlerini özel simgelerle belirtir. (xdg-utils, uygulamaların  kullanıcının çalıştırdığı belirli masaüstü ortamından bağımsız olarak ve kullanıcının masaüstü ortamı ile kolayca entegre bir şekilde çalışmasına izin veren bir dizi araçtır.)

Şimdi gelelim sorunun çözümüne…

Öncelikle kurulu değilse xdg-user-dirs paketini kuruyoruz.

Sonra, ~/.config dizininde user-dirs.dirs adında bir dosya olşturuyoruz.

İçine aşağıdakileri kopyalayıp yapıştırıyoruz.

Dosyayı kaydedip çıkıyoruz.

Son işimiz aşağıdaki komutu terminalde çalıştırmak olacak.

Gerekirse oturumu veya bilgisayarı yeniden başlatabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir