Klasör mü Dizin mi? Linux’ta Klasörlere Neden Dizin Denir?

Eğer Windows’lu bir bilgisayar kullanıyorsanız, büyük olasılıkla klasör terimini kullanıyorsunuzdur.

Ancak Linux’a geçtiğinizde, klasörlerin genellikle dizin olarak adlandırıldığını göreceksiniz.
Bu, bazı yeni Linux kullanıcılarının kafasını karıştırabilir. Klasör mü yoksa dizin mi demelisiniz? Hatta, arada bir fark var mı?

İşin özü şu: İsters klasör deyin, isterseniz dizin, bu bir fark yaratmayacak. Ancak Linux’ta bir klasöre neden dizin denildiğini merak ediyorsanız… Bakalım.

Neden Linux’ta bir klasöre dizin denir?

Açıklamaya başlamadan önce, bir klasör ve dizinin ne için kullanıldığını hatırlayalım: İçinde birkaç dosya (veya başka öğeler) tutmak için bir klasör kullanılabilir. Listelenmiş ögelerin konumunu yönetmek için bir dizin kullanılabilir.

Şimdi dizine geri dönelim. Terim, UNIX döneminden geliyor, yani Linux’un varlığından önce bile vardı. Linux, UNIX’ten pek çok şeyi miras almıştır ve dizin, o pek çok mirastan sadece biridir.

Sizi şaşırtabilecek bir şey diyeyim: Bir dizin, dosyaları gerçekten içinde tutmaz. Dizin, bir dosyanın içeriğinin bellekte nerede saklandığını bilen ‘özel bir dosya’dır.

Bu, neden dizin olarak adlandırıldığını anlatıyor. Bir dizin, öğelerin kendilerini değil, öğelerin listesini tutar. Linux ve UNIX’teki dizinler, dosyaları içinde tutmaz. Sadece dosyaların konumu hakkında bilgi verirler.

Peki o zaman, neden klasör? Tahminimce, tamamen bakış açısı. Grafiksel bir ortamda olduğunuzda, her şey görselleşir. Burada dosyalar sayfalar gibi görselleştirilebilir ve bu dosya sayfaları bir klasör içinde saklanır.

Yine de, klasör mü yoksa dizin mi demeliyiz? Bu tamamen size kalmış. Her iki terimi de kullanabilirsiniz, hangisini tercih ediyorsanız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir